Naslovna - Novosti - Društvo - Direktorat: Spremni za sezonu požara, na raspolaganju 600 vatrogasaca, dobrovoljci, avioni…

Direktorat: Spremni za sezonu požara, na raspolaganju 600 vatrogasaca, dobrovoljci, avioni…

U prostorijama Direktorata za vanredne situacije održan je sastanak Operativnog štaba za zaštitu i spašavanje na kome je analiziran Izvještaj o stanju sistema zaštite i spašavanja za 2018. godinu i aktivnosti na pripremi za ovogodišnju požarnu sezonu, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ocijenjeno je da Izvještaj potvrđuje da je sistem tokom 2018. na sve izazove odgovorio profesionalno, odgovorno i pravovremeno.

“Što se tiče požarne sezone, članovi Operativnog štaba su upoznati sa preduzetim mjerama i radnjama u cilju smanjenja rizika od požara koje su preduzete od strane nadležnih organa i službi. Posebno je istaknuta činjenica da je stanje zaštite i spašavanja od požara u preventivnom i operativnom smislu unaprijeđeno kroz dodatno angažovanje ljudskih kapaciteta i nabavku neophodne opreme i sredstava u Upravi za šume i JP Nacionalni parkovi.

Takođe, konstatovano je da su službe zaštite i spašavanja spremne za predstojeću požarnu sezonu, te da će zajedno za raspoloživim kapacitetima Direktorata za vanredne situacije i ostalim subjektima učestvovati u gašenju požara na otvorenom prostoru”, navodi se u saopštenju.

Na raspolaganju će biti oko 600 vatrogasaca u sistemu sa oko 200 vozila, zatim oko 150 dobrovoljaca iz 4 dobrovoljna vatrogasna društva sa oko 20 vozila.

“Na raspolaganju će biti i tri aviona Avio-helikopterske jedinice MUP – a sa šest pilota i jedan helikopter Vojske Crne Gore.

Na sastanku Operativnog štaba je ukazano na potrebu pojačanog angažovanja Uprave Policije u danima povećanog rizika od požara, na teritoriji sa pojačanom požarnom opasnošću.

Operativni štab apeluje na građane da budu odgovorni prema svojoj i tuđoj imovini, da očiste svoja dvorišta i imanja od gorivog materijala, da ne pale vatru u periodu pojačane požarne opasnosti, odnosno da ako to moraju učiniti obavijeste službe zaštite i spašavanja; da poštuju znake upozorenja loženja vatre na otvorenom prostoru, ugase početni požar ukoliko su u mogućnosti to uraditi bezbjedno, prijave izazivače požara nadležnim organima, i da na taj način, svojim odgovornim ponašanjem i sprovođenjem preventivnih mjera zaštite od požara, daju najbolji doprinos smanjenju rizika od nastanka požara”, navodi se u saopštenju.

Takođe pogledajte

“NEK GORA ZAZELENI” i u vrtiću “Zora Šaranović”

Povodom obiljezavanja 28 godina od usvajanja Deklaracije o ekološkoj Crnoj Gori , Generalni sekretarijat Vlade …

Počela akcija “NEK’ GORA ZAZELENI!”

Povodom obilježavanja 28 godina od usvajanja Deklaracije o ekološkoj državi Crnoj Gori Generalni sekretarijat Vlade …

Оставите одговор

%d bloggers like this: