Connect with us

NVO Sektor

CDE: Potrebno je da opština Danilovgrad primijeni propise i stabla su sačuvana

Predstavnici Crnogorskog društva ekologa (CDE), Opštine Danilovgrad i Agencije za zaštitu životne sredine, danas su obišli dio puta u danilovgradskoj opštini koji se rekonstruiše, kako bi još jednom skrenuli pažnju na očuvanje skadarskih hrstova koji se nalaze na dijelu trase preko puta Martinića, a koji bi mogli biti ugroženi započetom rekonstrukcijom saobraćajnice od Podgorice ka Danilovgradu.

Published

on

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Crnogorsko društvo ekologa (CDE), Opština Danilovgrad i Agencija za zaštitu životne sredine danas su obišli stabla skadarskog hrasta koja se nalaze na trasi puta preko Martinića koji je trenutno u fazi rekonstrukcije.

Radi se o poslednjim starim stablima ovog hrasta u Parku prirode “Rijeka Zeta” koje moramo sačuvati da bi smo imali žirove od kojih će se graditi nove šume. Upravo su ostaci ovih šuma zajedno sa rijekama bili jedan od odlučujućih faktora zbog kojih je dolina rijeke Zete proglašena parkom prirode, saopštili su iz CDE-a ističući da zaštita ovih starih stabala ne znači sprečavanje rekonstrukcije puta. Naprotiv, ako se stabla sačuvaju put će imati još veću vrijednost, učesnici u saobraćaju će imati prijatniju vožnju, a biciklisti će ga više koristiti, pa će i opština i park prirode imati više posjetilaca.

CDE još od januara 2021. godine skreće pažnju na važnost prilagođavanja puta ovim stablima, prije svega zato što se radi o kritično ugroženom hrastu koji je, pored toga, i jedina zaštićena vrsta hrasta u Crnoj Gori. Mještani na čijem se imanju nalaze hrastovi sami su naglasili da žele da hrastovi prežive izgradnju puta. To nam govori da ova stabla stvarno imaju budućnost, još je samo potrebno da Opština Danilovgrad primijeni propise i na taj način rekonstruiše put koji će se prilagoditi stablima. Ako put može da se prilagođava jednoj rijeci i brdu onda može i starom stablu.

 

Realizacija rekonstrukcije puta je započeta bez dozvole za obavljanje radnji u zaštićenom području, odnosno radnji koje utiču na zaštićenu vrstu, o čemu je CDE obavijestio Agenciju, Upravu za inspekcijske poslove, Opštinu Danilovgrad i Upravu javnih radova (finansijer projekta).

Inspekcija je naložila subjektu nadzora da ne može izvršiti uklanjanje stabala skadarskog hrasta koji su u zoni ovog puta do razjašnjavanja pitanja dozvole. Tokom današnjeg obilaska Agencija je potvrdila važnost stabala, a Opština je izrazila spremnost da sa Upravom javnih radova sagleda saobraćajne finansijske i druge uslove i obaveze u cilju očuvanja starih stabala hrasta.

CDE već godinu dana naglašava institucijama važnost očuvanja hrastova i zbog njihovih društvenih, ekoloških, ambijentalnih, ali i uloga u obnavljanju nekadašnjih velelepnih šuma skadarskog duba koje su sada svedene na drvorede i pojedinačna stabla.

Istraživanja koje je CDE sproveo tokom 2021. godine pokazuju da ostaci šume skadarskog hrasta u Bjelopavlićkoj ravnici su nešto potpuno novo za svjetsku botaniku, zapravo radi se o jedinstvenim šumama hrasta lužnjaka u Evropi.

One se čak jasno razlikuju od zajednica u okolini Skadarskog jezera i delte Bojane, pa ih samim tim moramo posmatrati kao potpuno odvojene, kritično ugrožene cjeline. Istraživanje je potvrdilo da su najbolji ostaci ovih šuma u Crnoj Gori upravo u dolini rijeke Zete.

Ispod ovih stabala prikupljen je najveći broj žireva od kojih je CDE ove godine podigao preko 5.000 sadnica hrasta, Zato oni predstavljaju jezgra obnove šuma i u budućnosti. Šuma ovog hrasta u Bjelopavlićima može biti obnovljena samo žirevima koji potiču iz Bjelopavlića, jer sve sadnice od drugih žireva će se teško ili se upošte neće prilagoditi zemljištu i klimi doline rijeke Zete.

Stabla pored puta, u prirodno plavnom području Martinića, svojim korijenom održavaju zemljište rastresitim i tako mu dodjeljuju ulogu sunđera, pa zemljište i korijen hrastova na ovaj način upijaju i 190l vode dnevno tokom padavina. Na ovaj način hrastovi produžavaju rok trajanja puta preko Martinića.

Skadarski hrast je krovna drvna vrsta i jedini hrast koji može da živi u poplavnim područjima, samim tim i glavna vrsta koja može da utiče na smanjenje poplava na ovom području. Sa druge strane, drenirajući zemljište hrastovi ga održavaju plodnim, a njihove krošnje predstavljaju zid koji smanjuje prodor otrovnih izduvnih gasova u plodna imanja, ali smanjuju i prodor svjetlosnog zvučnog zagađenja. Hrastovi su dom pticama, insektima i sisarima koji su zaštićeni lokalnim i zakonodavstvom Evropske unije. Ovo samo neki od razloga zašto su mještani ostavili ove hrastove da žive baš tu, između lokalnog puta i njihovih imanja.

Očuvanjem ovih stabala Opština Danilovgrad može pokazati da ima namjeru da vrši aktivnu zaštitu u Parku prirode “Rijeka Zeta”. Čuvanjem ovih stabala Opština bi uspostavila praksu da čovjek ne treba da bira između izgradnje puta i očuvanja stabala, već da može i da treba da ima oboje, jer kao što je put tako je i stablo javni interes.

Sa druge strane, uklanjanje stabala još jednom bi se u potpuno obesmislila zaštita vrsta, područja, a čovjek bi nastavio da posmatra na zaštitu prirode kao luksuz, a ne kao na proces zaštite samog sebe.

Ostavite komentar

Leave a Reply

NVO Sektor

CDE i Wildlife Montenegro organizuju izložbu “Otvori oči za svijet oko sebe”

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Crnogorsko društvo ekologa u saradnji sa Wildlife Montenegro organizuju izložbu “Otvori oči za svijet oko sebe” u centralnom holu šoping-mola Delta City, u periodu od 18. do 20. maja. 

 

Tokom izložbe, svi posjetioci biće u prilici da upoznaju različite vrste zmija, guštera, kornjača i slijepih miševa koji žive u Crnoj Gori.

 

“Postavkom na izložbi želimo da približimo prirodu ljudima i ljude prirodi, da ih podstaknemo da razmišljaju o svojoj bližoj okolini i stvorenjima koji u njoj žive. Sva ta raznovrsnost živog svijeta nam pruža hranu, pitku vodu, lijekove kao i mnoge druge koristi. 

 

Uprkos tome, čovjek često nije svijestan svih korsiti koje nam pružaju životinje i njihove uloge u prirodnoj ravnoteži. 

 

Malo je životinja koje ulivaju toliko neopravdanog straha kod ljudi sa naših prostora, kao što je to slučaj sa gmizavcima i slijepim miševima. Razlog tome su mnoge zablude i predrasude o ovim životinjama koje su nastale kao rezultat njihovog slabog poznavanja. Što više budemo upoznavali ove životinje, bolje ćemo razumjeti njihov značaj za čovjeka i prirodu. Što ih bolje budemo upoznavali, manje ćemo ih se bojati. “, saopštili su iz CDE-a.

 

Izložba o značaju i zaštiti vrsta je aktivnost koju NVO Crnogorsko društvo ekologa i Wildlife Montenegro sprovode u okviru projekta ,,Podizanje kapaciteta OCD za aktivno učešće u uspostavljanju ekološke mreže Natura 2000 i njenom upravljanju”. Podržan je od Centra za građansko obrazovanje ( CGO) u okviru programa OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politka – M’Base, koji se finansira iz sredstava Evropske unije.

NASTAVI SA ČITANJEM

NVO Sektor

ISOP i SIOP završili 5 projekata u oblasti rodne i polne ravnopravnosti

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


U protekloj 2021-oj godini, Institut za socijalnu i obrazovnu politiku je u partnerstvu sa Savjetom za implementaciju omladinske politike sproveo ukupno 5 projekata u oblasti rodne i polne ravnopravnosti u kojima je učešća uzelo više od 70 osoba.

Projekat ,Rodnom ravnopravnošću do jednakosti za djecu’’ je sproveden u periodu od 10.01.2021. do 10.03.2021. I sastojao se od 3 predavanja kojima je prisustvovalo 15 djece uzrasta od 14 do 16 godina I jedne simultane predstave koja je umjetničkim izrazom za cilj imala da ukaže na važnost rodne ravnopravnosti za ukupnu rodnu I polnu jednakost u društvu.Aktivnosti su posebno prilagođene uzrastu ciljne grupe I većinom su se sprovodile kroz animacije I animirane slajdove radi lakšeg I praktičnijeg učenja I usvajanja znanja I relevantnih pojmova.

Projekat ,,Rodnom ravnopravnošću do jednakosti za mlade’’ je sproveden u period od 15.03.2021. do 15.06.2021. I sastojao se od tri seminara kojima je prisustvovalo 18 mladih od 16 do 22 godine I 3 predavanja kojima je prisustvovalo 17 mladih od 16 do 30 godina. Tokom seminara I predavanja su obrađene teme rodne I polne ravnopravnosti, nacionalnog I međunarodnog zakonodavstva koje definiše rod I pol dok je poseban focus stavljen na važnost rodnog I polnog identiteta.

Projekat ,,IT osposobljavanjem do zaposlenja’’ je sproveen u periodu od 01.06.2021. do 01.09.2021. u kojem je učestvovalo 5 žena iz ruralnih područja Nikšića, u dobi od 40 do 50 godina koje su se stručno osposobljavale za praktičan rad na računaru I programima Word, Excel, PowerPoint, Publisher, Access I osnovnim knjigovodstveno-računovodstvenim radnjama. Projektne aktivnosti su dovele do zaposlenja svih 5 korisnica projekta.

Projekat ,,Ekonomska edukacija za žene iz Nikšića, Šavnika I Plužina’’

je sproveden u period od 15.07.2021. do 15.09.2021. I sastojao se od seta od 12 predavanja u okviru kojih je 7 žena u dobi od 20 do 30 godina iz ruralnih predjela Nikšića,Šavnika I Plužina steklo osnovno znanje iz oblasti ekonomije, knjigovodstva I računovodstva kao I start-up preduzetništva u cilju kasnijeg lakšeg zaposlenja. Rezultat projekta je da je 5 od 7 žena u roku od dva mjeseca od završetka projekta pronašlo zaposlenje u skladu sa oblašću u kojoj je projekat sproveden.

Projekat ,,Rodna ravnopravnost – ključ za demokratsko društvo’’ je sproveden u periodu od 01.06.2021. do 10.12.2021. I sastojao se od 4 dvodnevna seminara na kojima je učestvovalo ukupno 27 osoba I 3 predavanja kojima je prisustvovalo 14 osoba.Projektne aktivnosti su za cilj imale edukaciju ciljnih grupa o važnosti rodne I polne ravnopravnosti za ukupnu demokratizaciju društva a tokom seminara I predavanja se fokus najviše stavio na pravne tekovine EU u koje definišu rodnu I polnu ravnopravnost.

NASTAVI SA ČITANJEM

Najčitanije