CDE: Sačuvati stabla hrasta i brijesta na putnom pravcu Spuž - Danilovgrad - Volim Danilovgrad
Connect with us

Društvo

CDE: Sačuvati stabla hrasta i brijesta na putnom pravcu Spuž – Danilovgrad

Crnogorsko društvo ekologa je Upravi javnih radova i Opštini Danilovgrad dostavilo zahtjev da se stabla skadarskog hrasta i brijestova koja se nalaze na lokalnom putu  preko Martinića, (Spuž – Martinići – Danilovgrad) sačuvaju tokom planirane rekonstrukcije, te da se put i izvođenje radova prilagode stablima na način kojim bi ona bila sačuvana.

Naime, CDE je terenskim obilaskom navedene dionice evidentiralo sedam stabala skadarskog hrasta, koji se nalaze u putnom pojasu. Iz CDE-a napominju da je riječ o jedinoj zakonom zaštićenoj vrsti hrasta u Crnoj Gori.  

Foto: Crnogorsko društvo ekologa

 

Šume skadarskog hrasta su nekada pokrivale velike površine od Bjelopavlićke ravnice do okoline Skadarskog jezera i rijeke Bojane. Međutim, djelovanje različitih ljudskih faktora je dovelo do toga da su  danas ove šume svedene uglavnom na pojedinačna stabla.

Kako se sedam pomenutih stabala nalaze unutar markacija koje označavaju zonu radova na rekonstrukciji puta, izražavamo zabrinutost da će stabla biti posječena, a posebno imajući u vidu da ona predstavljaju rijedak izvor sjemena koje je neophodno za obnovu šuma skadarskog hrasta, navodi se u saopštenju CDE-a.

Na ovom putu nalazi se još nekoliko stabala od velike ekološke, a prije svega ambijentalne i pejzažne vrijednosti i to  dva stabla brijesta stara preko 50 godina. Osim njih trasu ovog puta obilježavaju drvoredi hrastova koji formiraju svojevrsni tunel koji daje posebnu draž prostoru, štiti saobraćajnu infrastrukturu i podstiče mještane na češću upotrebu bicikla kao prevoznog sredstva.

Ove neophodne aktivnosti će dati lokalni put koji ima veću vrjednost, pejzažno će biti atraktivan i povoljan za biciklizam.

Foto: Crnogorsko društvo ekologa

 

Iz CDE-a ističu da se lokalna zajednica, odnosno vlasnici imanja na kojima se nalaze hrastovi, zalažu za njihovo očuvanje te protive njihovoj sječi

Dodatno, imajući u vidu biološki, ekološki, ambijentalni i monumentalni značaj i starost ovih stabala, smatramo da ona treba da dobiju poseban status brige u Parku prirode “Rijeka Zeta”. Zato očekujemo da će predstavnici Uprave javnih radova zajedno sa Opštinom Danilovgrad, razumjeti važnost ovog pitanja i da će donijeti odluku u skladu sa principima održivog razvoja, očuvanja prostora i ekosistemskim uslugama ovog kraja.  Samo kada su ustanove i građani na istom zadatku dolazi do sinergije koja garantuje bogatstvo zajednice, zaključuju u saopštenju za medije.

Društvo

Stiglo još pet hiljada vakcina Sputnjik V

U Crnu Goru je stigla druga pošiljka od još pet hiljada ruskih Sputnjik V vakcina, čime smo do sada dobili deset od ugovorenih 50 hiljada doza tog proizvođača.

Vakcine su na podgoričkom aerodromu preuzeli ministarka zdravlja, dr Jelena Borovinić Bojović i državni sekretar ministarstva, Borko Bajić.

“Do sad je, ukupno, u Crnu Goru stiglo je 42 hiljade vakcina. Koristim priliku da motivišem građane i građanke Crne Gore da se obavezno vakcinišu jer je vakcina potpuno sigurna, efikasna i bezbjedna, ali istovremeno upozoravam da proces vakcinacije zahtijeva određeno vrijeme. Neophodno je da se zajednički pridržavamo epidemioloških mjera kako bismo što prije izašli iz situacije u kojoj se nalazimo”, poručila je Borovinić Bojović.

Crna Gora radi na proširivanju ugovora za još 200 hiljada ruskih vakcina.

Tokom predstojeće sedmice, očekuje se da Crna Gora, nakon početne donacije od dvije hiljade Sputnjik V od Srbije, dobije još toliko.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Preminuo Aleksandar Sanja Ilić

Muzičar Aleksandar Sanja Ilić preminuo je od posljedica kovida 19, saznaje RTS.

Ilić je rođen u Beogradu 27. marta 1951. godine, a osim toga što je bio uspešan kompozitor, po obrazovanju je bio arhitekta.

Kao mladić je nastupao u grupi „Vragolani”, a zatim u grupi „San”.

Njegova pjesma Halo, halo u izvođenju grupe „Aske” predstavljala je Jugoslaviju na takmičenju za pjesmu Evrovizije 1982. godine.

Dvije godine kasnije, Dado Topić i Slađana Milošević sa velikim uspjehom snimaju njegovu kompoziciju Princeza koja je postala i ostala hit.

Grupu „Balkanika” osnovao je 1998. godine, sa kojom organizuje i prvi koncert u junu 2000. godine.

Izdao je više muzičkih albuma: Delta project (Sanja i Sloba, 1987), Plava ptica (Sanja Ilić, 1994), Balkan 2000 (Sanja Ilić i Balkanika, 1999), Balkan koncept (Sanja Ilić i Balkanika, 2004), Oda radosti (Pravac Evropa) (Sanja Ilić, 2006), Ceeepaj (Sanja Ilić i Balkanika, 2009).

NASTAVI SA ČITANJEM

Sponzorisano

Sponzorisano

Promocija

Sponzorisano

Seljak.me i VD

Danilovgrad
11°
Ведро
06:0817:40 CET
Осећај: 10°C
Ветар: 5km/h S
Влажност: 54%
Притисак: 1019.98mbar
УВ индекс: 0
ПонУтоСре
13/5°C
12/6°C
12/0°C

Facebook

Instagram

Najčitanije