Connect with us

Društvo

Danilovgrađani sjutra na protestu “Za život” ‒ protiv uništavanja i pohare rijeka i šuma

Published

on

Piše Darko Zarubica

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Rekli bi, da je o značaju šuma i rijeka u Crnoj Gori suvišno govoriti, jer ih imamo dovoljno. Nažalost, suočeni situacijom u kojoj se iste te šume i rijeke, u ovom djelu Evrope, nalaze one jesu goruća tema. Rijeke su slika i prilika (ogledalo) društva i države kroz koju teku, prije svega ljudi koji tu žive i njihovih lokalnih i državnih uprava. Svima je jasno koliko rijeka znači za život u njima i život oko njih. Svjedoci smo da rijeke i potoke danas trpaju u cijev ili ih zagađuju komunalnim i industrijskim otpadnim vodama, te čvrstim komunalnim otpadom ili se vrši nekontrolisana eksploatacija pjeska i šljunka iz njihovih korita, zarad sticanja lične koristi. Korita ostaju suva i bez života, rijeke prljave a vodostaj je vidljivo smanjen što dovodi i do nestanaka mi mnogih biljnih i životinjskih vrsta.

S druge strane nekontrolisana sječa šume i njena devastacija uzima sve više maha. Danas je upitan tačan fond šume. Direktno na to utiču koncesionari koji često sjeku mnogo više od onoga što su zakupili. Tako, na papiru imamo stvarno stanje zakupljene šume a na terenu potpuno drugačiju sliku. Srijeću se razne nepravilnosti u doznačivanju. Nepravilno i nelegalno posječene šume, izostanak pošumljavanja, kao i požari koji su najčešće podmetnuti, dovode do toga da se fond šuma u našoj državi konstanto smanjuje.

Landža – Gradska oaza

Sve ovo direktno utiče na klimatske promjene, globalno zagrijavanje i sve promjene koje će zbog toga uslijediti. Zbog toga je jako važno očuvati slatkovodne ekosisteme, a posebno rijeke slobodnog toka, imati redovne kontrole koncesionara, pošumljavati, drugim riječima bolje gazdovati šumama i rijekama. Rijeke nam služe kao izvor pitke vode, šume nam daju čist vazduh, zdrave rijeke i šume utiču na cijeli živi svijet koji ih okružuje. Sve šume i rijeke regulišu temperaturu vazduha, prečišćavaju vodu, ublažavaju poplave. Rijeke budu izvor hranjivih materija bez kojih bi život u našim morima i okeanima bio nemoguć.

Teško je izmjeriti njihov doprinos našem zdravlju, a sami smo svjesni prirodnih, kulturnih, istorijskih i rekreativnih vrijednosti naših šuma i rijeka. Jako je važno kada znamo da je više od 60% evropskih rijeka u lošem stanju, te da je naš region utočište posljednjim rijekama slobodnog toka u Evropi. Bez šumskog zemljišta koje pumpa milione tona vode u atmosferu, bilo bi manje vlage koja bi se oslobodila u atmosferu da se kondenzuje u oblake i da kasnije da kišu, koja znamo koliko je bitna.

Zato, sjutra svi treba da budemo na trgu tačno u podne i da pokažemo koliko nam šume i rijeke znače.

Iskoristio bih priliku da, ispred grupe građana “Stop kolektoru u centru Danilovgrada” , pozovem sve da podrže peticiju za gradski park Landža i promjenu lokacije koja je prevashodno namjnjena za Postrojenje otpadnih voda koje se nalazi u samom centru Danilovgrada.

Ostavite komentar

Leave a Reply

Društvo

Zaključeni ugovori između Opštine Danilovgrad i predstavnika sportskih organizacija

Za sufinansiranje programa rada sportskih organizacija, Budžetom Opštine Danilovgrad, opredijeljena su sredstva u visini 200.000,00 eura.

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Odlukom o raspodjeli sredstava sportskim organizacijama za 2022. godinu, od 18.05.2022. godine, predviđeno je da se putem Javnog konkursa rasporedi 50%, odnosno 100.000,00 od ukupnog iznosa sredstava opredijeljenih Budžetom. Navedenom Odlukom, sredstva za sufinansiranje programa rada sportskih organizacija, raspoređena su na sljedeći način:

FK „Iskra“ – 32.698,83 eura

KK „Danilovgrad“ – 10.077,77 eura

MRK „Danilovgrad“ – 11.341,54 eura

OFK „Spuž“ – 6.642.90 eura

FK „Danilovgrad“ – 11.276,73 eura

KK „Iskra“ – 15.197.67 eura

SPK „Matrix“ – 8.198,31 eura

SK „Vojnik“ – 4.666,23 eura

Predsjednik Opštine Branko Bošković, upriličio je prijem za predstavnike sportskih organizacija, dobitnike sredstava, tokom kojeg su zaključeni ugovori.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

„Zazimljavanje pčela“ u prostorijama Mjesnog doma u Donjem Zagaraču

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


U četvrtak, 18. avgusta 2022. godine, u prostorijama Mjesnog doma u Donjem Zagaraču, u 19.00 h, organizovaće se predavanje na temu „Zazimljavanje pčela“, koje mještani Zagarača organizuju u saradnji sa NVO Molekul i opštinom Danilovgrad , dok će se u ulozi predavača naći Vladimir Radulović, tehnički sekretar Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore.

Organizatori su saopštili da je predavanje otvoreno za javnost, pa samim tim, pozivaju sve zainteresovane da prisustvuju navedenom događaju.

S obzirom na ograničenost mjesta i u cilju kvalitetnije organizacije događaja, potrebno je da se zainteresovani prijave putem Instagram i Facebook stranice ili na mejl [email protected], na način što će nasloviti mejl sa “Prijava za predavanje “„Zazimljavanje pčela“” i u tekstu mejla upisati svoje ime i prezime, kontakt telefon, mejl adresu i zanimanje (ukoliko se kroz jedan mejl prijavljuje više osoba, potrebno je za svaku osobu naznačiti prethodno navedene podatke).

NASTAVI SA ČITANJEM

Najčitanije