Naslovna - Novosti - Društvo - Danas je Lazareva subota – Vrbica

Danas je Lazareva subota – Vrbica

VRBICA – LAZAREVA SUBOTA ili Subota Sv. pravednog Lazara, uoči Cveti, posvećena je vaskrsenju Lazara iz Vitinije, koga je Isus Hristos posle četvorodnevnog prebivanja u grobu vaskrsao iz mrtvih. Ovaj praznik je ustanovljen u Jerusalimu krajem IV vijeka. Posle vaskrsenja, Lazar je bio Episkop na Kipru. Ovaj praznik sa poluvaskrsnim bogosluženjem u velikom je poštovanju kod pravoslavnih vjernika , i mnogi ga slave kao svoju Krsnu slavu.

Hrišćanski praznik Lazareva subota praznuje se kao poseban, vrlo živopisan običaj poznat pod imenom Vrbica. Ovog dana bralo se olistalo pruće od vrbe preko koga se prenosila snaga zelenila na djecu i odrasle. U ovom običaju sačuvani su ostaci vjerovanja u kojima vrba zbog svog bujnog rasta ima veliki značaj u narodnom životu. Lazareva subota, odn. Vrbica, dan je dječje radosti.

Do Drugog svetskog rata, Lazareva subota (Vrbica) proslavljala se i kao školska svečanost. Djeca su se, lijepo obučena, ukrašena zvončićima, kretala u povorkama i provodila vrijeme u igri oko kakvog izvora. Prateći elementi ovog praznika, imaju biblijsko utemeljenje (Jn 12).

Posle Lazarevog vaskrsavanja, Isus Hristos ulazi svečano u Jerusalim, a masa razdraganog svijeta dočekuje ga svečano; pored ostalog, u rukama nose palmove grančice – današnje vrbove njihova su zamjena. Ubrane vrbove grančice na Lazarevu subotu, sjutradan, na Cveti, nosile su se i blagosiljale u crkvi, pa su potom čuvane po kućama.

Takođe pogledajte

Odluka o dodjeli Nagrada ,,Deveti decembar“ u 2019. godini

Žiri za dodjelu nagrade ,,Deveti decembar“ u sastavu: prof. dr Đorđije Šaranović, predsjednik;  Zorica Pavićević, …

Razvoj infrastrukture uz podršku Norveške za ostanak mladih u Crnoj Gori

Kraljevina Norveška, koja finansira sa 250.000 evra javni poziv za razvoj infrastrukture u manje razvijenim …

Оставите одговор

%d bloggers like this: