Naslovna - Novosti - Društvo - Danilovgrad: Gimnazija nezakonito od đaka uzimala novac

Danilovgrad: Gimnazija nezakonito od đaka uzimala novac

Prosvjetna inspekcija je prilikom nadzora u Gimnaziji “Petar Prvi Petrović Njegoš” u Danilovgradu utvrdila da je naplata odštete od učenika nezakonita i da pravilnik o radu Savjeta roditelja, koji je donio odluku o uzimanju novca đacima, nije u skladu sa statutom škole, čime su sve njegove odluke ništavne.

U rješenju inspektora Boška Lazarevića ističe se da je uprava škole na čelu sa direktoricom Natašom Latković protekle dvije godine od djece na kraju školske godine, prilikom preuzimanja svjedočanstava, naplaćivala odštetu od četiri eura, jer se “radi o ustaljenoj praksi koju je zatekla u školi”. Inspektor je utvrdio da Savjet roditelja, koji je na početku ove školske godine donio odluku da svakog mjeseca djeca moraju da plate po jedan euro za odštetu, nije formiran u skladu sa odredbama Statuta škole i pravilnika o radu Savjeta roditelja.

Direktorica škole je izjavila da je, nakon određenih konsultacija, zaključila da je prethodno pomenuti vid naplate kolektivne odštete nezakonit i odlučila da će se ubuduće naknada štete koju napravi učenik sprovoditi u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima.

Inspektor je ukazao direktorici da naplatu odštete isključivo sprovode na osnovu opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju. Zapisnikom sa sjednice Savjeta roditelja koja je održana 5. oktobra 2018. godine pod tačkom pet dnevnog reda, između ostalog je konstatovano da je “direktorica predložila da Savjet roditelja donese odluku da učenici mjesečno uplaćuju jedan euro na ime odštete”, kao i sledeća konstatacija “roditelji su se složili sa ovim predlogom, pa će za ovu školsku godinu od oktobra početi sa mjesečnom uplatom od jedan euro”.

“Direktorica škole je kazala da su učenici upoznati sa tom odlukom preko razrednih starješina i u komunikaciji sa njima potencirala je da se učenici upoznaju da je odluka Savjeta roditelja isključivo na dobrovoljnoj osnovi”, ističe inspektor u rješenju.

Inspektor je ukazao upravi da su, s obzirom na to da je Savjet roditelja formiran nelegitimno, sve njihove odluke ništavne, zbog čega je naložio da budu poništene.

“Direktorica škole je dužna da u roku od tri dana od obrazovanja Savjeta roditelja koji će biti formiran po pozitivnim zakonskim propisima, poništi donošenje odluke, kao i odluku o naplati odštete do 5. oktobra, kao mjere poboljšanja rada škole”, navodi inspektor.

Izvršni direktor NVO Institut za socijalnu i obrazovnu politiku (ISOP) Mitar Radonjić kazao je za Dan da sve ono što su tvrdili od početka monitoringa nad Gimnazijom “Petar Prvi Petrović Njegoš” proizilazi iz inspekcijskog nadzora koji je izvršila Uprava za inspekcijske poslove. On ističe da je naplata odštete od učenika bila nezakonita i Savjet roditelja nije imao legitimitet da donese odluku o naplati odštete.

Glavna prosvjetna inspektorka Lucija Adžić je javno izjavila da će, ukoliko se ispostavi da je naplata nezakonita, kao što je to bio slučaj i u dvije škole na sjeveru Crne Gore, naložiti da sav novac bude vraćen, na čemu će ISOP insistirati”, naveo je Radonjić za DAN.

Takođe pogledajte

Sunčano, do 35 stepeni

Na jugu Crne Gore sjutra će biti pretežno sunčano uz slab do umjeren razvoj dnevne …

Iskra savladala Rudar

Iskra je kao domaćin na DG Areni savladala Rudar 2:0. (45’+4 Malešević, 79′ Rogošić)

Оставите одговор

%d bloggers like this: