Connect with us

Društvo

Centar za socijalni rad Danilovgrad: Od ponedeljka prijave za dječji dodatak djece do 18 godina

JU Centar za socijalni rad za Opštinu Danilovgrad, obavještava građane da će prijava za dječiji dodatak djece do 18 godina početi u ponedjeljak 4. jula 2022. godine. Podnošenje zahtjeva će se obavljati svakog radnog dana u periodu od 08-18 h shodno jasno utvrđenom rasporedu na osnovu slova kojim počinje prezime:

Za prijavu je potrebno da roditelj/staratelj u Centru da na uvid svoju ličnu kartu i jedinstvene matične brojeve (JMB) djeteta/djece odnosno članova porodice. Dalji postupak priznavanja i prestanka prava je kroz lnformacioni sistem (e-Socijalni karton) automatizovan.

Primjena prava počinje od 1. oktobra, a prva isplata je sredinom novembra 2022.god.

U slučaju da roditelji djeteta ne žive zajedno (razvedeni, razdvojeni), potrebno je da roditelj kome je dijete povjereno na staranje, Centru dostavi dokaz o ovome (odluka suda), obzirom da će dodatak biti isplacen na adresu prebivališta djeteta, odnosno roditelju kome je dijete povjereno na staranje.

Za djecu koja su ostvarila pravo na dodatak za djecu do šest godina, pravo na dodatak do 18. godina biće dodijeljeno do 18-te godine po službenoj dužnosti, pa nije potrebno da roditelji ove djece dolaze u Centar i podnose zahtjev.

Rješenja o pravu na dodatak do 18 godina biće im uručena na kućnu adresu tokom oktobra i novembra.
Za djecu kojoj je pravo na DD do 6 godina već prestalo ili će prestati do 31. avgusta 2022.god., potrebno je u Centru podnijeti zahtjev za dodatak za djecu do 18 godina.

Dodatak u iznosu od 30 eura po djetetu se isplaćuje putem Pošte Crne Gore na adresu prebivališta djeteta.
Pozivamo roditelje i staratelje da u međuvremenu kod Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) ukoliko je potrebno, ažuriraju adresu prebivališta, kako bi dodatak za dijecu bio isplaćen pravovremeno i na tačnu adresu.

Pravo na dodatak za djecu može ostvariti do petoro djece u porodici, izuzev u slucaju blizanaca ili kada djete iz porodice dodatak za djecu ostvaruje po osnovu prava na ličnu invalidninu ili dodatak za njegu i pomoć.

Napomena: Korisnici materijalnih davanja (materijalno obezbjedenje, dodatak za njegu i pomoc, licna invalidnina, djeca bez roditeljskog staranja) vec ostvaruju pravo na dodatak za djecu, niije potrebno da dolaze u Centar i podnose nove zahtjeve.

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Društvo

Postavljeni kontejneri za kabasti otpad, pokrivene najkritične lokacije

Lokalna samouprava određuje lokaciju za odlaganje kabastog otpada, na čemu ista radi, a do tada ovo Društvo kabasti otpad odvozi na Deponiju Livade – Konik.

„Komunalno“ doo je prije dvije godine definisalo lokacije i termine za odlaganje kabastog otpada ali je praksa pokazala da građani nijesu poštovali navedene lokacije i termine.

U cilju rješavanja navedenog problema ovo Društvo je upravo postavilo na kritičnim lokacijama velike kontejnere zapremine 5 kubika i to: Željeznička stanica Spuž, Stologlav – raskrsnica za Grbe, Podanje i Klikovače.

„Komunalno“ doo trenutno ne pruža usluge odvoza kabastog otpada fizičkim licima, ali je u planu u narednom periodu da pružimo i tu uslugu građanima za adekvatnu nadoknadu. Što se tiče pravnih lica, Društvo svakodnevno po pozivu vrši uslugu odvoza kabastog otpada.

Usvajanjem Sporazuma o regulisanju međusobnih prava i obaveza između Opštine i DOO „Komunalno“ riješio se dugogodišnji problem potraživanja između ova dva pravna lica koji datira još od 2013.,2014.,2015.godine,….. kada je Komunalno izvodilo građevinske radove za potrebe Opštine i lokalne samouprave. S druge strane Opština je Sporazumom sa Upravom prihoda preuzela dugovanja Komunalnog prema Upravi prihoda i carina a pri čemu Društvo nije uplaćivalo Opštini one iznose rata koje je Opština uplatila po sporazumu. Ovim će se u 13 godišnjih rata, kompenzacijom na kraju svake kalendarske godine izmiriti međusobne obaveze, čime će Društvo izmiriti dugoročne obaveze prema Opštini.

Društvo je u prethodnom periodu procesuiralo sva fizička i pravna lica koja imaju dugovanja prema DOO „Komunalno“. Na današnji dan dugovanja pravnih lica prema DOO „Komunalno“ iznose 170.000,00 eura, dok fizička lica duguju 103.000,00 eura.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

RE-kreiraj: Napravimo animaciju i učimo o ekologiji

NVO Multimedijalni studio EHO iz Danilovgrada organizuje tri kreativno-edukativne radionice za mlade, koje će biti održane 6,9. i 13. oktobra u prostorijama Centra za kulturu Danilovgrad.

 

U prvom segmentu radionica polaznici će imati priliku da nauče nešto više o konceptu cirkularne ekonomije, o 3D štampanju i recikliranju, kao i o kompostiranju kao primjeru održivog biznisa, dok ćemo u drugom dijelu praviti stop-motion animaciju od reciklažnog materijala.

 

Ovaj događaj dio je projekta „RE-kreiraj“, podržanog od Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2, koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP u partnerstvu sa četrnaest lokalnih samouprava, među kojima je i Opština Danilovgrad.  

 

Edukativne segmente radionica će voditi inženjer zaštite životne sredine Andrija Krivokapić, kreativni sektor kompanije 3D soba, kao i vlasnica održivog biznisa Montehum iz Danilovgrada, Emica Krivokapić.

 

Kreativne segmente, na kojima će se polaznici upoznati sa procesom produkcije animiranih filmova i na kojima ćemo zajedničkim snagama stvoriti jedan kratki animirani film će voditi multimedijalni umjetnici iz NVO EHO.

 

Radionice su besplatne i svi mladi su dobrodošli, bez obzira na iskustvo. 

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Najčitanije