Connect with us

NVO Sektor

CDE: Prepoznati ključni problemi i 7 osnovnih pravaca na kojima treba raditi pri zaštiti Gornje toka rijeke Zete

Rijeke imaju pokretačku ulogu u razvoju jedne zajednice. One daju osnovne uslove za život zajednice. Navike lokalne zajednice mogu biti potpuno prihvatljive za biološke zahtjeve rijeke i u tom slučaju imamo zdravu prirodu a samim tim i prostor za dugoročni opstanak i razvoj čovjeka. Ukoliko koristimo vode na način da one više ne mogu biti upotrebiljive od strane biljaka i zivotinja, a onda dobrim djelom i od strane čovjeka, tada nastaju i ekonomski i zdravstveni problemi čovjeka.

Published

on

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Nikšićko polje odnosno Gornja Zeta je tipičan primjer šta se dešava sa prostorom i lokalnim zajednicama kada se vode dominanto koriste u jednu svrhu kao što je ovdje slučaj za proizvodnju električne energije.  Na ovo su ukazali iz Crnogorskog društva ekologa ističući da  su polovinom prošlog vijeka akumulirane vode Gornje Zete da bi se napravila hidroelektrana “Perućica”. Rijeka je najviše korišćena u te svrhe. Sve ostale djelatnosti, kao što su navodnjavanje, poljoprivreda, ribolov, rekreacija, turizam i obrazovanje su stavljene u drugi plan. Zapravo takav način razvoja je opravdavan obezbjeđivanjem električne energije koja nema alternativu i bez koje nema života.

Kako dalje navode iz CDE-a usled loše politike korišćenja voda, danas u Nikšiću i otpadne vode i otpad završavaju u slivu rijeke Gornje Zete, izražen je krivolov na rijeci i ne postoji organizovan institucionalni pristup za unapređenje stanja rijeke Zete. Ohrabruje to što je Opština Nikšić najavila proglašenje Gornje Zete zaštićenim prirodnim dobrom što bi moglo promijeniti režim upravljanja i korišćenja voda rijeke Zete.

U isto vrijeme postoje brojne inicijative i sa lokalnog i međunarodnog nivoa za održivim upravljanjem i oporavkom Nikšićkog polja kao jedinstvenom geografskom cjelinom na području Dinarida.

Zbog neodstatka podatka kojima možemo izmjeriti biološko bogastvo rijeke Zete, Crnogorsko društvo ekologa je ove godine pokrenulo istraživanje faune riba rijeke Zete.

CDE ističu da pored istraživanja vrše i povezivanja lokalnih zajednica u cilju stvaranja jasnih preporuka koje mogu dovesti do oporavka Gornje Zete i njenih pritoka

Istraživanje obuhvata i tri radionice, od kojih je prva održana 29.11.2021. u Nikšiću. 

Uključivanje svih strana omogućava definisanje ostvarivih ciljeva i aktera koji mogu da postignu te ciljeve. Na jučarašnjoj radionici su prepoznati ključni problemi i 7 osnovnih pravaca na kojima treba raditi:

  1. Istraživanje i zaštita biodiverziteta;
  2. Uključivanje Elektroprivrede Crne Gore u ekološke mehanizme upravljanja rijekom Zetom;
  3. Izrada i primjena Katastra voda i zagađivača;
  4. Obrazovni program za rijeku Zetu u cilju konstantog obrazovanja i informisanja javnosti;
  5. Unapređenje kaznene politike;
  6. Razvoj ekoturističkih/ruralnih potencijala;
  7. Osnivanje savjetodavnog tijela za rijeku Zetu.

Uskoro ćemo dobiti rezultate genetičkih analiza i kompletirati istraživanja faune riba ove rijeke čime će se unaprijediti i izrada ribolovne osnove za slivno područje rijeke Zete, kazali su iz CDE-a ističući da upoznavanjem svih prisutnih vrsta riba i njihovih bioloških zahtjeva učiniće proces upravljanja riječnim slivom praktičnijim a istovremeno će učiniti i politiku finansiranja jednostavnijom i isplativijom. Ako su nam poznati prioriteti i biološki zahtjevi rijeke onda je održivost tj. isplativost finansiranja veća.

Ovo je sve nastavak aktivnosti na kojima radimo već godinama u cilju unapređenja rijeke Zete. To radimo kroz obnavljanje šuma, uključivanje učenika i studenata u proces upoznavanja i istraživanja biljnog i životinjskog svijeta rijeke Zete, povezivanje mještana sa institucijama. Ipak sve ovo je samo početak onoga čemu težimo, a to je da rijeka Zeta bude prirodno dobro kojim upravljaju mjesne zajednice koje najviše i zavise od ove rijeke, saopštili su iz CDE-a

Na radionici su pored mještana učešće uzeli i predstavnici Opština Nikšić i Danilovgrad, Elektroprivrede Crne Gore, Agencije za zaštitu živtne sredine, Ministarstva ekologije prostornog planiranja i urbanizma, kao i predstavnici nevladinih organizacija. 

Aktivnosti se realizuju kao dio projekta „Ažuriranje konzervacijskog statusa važnih ribljih vrsta i upoznavanje lokalne zajednice sa vrijednostima slatkovodnog ekosistema jedinstvenog kraškog polja  CMZ u okolini Nikšića“ koji je podržan od strane Partnerskog fonda za kritično ugrožene ekosisteme (CEPF).

Ostavite komentar

Leave a Reply

NVO Sektor

CDE i Wildlife Montenegro organizuju izložbu “Otvori oči za svijet oko sebe”

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Crnogorsko društvo ekologa u saradnji sa Wildlife Montenegro organizuju izložbu “Otvori oči za svijet oko sebe” u centralnom holu šoping-mola Delta City, u periodu od 18. do 20. maja. 

 

Tokom izložbe, svi posjetioci biće u prilici da upoznaju različite vrste zmija, guštera, kornjača i slijepih miševa koji žive u Crnoj Gori.

 

“Postavkom na izložbi želimo da približimo prirodu ljudima i ljude prirodi, da ih podstaknemo da razmišljaju o svojoj bližoj okolini i stvorenjima koji u njoj žive. Sva ta raznovrsnost živog svijeta nam pruža hranu, pitku vodu, lijekove kao i mnoge druge koristi. 

 

Uprkos tome, čovjek često nije svijestan svih korsiti koje nam pružaju životinje i njihove uloge u prirodnoj ravnoteži. 

 

Malo je životinja koje ulivaju toliko neopravdanog straha kod ljudi sa naših prostora, kao što je to slučaj sa gmizavcima i slijepim miševima. Razlog tome su mnoge zablude i predrasude o ovim životinjama koje su nastale kao rezultat njihovog slabog poznavanja. Što više budemo upoznavali ove životinje, bolje ćemo razumjeti njihov značaj za čovjeka i prirodu. Što ih bolje budemo upoznavali, manje ćemo ih se bojati. “, saopštili su iz CDE-a.

 

Izložba o značaju i zaštiti vrsta je aktivnost koju NVO Crnogorsko društvo ekologa i Wildlife Montenegro sprovode u okviru projekta ,,Podizanje kapaciteta OCD za aktivno učešće u uspostavljanju ekološke mreže Natura 2000 i njenom upravljanju”. Podržan je od Centra za građansko obrazovanje ( CGO) u okviru programa OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politka – M’Base, koji se finansira iz sredstava Evropske unije.

NASTAVI SA ČITANJEM

NVO Sektor

ISOP i SIOP završili 5 projekata u oblasti rodne i polne ravnopravnosti

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


U protekloj 2021-oj godini, Institut za socijalnu i obrazovnu politiku je u partnerstvu sa Savjetom za implementaciju omladinske politike sproveo ukupno 5 projekata u oblasti rodne i polne ravnopravnosti u kojima je učešća uzelo više od 70 osoba.

Projekat ,Rodnom ravnopravnošću do jednakosti za djecu’’ je sproveden u periodu od 10.01.2021. do 10.03.2021. I sastojao se od 3 predavanja kojima je prisustvovalo 15 djece uzrasta od 14 do 16 godina I jedne simultane predstave koja je umjetničkim izrazom za cilj imala da ukaže na važnost rodne ravnopravnosti za ukupnu rodnu I polnu jednakost u društvu.Aktivnosti su posebno prilagođene uzrastu ciljne grupe I većinom su se sprovodile kroz animacije I animirane slajdove radi lakšeg I praktičnijeg učenja I usvajanja znanja I relevantnih pojmova.

Projekat ,,Rodnom ravnopravnošću do jednakosti za mlade’’ je sproveden u period od 15.03.2021. do 15.06.2021. I sastojao se od tri seminara kojima je prisustvovalo 18 mladih od 16 do 22 godine I 3 predavanja kojima je prisustvovalo 17 mladih od 16 do 30 godina. Tokom seminara I predavanja su obrađene teme rodne I polne ravnopravnosti, nacionalnog I međunarodnog zakonodavstva koje definiše rod I pol dok je poseban focus stavljen na važnost rodnog I polnog identiteta.

Projekat ,,IT osposobljavanjem do zaposlenja’’ je sproveen u periodu od 01.06.2021. do 01.09.2021. u kojem je učestvovalo 5 žena iz ruralnih područja Nikšića, u dobi od 40 do 50 godina koje su se stručno osposobljavale za praktičan rad na računaru I programima Word, Excel, PowerPoint, Publisher, Access I osnovnim knjigovodstveno-računovodstvenim radnjama. Projektne aktivnosti su dovele do zaposlenja svih 5 korisnica projekta.

Projekat ,,Ekonomska edukacija za žene iz Nikšića, Šavnika I Plužina’’

je sproveden u period od 15.07.2021. do 15.09.2021. I sastojao se od seta od 12 predavanja u okviru kojih je 7 žena u dobi od 20 do 30 godina iz ruralnih predjela Nikšića,Šavnika I Plužina steklo osnovno znanje iz oblasti ekonomije, knjigovodstva I računovodstva kao I start-up preduzetništva u cilju kasnijeg lakšeg zaposlenja. Rezultat projekta je da je 5 od 7 žena u roku od dva mjeseca od završetka projekta pronašlo zaposlenje u skladu sa oblašću u kojoj je projekat sproveden.

Projekat ,,Rodna ravnopravnost – ključ za demokratsko društvo’’ je sproveden u periodu od 01.06.2021. do 10.12.2021. I sastojao se od 4 dvodnevna seminara na kojima je učestvovalo ukupno 27 osoba I 3 predavanja kojima je prisustvovalo 14 osoba.Projektne aktivnosti su za cilj imale edukaciju ciljnih grupa o važnosti rodne I polne ravnopravnosti za ukupnu demokratizaciju društva a tokom seminara I predavanja se fokus najviše stavio na pravne tekovine EU u koje definišu rodnu I polnu ravnopravnost.

NASTAVI SA ČITANJEM

Najčitanije