Connect with us

NVO Sektor

Filmovi Crnogorskog društva ekologa na VIII Green Mne International Film Festivalu

VIII izdanje Green Montenegro International Film Festa (GMIFF) održaće se u Nacionalnom parku Durmitor, neposredno pored Crnog jezera od 4. do 6. avgusta. Na festivalu će biti puštena i dva filma Crnogorskog društva ekologa.

Published

on

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Filmski festival na temu zaštite životne sredine redovno se održava od 2015. godine, čime je postao prepoznat kao centar ekološkog identiteta države Crne Gore.

Glavni partner i pokrovitelj festivala je Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, domaćin Opština Žabljak, a producent CEZAM.

Selektor festivala je Daniel Pavlić, a žiri festivala čine: predsjedik Andro Martinović, Mustafa Mustafić i Dong Hi Čan.

Direktor festivala je Blagota Marunović, izvršna producentkinja Stela Mišković, dok je umjetnički direktor festivala Slobodan Marunović.

Na svečanom otvaranju, prisutnima će se obratiti potpredsjednica Vlade i ministarka evropskih poslova Jovana Marović i državna sekretarka Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Zorica Krsmanović.

Festival će svečano otvariti Ratimir Martinović, direktor Kotor art don Brakovih dana muzike i kordinator ujedno svih događaja Kotor Art-a, ujedno i generalni i umjetnički direktor Wild Beauty Art festivala.

Film Crnogorsko društva ekologa o divljim vodama – Divlje vode: naše nepresušno blago, biće prikazan na dan otvaranja osmog GMIFF, 4. avgusta 2022. godine, dok će drugi Natura 2000: mreža zaštićenih područja biti prikazan na dan zatvaranja festivala, 6. avgusta 2022. godine.

“Shodno istim programskim ciljevima i sličnom tematikom između Wild Beauty Art festivala i Green Montenegro International Film Festivala, desila se fuzija tako da sve tri večeri neposredno prije programa GMIFFa, imaćemo po jednu muzičku programsku tačku Wild Beauty Art Festivala. Festival će otvoriti film ‘Fantom Durmitora’ iz 1933, u kojem glavnu ulogu tumači tadašnja velika zvijezda Ita Rino”, navode organizatori.

Prošle godine Festival je svrstan u kampanju obilježavanja jubileja 30 godina od proglašenja Crne Gore ekološkom državom.

“Ove godine Ministarstvo nastavlja tu kampanju uz brojne aktivnosti, pod sloganom ‘Za jedinu na svijetu. Naša je, čuvajmo je’ i smatramo da se ta poruka savršeno uklopila u poruku koju želimo poslati sa ovog festivala. U okviru samog festivala Ministarstvo organizuje 5. avgusta, drugog dana Festivala Regionalnu konferenciju na temu ekološke povezanosti Jadransko-jonske regije, odnosno integracije principa zaštite životne sredine u prostorno planiranje, a za treći dan festivala pripremili su nam i posebnu praktičnu i zanimljivu aktivnost pod nazivom ‘mentalna ekologija’, gdje su pozvani da učestvuju i odrasli i djeca”, dodali su organizatori.

Poseban segment ovogodišnjeg festivala je projekt koji će biti prikazan na Crnom jezeru, a poklon je sponzora Evropska kuća – tzv. Polinator park_Park za oprašivanje – virtuelna realnost, iskustvo života u distopijskoj budućnosti Evrope 2050.

Ostavite komentar

Leave a Reply

Društvo

„Zazimljavanje pčela“ u prostorijama Mjesnog doma u Donjem Zagaraču

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


U četvrtak, 18. avgusta 2022. godine, u prostorijama Mjesnog doma u Donjem Zagaraču, u 19.00 h, organizovaće se predavanje na temu „Zazimljavanje pčela“, koje mještani Zagarača organizuju u saradnji sa NVO Molekul i opštinom Danilovgrad , dok će se u ulozi predavača naći Vladimir Radulović, tehnički sekretar Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore.

Organizatori su saopštili da je predavanje otvoreno za javnost, pa samim tim, pozivaju sve zainteresovane da prisustvuju navedenom događaju.

S obzirom na ograničenost mjesta i u cilju kvalitetnije organizacije događaja, potrebno je da se zainteresovani prijave putem Instagram i Facebook stranice ili na mejl [email protected], na način što će nasloviti mejl sa “Prijava za predavanje “„Zazimljavanje pčela“” i u tekstu mejla upisati svoje ime i prezime, kontakt telefon, mejl adresu i zanimanje (ukoliko se kroz jedan mejl prijavljuje više osoba, potrebno je za svaku osobu naznačiti prethodno navedene podatke).

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Zaključeni ugovori između Opštine Danilovgrad i nevladinih organizacija

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Budžetom Opštine Danilovgrad opredijeljeno je 27.816,00 eura za finansiranje projekata/programa nevladinih organizacija.

U skladu sa članom 4 Odluke o kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava nevladinim organizacijama, nevladinim organizacijama sa posebnim statusom dodijeljena su sredstva u iznosu od 8.344,80 eura, i to:

  • NVO „Rastimo zajedno“ – 4.174,80 eura i
  • NVO „Klub dobrovoljnih davalaca krvi“ – 4.170,00 eura.

Preostala sredstva, u iznosu od 19.471,20 eura, dodijeljena su nevladinim organizacijama koje su ispunile uslove Konkursa i kriterijume iz Odluke o kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava nevladinim organizacijama, na osnovu bodova koje su utvrdili nezavisni procjenjivači, i to:

  • NVO „Matrix“ – 3.870,00 eura
  • NVO „Oro“ – 3.800,00 eura
  • NVO „Savjet za implementaciju omladinske politike“ – 3.280,00 eura
  • NVO „Udruženje građana i poštovalaca Bjelopavlića-Bijeli Pavle“ – 2.250,00 eura
  • NVO „Etnografski muzej Danilovgrad“ – 2.150,00 eura
  • NVO „Zavičaj“ – 2.050,00 eura
  • NVO „Otvorena škola“ – 2.071,20 eura

Dana 29. jula 2022. godine, Predsjednik Branko Bošković održao je sastanak sa predstavnicima nevladinih organizacija, dobitnicima sredstava, radi zaključivanja ugovora. Sastanku je prisustvovala Olivera Pavićević, sekretarka Sekretarijata za lokalnu samoupravu i društvene djelatnosti, koja je prisutnima predočila proceduru i obrazložila Odluku o raspodjeli sredstava nevladinim organizacijama za 2022. godinu, koju je donijela Komisija za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama, a čiji je potpisnik predsjednik Komisije, Dejan Vuković.

Predsjednik Opštine, Branko Bošković, je čestitao dobitnicima sredstava na dobro osmišljenim i prijeko potrebnim projektima i izrazio želju za bliskom saradnjom sa nevladinim sektorom jer, kako je on rekao, sa dva različita polazišta, ipak, Opština i nevladin sektor imaju isti cilj, a to je unapređenje i poboljšanje uslova života naših građana i građanki. Zaključene ugovore možete pogledati u nastavku

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

NASTAVI SA ČITANJEM

Najčitanije