Connect with us

NVO Sektor

EnvPro se sastao sa lokalnim akterima: Zajednica u službi utvrđivanja stanja biodiverziteta

U cilju predstavljanja projekta ”Vode Balkana: biomonitoring za Park prirode rijeka Zeta” i osnaživanja mladih istraživača, relevantnih organizacija i lokalne zajednice da učestvuju u tekućem praćenju i procjeni razvijenih pokazatelja, Nevladina organizacija EnvPro se juče u Danilovgradu sastala sa zainteresovanim lokalnim akterima. Planira se uključenje šire zajednice.

Foto Zoran Milović

Sastanku su prisustvovali predstavnici NVO sektora, ribolovci, lovci i planinari.

U toku sastanka se moglo čuti o planiranim aktivnostima koje za cilj imaju razvijanje pokazatelja za praćenje statusa vodenih ekosistema rijeke Zete,  okvira i sistema dugoročnog praćenja ovih pokazatelja kao i osnaživanje mladih istraživača, relevantnih organizacija i lokalne zajednice da učestvuju u tekućem praćenju i procjeni razvijenih pokazatelja.

Učešće građana u monitoringu bio-indikatorskih vrsta – Participativni monitoring

U prethodnom periodu uspjeli smo da istražimo literaturu i konsultujemo se sa stručnjacima za odabir bio-indikatorske vrste i odluka je sada usmjerena ka tome da su jako pogodne vrste vilini konjici i moguće slatkovodni rak i školjka dodatno, koji su i na listi zaštićenih/ugroženih vrsta, kazali su nam iz EnvPro-a. Uz participaciju šire društvene zajednice plan je korišćenje i razvoj koncepta Citizen science koji se u mnogim zapadnim zemljama pokazao kao odličan mehanizam za praćenje stanja životne sredine, izgradnju kapaciteta upravljanja i unapređenja zaštićenih područja.

Građanska nauka (Citizen science) je naučno istraživanje koje u cjelini ili djelimično sprovode naučnici amateri ili građani. Ponekad se opisuje kao „učešće javnosti u naučnom istraživanju“, participativno praćenje i participativno akciono istraživanje čiji su ishodi često napredak u naučnom istraživanju unapređivanjem kapaciteta naučnih zajednica, kao i povećanje razumijevanja javnosti za nauku.

 

Vjerujem da je ovo odličan način za uključenje lokalne zajednice u dijelu koji može uticati na buduće upravljanje parkom prirode ali i procese donošenje odluka i unapređenja praksi koje bi najviše uticale na životnu sredinu i stanovnike koji žive u okvirima Parka prirode, kazao nam je ispred NVO „Rural Urban“ Milan Mijajlović.

Sastanku su ispred lokalnih aktera prisustvovali Vlado Jovović, Zoran Milović, Nikola Tomković i Milan Mijajlović dok  su ispred EnvPro-a sastanku prisustvovali Marko Nikolić projektni koordinator, Bogić Gligorović, ekspert na projektu i Ana Katnić izvršna direktorice EnvPro-a.

Kako su za naš portal kazali iz EnvPro-a ovaj projekat će težiti da podrži Crnu Goru u ispunjavanju uslova i obaveza u pogledu harmonizacije i pristupanja Evropskoj uniji.

Projekat se sprovodi sa organizacijom The Nature Conservancy (TNC), a kroz podršku Američke sluzbe za šumarstvo (USFS).

NVO Sektor

Upitnik: Sliv Skadarskog jezera – prekogranični rezervat biosfere

Projekat ima za cilj da donese pozitivan uticaj na važan prekogranični ekosistem koji dijele Abanija i Crna Gora kako bi se održivo i kolaborativno upravljalo ovim područjem za dobrobit zajednica i same prirode, u skladu sa uslovima UNESCO-ovog programa Čovjek i biosfera.

„Sliv Skadarskog jezera – prekogranični rezervat biosfere“ je projekat finansiran od strane EU kroz Program prekogranične saradnje Crna Gora – Albanija, i kog sprovode partnerske organizacije EDEN Centar iz Albanije i EnvPro iz Crne Gore, Nacionalna agencija za zaštićena područja Albanije i Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore.

Program za životnu sredinu (ENVPRO) SPROVODI  javnu anketu sa građanima koji žive u slivu Skadarskog jezera vezano za razvoj njihovog područja

Anketa će vam oduzeti 10 minuta i ima dvije glavne sekcije:

1) Da popričamo o životu u vašoj zoni i koliko je bogata!

2) Da popričamo o mogućnostima za razvoj vaše zone?

Anketa je anonimna i podaci koje ENVPRO dobije od ispitanika će biti prezentovani u zbirnoj formi.

Upitnik se može popuniti na sledećem linku 

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScp-wkQVIdte-6AzFMeOvGrX4PomCVUuIGnvWTqek1XJovD8w/viewform 

NASTAVI SA ČITANJEM

NVO Sektor

Održana prezentacija Poljoprivrednog klastera Crne Gore

U sali SO Danilovgrad, juče je održana promocija Poljoprivrednog klastera Crne Gore.

„Uz vidnu zainteresovanost i dobro raspoloženje danilovgradskih poljoprivrednika, još jednom smo dokazali značaj sektora poljoprivrede u Crnoj Gori i da zajedno možemo više i bolje. Idemo dalje!“, stoji u saopštenju Poljoprivrednog klastera Crne Gore.

Iz ovog Udruženja su se zahvalili Opštini Danilovgrad na ustupanju sale za održavanje promocije i Altermodusu koji je podržao ovu prezentaciju.

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Najčitanije