Connect with us

NVO Sektor

EnvPro se sastao sa lokalnim akterima: Zajednica u službi utvrđivanja stanja biodiverziteta

U cilju predstavljanja projekta ”Vode Balkana: biomonitoring za Park prirode rijeka Zeta” i osnaživanja mladih istraživača, relevantnih organizacija i lokalne zajednice da učestvuju u tekućem praćenju i procjeni razvijenih pokazatelja, Nevladina organizacija EnvPro se juče u Danilovgradu sastala sa zainteresovanim lokalnim akterima. Planira se uključenje šire zajednice.

Foto Zoran Milović

Sastanku su prisustvovali predstavnici NVO sektora, ribolovci, lovci i planinari.

U toku sastanka se moglo čuti o planiranim aktivnostima koje za cilj imaju razvijanje pokazatelja za praćenje statusa vodenih ekosistema rijeke Zete,  okvira i sistema dugoročnog praćenja ovih pokazatelja kao i osnaživanje mladih istraživača, relevantnih organizacija i lokalne zajednice da učestvuju u tekućem praćenju i procjeni razvijenih pokazatelja.

Učešće građana u monitoringu bio-indikatorskih vrsta – Participativni monitoring

U prethodnom periodu uspjeli smo da istražimo literaturu i konsultujemo se sa stručnjacima za odabir bio-indikatorske vrste i odluka je sada usmjerena ka tome da su jako pogodne vrste vilini konjici i moguće slatkovodni rak i školjka dodatno, koji su i na listi zaštićenih/ugroženih vrsta, kazali su nam iz EnvPro-a. Uz participaciju šire društvene zajednice plan je korišćenje i razvoj koncepta Citizen science koji se u mnogim zapadnim zemljama pokazao kao odličan mehanizam za praćenje stanja životne sredine, izgradnju kapaciteta upravljanja i unapređenja zaštićenih područja.

Građanska nauka (Citizen science) je naučno istraživanje koje u cjelini ili djelimično sprovode naučnici amateri ili građani. Ponekad se opisuje kao „učešće javnosti u naučnom istraživanju“, participativno praćenje i participativno akciono istraživanje čiji su ishodi često napredak u naučnom istraživanju unapređivanjem kapaciteta naučnih zajednica, kao i povećanje razumijevanja javnosti za nauku.

 

Vjerujem da je ovo odličan način za uključenje lokalne zajednice u dijelu koji može uticati na buduće upravljanje parkom prirode ali i procese donošenje odluka i unapređenja praksi koje bi najviše uticale na životnu sredinu i stanovnike koji žive u okvirima Parka prirode, kazao nam je ispred NVO “Rural Urban” Milan Mijajlović.

Sastanku su ispred lokalnih aktera prisustvovali Vlado Jovović, Zoran Milović, Nikola Tomković i Milan Mijajlović dok  su ispred EnvPro-a sastanku prisustvovali Marko Nikolić projektni koordinator, Bogić Gligorović, ekspert na projektu i Ana Katnić izvršna direktorice EnvPro-a.

Kako su za naš portal kazali iz EnvPro-a ovaj projekat će težiti da podrži Crnu Goru u ispunjavanju uslova i obaveza u pogledu harmonizacije i pristupanja Evropskoj uniji.

Projekat se sprovodi sa organizacijom The Nature Conservancy (TNC), a kroz podršku Američke sluzbe za šumarstvo (USFS).

NVO Sektor

Predavanje “Izazovi, problemi i bezbjednost prilikom korišćenja interneta” u Danilovgradu

Organizatori Mensa Crne Gore i Opština Danilovgrad

Internet djeci i mladima nudi fantastične mogućnosti za otkrivanje, povezivanje i kreiranje. Međutim, prilikom korišćenja interneta postoje i rizici. Na primjer, to je otvoreni prozor u svijet koji takođe pripada odraslima i sadrži neodgovarajuće materijale za djecu i mlade.

Kako roditelji mogu da pomognu djeci da smanje ove rizike? Nema jednostavnog odgovora – rizici su različiti i zavise od uzrasta djeteta i poznavanja rada na računaru.

Svi koji se žele upoznati sa tematikom to mogu učiniti 27. novembra, kada Mensa Crna Gora u saradnji sa Opštinom Danilovgrad, organizuje predavanje na temu “Izazovi, problemi i bezbjednost prilikom korišćenja interneta”.

Predavač: Marko Lakić koordinator za edukaciju u Mensi CG,  Sudski vještak informaciono-tehničke i telekomunikacione struke.

 

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Mensa Crne Gore (@mensacg)

NASTAVI SA ČITANJEM

NVO Sektor

Otvorena Edukativna stanica “Zeta“

Centar za zaštitu i proučavanje ptica je zajedno sa svojim saradnicima, kolegama, članovima, volonterima i prijateljima svečano otvorio Edukativnu stanicu “Zeta“, koja se nalazi na adresi Velje brdo 35, u sklopu CZIP radnog prostora na obali Zete u Podgorici.

Događaj su upriličili zamjenik gradonačelnice glavnog grada Podgorice, Luka Rakčević i direktorica Agencije za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice, Jasna Gajević, te pružili podršku u ime lokalne samouprave i Agencije, nakon čega je direktorica CZIP-a Jovana Janjušević zajedno sa gđom Gajević presjekla crvenu vrpcu i zvanično otvorila vrata Edukativne stanice Zeta.

-O ovoj stanici CZIP tim je počeo da mašta još prije par godina, kada smo u jednoj običnoj, maloj garaži vidjeli veliki potencijal, spoznajući sve mogućnosti koje pruža Park prirode Rijeka Zeta, sa svojom aluvijalnom šumom i plavnim livadama bogatim biljnim i životinjskim svijetom. Tako je polako nastajala ideja, satkana od prstenovačkih mreža, rasadnika skadarskog hrasta, te postavka najznačajnijih predstavnika faune Parka. Nju čine skulpture ptica, gmizavaca, insekata, riba u svojoj prirodnoj veličini, kreiranih spretnim prstima umjetnika Paca Venture iz Španije, čija umjetnička djela krase mnoštvo sličnih centara u svijetu. Na taj način, postavili smo našu Edukativnu stanicu na mapu kao jedan kutak prepun interesantnog edukativnog sadržaja u nadi da će ubuduće naše građane, a posebno one najmlađe, što češće navoditi da je posjete i upoznaju predivan svijet PP Rijeka Zeta na jedan drugačiji način, saopštili su iz ove nevladine organizacije.

CZIP raduje što je Edukativna stanica već zaživjela, pa je u okviru Dana nauke bila posjećena od strane osnovaca i srednjoškolaca koji su imali prilike da učestvuju u prstenovanju ptica i saznaju mnoštvo zanimljivosti o biodiverzitetu Parka, što kako im kažu  daje dodatan podstrek da dalje razvijaju edukativne programe za različite uzraste, uključimo što više školaraca, studenata i odraslih i dalje promovišu vrijednosti ovog područja.

Edukativna stanica je rezultat marljivog rada svih zaposlenih u CZIP-u, koji su se predano posvetili ovom projektu kako bi ovaj centar otvorio svoja vrata i postao inspiracija i izvor znanja za sve. U početku će Edukativna stanica Zeta biti otvorena samo za unaprijed dogovorene grupne posjete, dok će u narednom periodu aktivnosti stanice zavisiti od vremenskih uslova, prstenovačkih mogućnosti i vegetacijske sezonalnosti.

-Nadamo se da će Edukativna stanica poslužiti i kao vjetar u leđa i inspiracija za dalje uspostavljanje upravljačke strukture na danilovgradskoj strani, te izradi prijeko neophodnog Plana upravljanja i sprovođenja aktivnosti koje doprinose održivom upravljanju i zaštiti prirodnog bogatstva ovog područja, zaključuju iz CZIPa

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Društvo19 минута ranije

Saniran ponor na putu u selu Beriši

Uz podršku Opštine Danilovgrad i Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj tokom prethodne sedmice saniran je ponor na makadamskom putu...

Društvo26 минута ranije

Savjet MZ Vražegrmci sazvao prvi Zbor građana, razgovaraće o rezultatima i daljim planovima

Savjet mjesne zajednice Vražegrmci sazvao je Prvi Zbor građana mjesne zajednice Vražegrmci. Zbor se, kako stoji na sajtu ove mjesne...

Društvo2 сата ranije

Potreban projekat za Filendar: Bez informacija kada će se problemi plavljenja riješiti

Imanja oko 40 domaćinstava u Filendaru poplave sa prvim većim padavinama. Za rješavanje problema potrebna izrada projekta. Bez naznaka kada...

Društvo2 сата ranije

U subotu protest zbog puta preko Martinića: Vapaj za rješavanjem našeg glavnog problema u koji nas je uvela stara vlast

Mještani Martinića i okolnih sela sa područja Danilovgrada organizuju protest da bi njihov glavni i jedini put bio završen kako...

Hronika3 сата ranije

U Danilovgradu uhapšen osumnjičeni za proganjanje

Policijski službenici Odjeljenja bezbjednosti Danilovgrad su u saradnji sa službenicima Odsjeka za suzbijanje visoko tehnološkog kriminala, podnijeli krivičnu prijavu protiv...

Servisne informacije4 сата ranije

Isključenja struje u Danilovgradu za 07.12.

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 7. decembra, bez napajanja električnom energijom će ostati: Danilovgrad       -u terminu od 8:00 do...

Najčitanije