Connect with us

Društvo

Crnogorsko društvo ekologa podnijelo Predlog za zaštitu dva stabla skadarskog hrasta

Crnogorsko društvo ekologa je danas Predsjedniku Skupštine Opštine Danilovgrad,  predalo predlog za pokretanje postupka zaštite dva stabla skadarskog hrsta na području Opštine Danilovgrad.

Prema dosadašnjim dostupnim podacima, u Crnoj Gori je spomenicima prirode proglašeno 6 stabala hrasta česvina (Quercus ilex), 4 stabala i jedna skupina hrasta medunca (Q. pubescens) i dvije jedinke hrasta prnara (Q. coccifera). Međutim, ni jedan hrast lužnjak nije do sada zaštićen kao spomenik prirode.

Istorija Bjelopavlića velikim dijelom je vezana upravo za hrast. Mnogi preostali hrastovi predstavljaju spomen drva, zavještana stabla ispod kojih su se donosile plemenske i istorijski važne odluke. Tako je na primjer, ispod gotovo osamsto godina starog hrasta u Ćuriocu, donešena odluka o Martinićkoj bitci.

Hrast u Podglavicama

Prema dosadašnjim istraživanjima, dva stabla skadarskog hrasta na teritoriji opštine Danilovgrad, zaslužuju da budu proglašena spomenicima prirode, po mnogim kriterijumima.

Jedno od stabala se nalazi u selu Podglavice, tik pored rijeke Zete, čije su odlike: autentičnost, autohtonost, pejzažna atraktivnost, impozantne dimenzije i očuvanost. Starost ovog drveta je oko svega stotinu godina, a dostiže visinu preko 20 metara i imponzantan obim stabla. Uzrok tome je lokacija na kojoj živi, koja mu svakodnevno pruža bogat izvor nutrijenata. Upravo zato je lokalno stanovništvo odlučilo da ogradi hrast kamenom ogradom, i tako ga sačuva od velikih voda rijeke Zete koje su prijetile da ga ugroze.

Pored svojih prirodnih i ekoloških vrijednosti, od kojih je među najvažnijima proizvodnja sjemenskog materijala, ovaj hrast ima jako značajnu društvenu vrijednost, zato što već decenijama predstavlja mjesto okupljanja i druženja stanovnika ovog mjesta, ali i drugih posjetilaca rijeke Zete. Ovo stablo ima ne samo korisnu već i značajnu dekorativnu, estetsku i edukativnu vrijednost, koja dodatno podiže vrijednosti područja u kom raste, a koje pripada Parku prirode ,,Rijeka Zeta”.

Iako se već nalazi u zaštićenom području, ovaj hrast zaslužuje dodatne stepene zaštite kako bi njegov opstanak bio osiguran, a na taj način i naglašena njegova vrijednost, unikatnost i ljepota koje treba da budu sačuvane za buduće generacije.

Zbog njegovog značaja za lokalnu zajednicu, očuvanosti i impozantnosti ispunjava sve uslove da bude zaštićen kategorijom Spomenik prirode, kao rijetki primjerak ovakve jedinke. Ovaj hrast predstavlja jedno od najočuvanijih, najvećih a time i najznajčajnih primjeraka skadarskog hrasta, te je njegova zaštita neophodna. Zaštitom ovog hrasta dalo bi se na značaju ne samo stablu, već i cijelom području koje odlikuju izuzetne prirodne vrijednosti.

Sa druge strane rijeke Zete, takođe u Danilovgradu, u mjestu Tomaševići živi skadarski hrast koji je preživio rekonstrukciju magistralnog puta Danilovgrad – Podgorica. Hrast u Tomaševićima postao je najpoznatiji hrast Bjelopavlića, simbol prava čovjeka na drvo (prirodu) i na put (razvoj) istovremeno. Ovaj hrast starosti oko 60 godina, visine oko 15 metara, jedan je od zdravijih i važnijih primjeraka svoje vrste u tom području, jer se radi o visokom plodonosnom stablu koje predstavlja riznicu za inkubaciju, širenje i opstanak vrste u Parku prirode „Rijeka Zeta“, te predstavlja šansu za revitalizaciju šuma skadarskog duba.

Pored svoje neosporne biloške važnosti, ovaj hrast karakterišu i brojne druge, društvene vrijednosti: hrast u Tomaševićima uspio je da omekša srca investitorima, i da možda po prvi put u Crnoj Gori bude biće oko kog su se ljudi dogovorili da su ekonomski i društveni razvoj ipak podjednako važni koliko i očuvana životna sredina, te da ove dvije komponente ne isključuju jedna drugu, već da treba da idu ruku pod ruku.

Oko ovog stabla ujedinili su se mnogi mještani tog područja, koji su bili odlučni da ne žele žrtvovati ni novi put, ni stablo, koje kao takvo žele da predaju budućim generacijama.

Spomenik prirode ili prirodna baština je element prirode koji je nekim aktom države stavljen pod zaštitu kako bi ostale očuvane njegove izvorne prirodne vrijednosti. Spomenik prirode može biti i jedan samostalni objekat kao što je staro stablo.

Obrazloženje zakonske zaštite su: rijetkost, jedinstvenost ili ljepota spomenika prirode, kao i njegova vrijednost za nauku ili razumijevanje prirode. Zaštita spomenika prirode sadrži potpunu zabranu bilo kakvog mijenjanja zaštićenog spomenika.

Društvo

Iković: Obezbijediti novčanu nadoknadu za predstavnike mjesnih zajednica

Nadoknada može da bude u visni odborničke isplate ili u visini polovine minimalne zarade u Crnoj Gori. U tom slučaju bi lice koje zastupa mjesnu zajednicu imalo primanja za svoj dnevni četvoročasovni rad. Sredstva za nadoknadu predstavnika mjesnih zajednica Opštine Danilovgrad bi na godišnjem nivou iznosila oko 50.000 eura što je manje od 10 % nadoknada koje Opština prihoduje od korišćenja prirodnih resursa. Ovo znači da je ovo više nego izvodljivo, naveo je Iković.

Iković je takođe inicirao da Opština uvede mjesečnu elektronsku karta koja će važiti kod svakog prevoznika na relaciji Danilovgrad – Podgorica kao i da posljednji polasci iz Podgorice za Danilovgrad i obrnuto budu u 24:00 sata. Ovo treba uraditi izmjenama Odluke o linijskom gradskom i prigradskom prevozu putnika.

Jedan od trenutno najvećih komunalnih problema u opštini Danilovgrad jesu atmosferski kanali za koje ne postoji urađena evidencija. Njihovo neodržavanje, nesavjesno zatvaranje i nestručno odobravanje gradnje uzrokuje sve veće poplave i štete i sve veći broj poziva građana ka komunalnoj inspekciji i komunalnim službama Opštine. Ovo je samo jedan od razloga zašto Odluka o komunalnom redu mora biti što prije izmijenjena kako bi rad komunalne inspekcije bio opravdan, a kvalitet života bolji.

Iković je ponovio da je potrebno osnovati sportsko-rekreativni kajak klub koji bi bio u vlasništvu Opštine, a za koji je Preoret već obezbijedio potrebnu kajak opremu. Danilovgrad ima izvrsne potenijale za ovakav klub i treba u tom pravcu promovisati i koristiti svoje vode. Kajak klub bi se koristio za organizovanje rekreativnih tura, izleta u prirodi, oporavak rijeke Zete, pecanje kao i sportska takmičenja na vodi.

Donošenjem novih i dopunom postojećih odluka će se unaprijediti rad Opštine Danilovgrad i kvalitet života njenih građana, zato je potrebno krenuti što prije u njihovu realizaciju, naveo je Iković..

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Šest godina rada portala Volim Danilovgrad

Kancelarije portala Volim Danilovgrad

Portal Volim Danilovgrad prvu vijest objavio je u novembru 2017. godine, tačnije 28. novembra u 19:45h.

“Zahvaljući predanom i kontinuiranom radu, okupljanju mladih novinara i fotografa sa već stečenim iskustvom na raznim medijima, portal Volim Danilovgrad, prema ocjeni javnosti za kratko vrijeme ispunio je svoj primarni cilj – postati drugačiji; a postao je i omiljeno štivo u svijetu internet medija.

Pokazujući originalnost tokom ovih šest godina, radeći nezavisnoobjektivno i politički izolovano, a prije svega društveno angažovano, svakodnevno dobijamo sve veću podršku što za rezultat ima više od 200 000 čitanja na mjesečnom nivou.

Milan Mijajlović, Osnivač portala Volim Danilovgrad

Širok spektar vijesti iz Danilovgrada, njegove istorije, kulture i muzike ali i konkretnih aktivnosti na terenu, doveli su portal Volim Danilovgrad na sami vrh ljestvice lokalnih internet portala, koji pored domaćih, ima i pratioce širom globusa.”

U okviru portala Volim Danilovgrad funkcioniše i podsajt dgnet.volimdanilovgrad.me koji za cilj ima promociju turističkih ljepota opštine Danilovgrad.

Portal Volim Danilovgrad je do sada zabilježio preko sedam miliona čitanja većinom se fokusirajući na lokalnu zbilju.

Vijesti iz Spuža

U okviru portala Volim Danilovgrad kreirana je i posebna sekcija sa aktuelnostima iz Spuža kao još jedne istaknute urbane cjeline opštine Danilovgrad. Iako zanemaren od lokalnih institucija na portalu Volim Danilovgrad zavrijedio je posebnu pažnju kroz istaknutu kategoriju.

Lokalni mediji pružaju potrebne informacije i bave se temama relevantnim za zajednicu u kojoj rade. Pravo na informisanost jedno je od osnovnih ljudskih prava, a kroz svoj rad lokalni mediji upravo preuzimaju na sebe odgovornost da svojim sugrađanima obezbijede ostvarenje ovog prava.

Ono što mora da karakteriše kvalitetne lokalne medije jeste da su u službi građana i same zajednice, kao i da predstavljaju zaštitnike interesa i glasnogovornike stanovništva svoje zajednice pred svim nosiocima političkih i društvenih funkcija.

Iako se šest godina većina  rada bazira na volonterskoj osnovi i uz podršku par kompanija, Volim Danilovgrad očekuje blistava budućnost.

Zašto pratiti lokalne medije?

Iskomunicirajte svoju poruku direktno donosiocima odluka:

Donosioci odluka i kreatori politika na lokalnom nivou, prvo gledaju lokalne vijesti da bi utvrdili šta im je najvažnije.

Praćenjem i podrškom lokalnim novinskim publikacijama, bilo one štampane ili elektronske, oblikujete pitanja koja zanimaju i glasače i političare.

Pažnja nacionalnih novinskih publikacija:

Uz stalno aktuelni ciklus vijesti, teško je steći dovoljno pažnje da se  poruka uvijek proslijedi nacionalnim izvještačima. Dok se nacionalne publikacije prebacuju između različitih izdanja i tema, uglavnom pokrivajući širu sliku, lokalne novinske publikacije su u stanju da se udube dalje u priču i revidiraju  iznova problem ako je potrebno.

Pokrivenost lokalnih medija može se potom koristiti za privlačenje pažnje većih nacionalnih publikacija.

Održivost lokalnih medija. Često se dešava da lokalni privrednici u potpunosti ne razumiju značaj koje lokalni mediji imaju u predstavljanju njihove ponude, pa se obično odlučuju za marketinške kampanje u okviru društvenih mreža. Niska cijena ovakvih kampanja im omogućava manje budžete za marketing a poruka se dosta dobro distribuira. Ipak, ad blindness ili ti oglasno slijepilo procentualno raste pa se ova vrsta marketinških kampanja polako zamjenjuje zanimljivim video sadržajem ali i sve popularnijim native i content marketingom (ova vrsta oglašavanja je na zapadu prisutna jako dugo).

Kako bi opstali, lokalni mediji tj. oni koji isključivo pokrivaju lokalne teme, dolaze u situaciju da biraju: da li će se zadržati isključivo u okviru lokalnih tema i aktuelnosti; da li će svoje izvještavanje proširiti na širi region ili će početi primjenjivati click bait naslove i catchy teme kako bi popravili statistiku i privukli nove čitaoce – statistika je ono što prodaje oglasni prostor i dovodi do održivosti, unapređenja i dalje profesionalizacije lokalnih medija.

Ukoliko želite podržati naš rad, to možete učiniti donacijom na žiro račun NVO Volim Danilovgrad: 510 – 156301 – 35  , CKB banka. A više detalja na linku klikom OVDJE.

 

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Najčitanije