Connect with us

NVO Sektor

Projekat o bezbjednosti mladih u saobraćaju: Održana radionica u Gimnaziji

NVO DEC PČELICA već godinama unazad aktivno se bavi pitanjima problema saobraćajne kulture i ponašanja svih učesnika u saobraćaju, ključnim elementima koji dovode do saobraćajnih nezgoda, i od strane vozača i od strane pješaka, a samim tim i načinima kako da  pravilno postupaju i poštuju propise čime čuvaju svoj život i živote drugih učesnika.  Projekti su u različitim fazama obuhvatali različite uzrasne grupe, te su ovog proljeća naša ciljna grupa učenici trećeg i četvrtog razreda srednjih škola u Nikšiću, Danilovgradu, Tuzima i Podgorici.

Edukacija je organizovana u vidu interaktivnih predavanja i razmjene znanja i iskustva članova našeg Udruženja i profesora koji je instruktor i inžinjer drumskog saobraćaja sa višegodišnjim iskustvom u radu i obukama mladih, a uz finansijsku podršku kompaniije INACRNA GORA. Ova društveno odgovorna kompanija koja brine o bezbjednosti na putevima i bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju, prepoznala je značaj kontinuirane edukacije mladih i ukazivanja na greške i rizike koji mogu dovesti do nesrećnih ishoda. Okupljeni oko zajedničkog cilja, tokom aprila i maja Pčelice i INA-CRNA GORA organizovaće edukacije u 4 crnogorska grada, srednje regije čime će se težiti i unaprijeđenju saoraćajne kulture.

Cilj predavanja je podizanje nivoa saobraćajne kulture među budućim vozačima, prevencija saobraćajnih nezgoda i upoznavanje mladih sa pravilima saobraćaja, rizicima i opasnostima koje mogu biti uzročnici nezgoda, kao i posljedicama koje nesavjesno ponašanje u saobraćaju može imati. Poseban osvrt imaćemo na upotrebu alkohola i psihoaktivnih supstanci tokom vožnje, i drugih uzročnika koji mogu smanjiti psihofizičke sposobnosti mladih vozača. Upoznaće se sa dužnostima učesnika u saobraćaju, ne samo kao budući vozači nego i kao pješaci.

Današnja predavanja održana su u Gimnaziji “Petar I Petrović Njegoš” gdje je zainteresovanost učenika, interakcija i diskusija na ovu temu, pokazala da su predavanja doprla do učesnika, da smo ih motivisali da uoče nepravlna i nebezbjedna ponašanja vršnjaka u saobračaju i da ozbiljno razmisle o posljedicama koje mogu imati i o načinima na koje oni svojim odgovornim ponašanjem mogu doprinjeti sprečavanju nezgoda, saopštili su iz NVO DEC Pčelica

Reklama
Ostavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

NVO Sektor

Predavanje “Izazovi, problemi i bezbjednost prilikom korišćenja interneta” u Danilovgradu

Organizatori Mensa Crne Gore i Opština Danilovgrad

Internet djeci i mladima nudi fantastične mogućnosti za otkrivanje, povezivanje i kreiranje. Međutim, prilikom korišćenja interneta postoje i rizici. Na primjer, to je otvoreni prozor u svijet koji takođe pripada odraslima i sadrži neodgovarajuće materijale za djecu i mlade.

Kako roditelji mogu da pomognu djeci da smanje ove rizike? Nema jednostavnog odgovora – rizici su različiti i zavise od uzrasta djeteta i poznavanja rada na računaru.

Svi koji se žele upoznati sa tematikom to mogu učiniti 27. novembra, kada Mensa Crna Gora u saradnji sa Opštinom Danilovgrad, organizuje predavanje na temu “Izazovi, problemi i bezbjednost prilikom korišćenja interneta”.

Predavač: Marko Lakić koordinator za edukaciju u Mensi CG,  Sudski vještak informaciono-tehničke i telekomunikacione struke.

 

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Mensa Crne Gore (@mensacg)

NASTAVI SA ČITANJEM

NVO Sektor

Otvorena Edukativna stanica “Zeta“

Centar za zaštitu i proučavanje ptica je zajedno sa svojim saradnicima, kolegama, članovima, volonterima i prijateljima svečano otvorio Edukativnu stanicu “Zeta“, koja se nalazi na adresi Velje brdo 35, u sklopu CZIP radnog prostora na obali Zete u Podgorici.

Događaj su upriličili zamjenik gradonačelnice glavnog grada Podgorice, Luka Rakčević i direktorica Agencije za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice, Jasna Gajević, te pružili podršku u ime lokalne samouprave i Agencije, nakon čega je direktorica CZIP-a Jovana Janjušević zajedno sa gđom Gajević presjekla crvenu vrpcu i zvanično otvorila vrata Edukativne stanice Zeta.

-O ovoj stanici CZIP tim je počeo da mašta još prije par godina, kada smo u jednoj običnoj, maloj garaži vidjeli veliki potencijal, spoznajući sve mogućnosti koje pruža Park prirode Rijeka Zeta, sa svojom aluvijalnom šumom i plavnim livadama bogatim biljnim i životinjskim svijetom. Tako je polako nastajala ideja, satkana od prstenovačkih mreža, rasadnika skadarskog hrasta, te postavka najznačajnijih predstavnika faune Parka. Nju čine skulpture ptica, gmizavaca, insekata, riba u svojoj prirodnoj veličini, kreiranih spretnim prstima umjetnika Paca Venture iz Španije, čija umjetnička djela krase mnoštvo sličnih centara u svijetu. Na taj način, postavili smo našu Edukativnu stanicu na mapu kao jedan kutak prepun interesantnog edukativnog sadržaja u nadi da će ubuduće naše građane, a posebno one najmlađe, što češće navoditi da je posjete i upoznaju predivan svijet PP Rijeka Zeta na jedan drugačiji način, saopštili su iz ove nevladine organizacije.

CZIP raduje što je Edukativna stanica već zaživjela, pa je u okviru Dana nauke bila posjećena od strane osnovaca i srednjoškolaca koji su imali prilike da učestvuju u prstenovanju ptica i saznaju mnoštvo zanimljivosti o biodiverzitetu Parka, što kako im kažu  daje dodatan podstrek da dalje razvijaju edukativne programe za različite uzraste, uključimo što više školaraca, studenata i odraslih i dalje promovišu vrijednosti ovog područja.

Edukativna stanica je rezultat marljivog rada svih zaposlenih u CZIP-u, koji su se predano posvetili ovom projektu kako bi ovaj centar otvorio svoja vrata i postao inspiracija i izvor znanja za sve. U početku će Edukativna stanica Zeta biti otvorena samo za unaprijed dogovorene grupne posjete, dok će u narednom periodu aktivnosti stanice zavisiti od vremenskih uslova, prstenovačkih mogućnosti i vegetacijske sezonalnosti.

-Nadamo se da će Edukativna stanica poslužiti i kao vjetar u leđa i inspiracija za dalje uspostavljanje upravljačke strukture na danilovgradskoj strani, te izradi prijeko neophodnog Plana upravljanja i sprovođenja aktivnosti koje doprinose održivom upravljanju i zaštiti prirodnog bogatstva ovog područja, zaključuju iz CZIPa

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Najčitanije