Connect with us

Društvo

Predstavljen projekat “ARTOS – prilika za inovativno zaposlenje“

Published

on

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Juče, 01. 07. u 11.00 časova Eparhija budimljansko-nikšićka održala je uvodnu konferenciju za novinare u okviru projekta „ARTOS – prilika za inovativno zaposlenje“ u sali Parohijskog doma.

Projekat, kako se moglo čuti na konferenciji za novinare, ima za cilj povećanje poslovnih kompetencija i zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije nezaposlenih mladih, nezaposlenih žena i nezaposlenih lica sa invaliditetom u inovativnoj akvaponijskoj proizvodnji te povećanje mogućnosti zapošljavanja u oblasti alternativne ekološki održive poljoprivrede i akvakulture u manje razvijenim opštinama: Nikšiću, Danilovgradu i Cetinju. Ove opštine su zbog velike stope nezaposlenosti kao i zbog specifičnih geoloških i klimatskih uslova veoma pogodne za razvoj akvaponijske proizvodnje. Projekat će takođe doprinijeti povećanju sposobnosti poslodavaca za otvaranje novih radnih mjesta i obuku na radnom mjestu kroz inovativni pristup poljoprivredi i akvakulturi.

Projekat u toku će objediniti dostignuća rada u akvaponskoj tehnologiji Eparhije budimljansko-nikšićke i djelovanje u radu sa ciljnim grupama i lokalnom zajednicom.

Takođe, ovaj projekat ima za cilj da poveća sposobnost poljoprivrednih preduzetnika u stvaranju novih radnih mjesta i proširivanju sopstvenih kapaciteta.

Tokom projekta biće obučeno i sertifikovano 14 nezaposlenih lica za rad u akvaponijskoj proizvodnji. Takođe će biti uspostavljen program za izvođenje ključne kvalifikacije obuke iz obrazovanja odraslih – oblast Proizvođač/proizvođačica u akvaponijskoj proizvodnji, proširiće se i opremiti postojeća akvaponijska proizvodnja u gradskom jezgru Nikšića za buduće obuke i zapošljavanje a jedan trener i dizajner u oblasti akvaponije biće biće obučen i zaposlen. Takođe, 6 poljoprivrednih preduzetnika će dobiti podršku za pokretanje akvaponijske proizvodnje kroz finansijsku podršku trećim licima i zaposliće 6 od 12 obučenih i sertifikovanih proizvođača u toku trajanja projekta i sa njima nastaviće zaposlenje najmanje 6 mjeseci nakon završetka projekta. Kroz finansijsku podršku trećim licima biće realizovano 6 manjih grantova za akvaponijske „start-up“ sisteme u maksimalnom iznosu od 15.000,00 € za poslodavce iz oblasti poljoprivrede i akvakulture, a u cilju zapošljavanja obučenih i licenciranih proizvođača u akvaponijskoj proizvodnji.

Javni poziv poslodavcima za zasnivanje „START-UP“ akvaponijskih sistema i zapošljavanje proizviđača/proizvođačica u akvaponijskoj proizvodnji biće objavljen kako u štampanim i elektronskim medijima tako i na sajtu Eparhije budimljansko – nikšićke na dan prve pres konferencije 1. jula 2022.

Projekat finansira Evropska unija posredstvom Ministarstva finansija i socijalnog staranja Crne Gore – Direktorata za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći kroz IPA II – Višegodišnji akcioni program za Crnu Goru za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu politiku (2015-2017) u okviru programa Podrška zapošljavanju u manje razvijenim opštinama u Crnoj Gori.

Ostavite komentar

Leave a Reply

Društvo

Zaključeni ugovori između Opštine Danilovgrad i predstavnika sportskih organizacija

Za sufinansiranje programa rada sportskih organizacija, Budžetom Opštine Danilovgrad, opredijeljena su sredstva u visini 200.000,00 eura.

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Odlukom o raspodjeli sredstava sportskim organizacijama za 2022. godinu, od 18.05.2022. godine, predviđeno je da se putem Javnog konkursa rasporedi 50%, odnosno 100.000,00 od ukupnog iznosa sredstava opredijeljenih Budžetom. Navedenom Odlukom, sredstva za sufinansiranje programa rada sportskih organizacija, raspoređena su na sljedeći način:

FK „Iskra“ – 32.698,83 eura

KK „Danilovgrad“ – 10.077,77 eura

MRK „Danilovgrad“ – 11.341,54 eura

OFK „Spuž“ – 6.642.90 eura

FK „Danilovgrad“ – 11.276,73 eura

KK „Iskra“ – 15.197.67 eura

SPK „Matrix“ – 8.198,31 eura

SK „Vojnik“ – 4.666,23 eura

Predsjednik Opštine Branko Bošković, upriličio je prijem za predstavnike sportskih organizacija, dobitnike sredstava, tokom kojeg su zaključeni ugovori.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

„Zazimljavanje pčela“ u prostorijama Mjesnog doma u Donjem Zagaraču

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


U četvrtak, 18. avgusta 2022. godine, u prostorijama Mjesnog doma u Donjem Zagaraču, u 19.00 h, organizovaće se predavanje na temu „Zazimljavanje pčela“, koje mještani Zagarača organizuju u saradnji sa NVO Molekul i opštinom Danilovgrad , dok će se u ulozi predavača naći Vladimir Radulović, tehnički sekretar Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore.

Organizatori su saopštili da je predavanje otvoreno za javnost, pa samim tim, pozivaju sve zainteresovane da prisustvuju navedenom događaju.

S obzirom na ograničenost mjesta i u cilju kvalitetnije organizacije događaja, potrebno je da se zainteresovani prijave putem Instagram i Facebook stranice ili na mejl [email protected], na način što će nasloviti mejl sa “Prijava za predavanje “„Zazimljavanje pčela“” i u tekstu mejla upisati svoje ime i prezime, kontakt telefon, mejl adresu i zanimanje (ukoliko se kroz jedan mejl prijavljuje više osoba, potrebno je za svaku osobu naznačiti prethodno navedene podatke).

NASTAVI SA ČITANJEM

Najčitanije