Devet genijalnih načina da zajedno sa djecom ofarbate Vaskršnja jaja - Volim Danilovgrad
Connect with us

Porodica

Devet genijalnih načina da zajedno sa djecom ofarbate Vaskršnja jaja

Published

on

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Vaša djeca sigurno imaju gomilu bojica, flomastera i tempera u školskoj torbi ili na stolu. Predlažemo vam da ih sakupite i iskoristite da zajedno ukrasite uskršnja jaja. Djeci će biti zanimljivo da upotrijebe svoj školski pribor u ove svrhe. Odaberite omiljenu tehniku za crtanje i ukrasite jaja na nesvakidašnji način.

Za sve ove projekte obezbijedite jaja sa svijetlom ljuskom ili ih jednostavno sami izbijelite kuvajući ih u mješavini sirćeta i vode u istoj razmeri.

Jaja ukrašena voštanim (masnim) bojicama

Odaberite omiljene nijanse voštanih boja, narendajte ih ili usitnite da bi mogli da ih pospete po vrućim skuvanim jajima. Kada počnu da se otapaju napravite zanimljive šare. Ako su djeca manja, lakši i sigurniji način za ovu tehniku je da drže voštanu boju u ruci i šaraju njom po toplim jajima dok se bojica lagano otapa i ostavlja trag.

Jaja ukrašena vodenim bojama

Apstraktne mrlje vodenim bojama postići ćete ako pipetom nanesete tečne boje po jajima. Boje će se razliti i napraviti nevjerovatne šare. Ovaj način farbanja je pogodan i za najmlađu djecu.

Jaja iscrtana temperama

Tempere su idealne za detaljnije iscrtavanje po jajima jer ostavljaju jasan trag i lako se koriste. Svako zna da nacrta crticu četkicom, tako da će ovaj projekat svi članovi porodice moći da sprovedu u djelo. Koristite najraznovrsnije boje kako bi efekat bio što bolji i kako bi crtice podsjećale na šarene mrvice koje se koriste za ukrašavanje slatkiša. Sve ovo možete da izvedete i sa flomasterima.

Crno bijela jaja

Jaja ofarbajte bijelom ili crnom temperom. Kada se osuše po njima iscrtajte sitne detalje. Za crna jaja korstite tanku četkicu i bijelu temperu, a za bijela je najbolje da koristite crni flomaster.

Temperama obojite cijela jaja

Ako ste za jarke permanentne boje koristite tempere ili akrilne boje za farbanje jaja. Farbajte ih u etapama, sloj po sloj i napravite jedinstvene crteže i šare.

 

Detalji iscrtani vodenim bojama

Idealan predlog za sve koji vole detalje i preciznije crtanje. Potrebne su vam vodene boje, tanka četkica i mašta da iscrtate jaja sitnim detaljima poput ovih na slici.

 

Detalji iscrtani flomasterima

Savršen način ukrašavnja za sve koji ne vole nered, a vole savršene detalje. Izvadite flomastere i smirenom rukom iscrtajte šare i detalje po želji. Pored zanimljivih šara i oblika možete i da ispišete neku poruku ili omiljeni stih.

 

Otisci prstiju

Iskoristite tempere kako bi ostavili otiske prstiju i tako napravili ukras na vaskršnjim jajima. Neka vam ovi primjeri budu inspiracija za sopstvene kreacije.

 

Isprskana jaja

Za ovaj zanimljiv efekat možete da koristite staru četkicu za zube koju ćete umočiti u boje i isprskati jaja. Najjednostavniji način da stvorite nešto drugačije i zanimljivo.

IZVOR: kukica 

Ostavite komentar

Leave a Reply

Porodica

Domaći mliječni sladoled

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Prelijep sladoled bez jaja, kremast, u kome se ne osjećaju kristali leda. Sladoled toliko podsjeća na kupovni da se ne može razlikovati.
Pisani recept na linku http://kodbakeugostima.blogspot.com/2…

NASTAVI SA ČITANJEM

Porodica

Zakon o mangupu i bitangi: Znate li koga ovi izrazi zaista označavaju?

Nekada je postojao i zakon o mangupu i bitangi, a evo šta je pisalo u njemu

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Riječi mangup i bitanga koristimo gotovo svakodnevno.

Njima najčešće opisujemo nestašne i nevaljale osobe za koje često kažemo da su “na svoju ruku”. Međutim, ovi izrazi su se nekada koristili za potpuno druge stvari.

Čak je pronađen i zakon kojima se definišu mangupi i bitange.

Evo kako su ozakonjeni!

Naime, prema zakonu iz 1886. godine mangupi se definišu kao “stoka koja tumara kojekuda, a gazde nema nigdje”!

“Mangup stoka dijeli se na krupnu, sitnu i odojčad.

Zakon o mangupu i bitangi

a) pod krupnom mangup-stokom razumije se: vo, krava, june, konj, kobila, omica, magarac, mazga itd.

b) pod sitnom mangup-stokom razumije se: vepar, krmača, ovan, jarac, koza, samsov, ker, rt, čobanski pas itd”

Zakon o mangupima definiše i kaznu za gazdu mangupa ukoliko se pronađe!

Evo cijelog zakona:

“Gazda mangupa, ako se pronađe, dužan je platiti ne samo štetu i troškove na ranu i čuvanje mangupa, no i troškove za obznanu u novinama i druge, ako bi ih bilo” – navodi se u zakonu iz 1886. godine.

Pored mangupa, kroz istoriju definiciju je imala i reč bitanga – a njeno značenje, kao i riječi mangupa, bila je potpuno drugačija od njenog današnjeg značenja.

Bitanga – kljuse koje se nađe u selju ili u polju, a ne zna se čije je”, definisano je u Vukovom rečniku.

NASTAVI SA ČITANJEM

Seljak.me i VD

Danilovgrad
19°
Сунчано
06:3218:39 CEST
Осећај: 19°C
Ветар: 11km/h ENE
Влажност: 39%
Притисак: 1019.3mbar
УВ индекс: 0
ПетСубНед
26/11°C
28/14°C
30/17°C

Facebook

Najčitanije