Connect with us

NVO Sektor

Sastanak EnvPro i opštine Danilovgrad: Vode Balkana – biomonitoring za Park prirode rijeka Zeta

Juče su u opštini Danilovgrad predstavnici nevladine organizacije EnvPro predstavili projekat u parku prirode Zeta koji nosi naziv “Vode Balkana: biomonitoring za Park prirode rijeka Zeta“.

Projekat se sprovodi sa organizacijom The Nature Conservancy (TNC), a kroz podršku Američke sluzbe za šumarstvo (USFS).

Kako su nam kazali iz NVO EnvPro projekat se odnosi na identifikaciju bio-indikatorskih vrsta za park prirode rijeke Zete, a primarni ciljevi projekta su razvoj pokazatelja za praćenje statusa vodenih ekosistema rijeke Zete, razvoj okvira i sistema dugoročnog praćenja ovih pokazatelja kao i osnaživanje mladih istraživača, relevantnih organizacija i lokalne zajednice da učestvuju u tekućem praćenju i procjeni razvijenih pokazatelja.

Sastanak u opštini Danilovgrad

Kako su za naš portal kazali iz EnvPro-a ovaj projekat će težiti da podrži Crnu Goru u ispunjavanju uslova i obaveza u pogledu harmonizacije i pristupanja Evropskoj uniji.

Sastanku su ispred opštine prisustvovali potpredsjednik opštine Ilija Grgurović, Vuk Iković ispred Sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine dok su ispred EnvPro-a sastanku prisustvovali Marko Nikolic projektni koordinator, Bogic Gligorovic, ekspert na projektu i Ana Katnić izvršna direktorice ove nevladine organizacije.

NVO Sektor

Upitnik: Sliv Skadarskog jezera – prekogranični rezervat biosfere

Projekat ima za cilj da donese pozitivan uticaj na važan prekogranični ekosistem koji dijele Abanija i Crna Gora kako bi se održivo i kolaborativno upravljalo ovim područjem za dobrobit zajednica i same prirode, u skladu sa uslovima UNESCO-ovog programa Čovjek i biosfera.

„Sliv Skadarskog jezera – prekogranični rezervat biosfere“ je projekat finansiran od strane EU kroz Program prekogranične saradnje Crna Gora – Albanija, i kog sprovode partnerske organizacije EDEN Centar iz Albanije i EnvPro iz Crne Gore, Nacionalna agencija za zaštićena područja Albanije i Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore.

Program za životnu sredinu (ENVPRO) SPROVODI  javnu anketu sa građanima koji žive u slivu Skadarskog jezera vezano za razvoj njihovog područja

Anketa će vam oduzeti 10 minuta i ima dvije glavne sekcije:

1) Da popričamo o životu u vašoj zoni i koliko je bogata!

2) Da popričamo o mogućnostima za razvoj vaše zone?

Anketa je anonimna i podaci koje ENVPRO dobije od ispitanika će biti prezentovani u zbirnoj formi.

Upitnik se može popuniti na sledećem linku 

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScp-wkQVIdte-6AzFMeOvGrX4PomCVUuIGnvWTqek1XJovD8w/viewform 

NASTAVI SA ČITANJEM

NVO Sektor

Održana prezentacija Poljoprivrednog klastera Crne Gore

U sali SO Danilovgrad, juče je održana promocija Poljoprivrednog klastera Crne Gore.

„Uz vidnu zainteresovanost i dobro raspoloženje danilovgradskih poljoprivrednika, još jednom smo dokazali značaj sektora poljoprivrede u Crnoj Gori i da zajedno možemo više i bolje. Idemo dalje!“, stoji u saopštenju Poljoprivrednog klastera Crne Gore.

Iz ovog Udruženja su se zahvalili Opštini Danilovgrad na ustupanju sale za održavanje promocije i Altermodusu koji je podržao ovu prezentaciju.

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Najčitanije