Connect with us

NVO Sektor

Danilovgrad dobio Zelenu stolicu u Skupštini opštine

U susret Svjetskom danu zaštite životne sredine, održana je II konsultativna sjednica Lokalnalnog ekološkog parlamenta, 3. juna 2022. godine u hotelu “Zeta” u Danilovgradu. Tema ove sjednuce bila je razmatranje Nacrta Akcionog plana za Lokalnalni ekološki parlament,  neformalne platformna ekoloških vrijednosti. Podsjećanja rad  osnivačka skupština Lokalnog ekološkog parlamenta održana je  12. maja 2022. godine.

Opština Danilovgrad od 1. septembra 2021. godine učestvuje u projektu “Mislimo djelujmo, inspirisemo  svoju okolinu za odrzivi razvoj”,  koji finansira EU. Nakon konsultativnog procesa izabrani su predsjednica Lokalnog ekološkog Parlamenta, Marija Iković, studentkinja biologije,na zavrsnoj godini osnovnih studija, ekološka aktivistkinja.

Zelenu stolicu u Skupštini grada će voditi Irma Muhović, dip biolog iz NVO Crnogorskog društva ekologa, Srđan Mandić, iz NVO Visit Danilovgrad će voditi Savjet LEP uz podršku Teodore Pavićević, članice Eko škole JU Gimnazija “Petar I Petrović Njegoš”. Strucne grupe Savjeta LEP za zdravije usluga ekosistema i zaustavljanje degradacije  biodiverziteta   vodiće eksperti za biologiju i ekologiju: Željko Vujović, prof. JU  Gimnazija “Petar I Petrovic Njegoš”, Sara Kadić, Vuk Iković i Dragana Saveljić.

Iz akademske zajednice za klimatske promjene ekspertsko znanje će pružati Luka Mitrovic, stručnu grupu za razvoj poljoprivrede visoke vrijednosti u funkciji turima će voditi Miljan Grba savjetnik za wermikompostiranje IFARD programa u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, partnersvom sa Ivanom Dragojevićem, u ime Lokalne turisticke organizacije Danilovgrad, dok će se pravom životne sredine kao osnovnim ljudskim pravom baviti Radmila Bajagić, iz NVO Udruzenja za žastitu životne sredine i promociju turizma Morakovo, Nikšić i Demokratske evropske inicijatice, Danilovgrad.

Veliku zahvalnost i ovoga puta dugujemo i Radiju Danilovgrad, kao i lokalnom portalu “Volim Danilovgrad”, koji su se kao i uvijek odazvali  našem pozivu i ispratili pomenuti događaj, objavili su na zvaničnoj Instagram stranici iz NVO DEI.

 

Reklama
Ostavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

NVO Sektor

Predavanje “Izazovi, problemi i bezbjednost prilikom korišćenja interneta” u Danilovgradu

Organizatori Mensa Crne Gore i Opština Danilovgrad

Internet djeci i mladima nudi fantastične mogućnosti za otkrivanje, povezivanje i kreiranje. Međutim, prilikom korišćenja interneta postoje i rizici. Na primjer, to je otvoreni prozor u svijet koji takođe pripada odraslima i sadrži neodgovarajuće materijale za djecu i mlade.

Kako roditelji mogu da pomognu djeci da smanje ove rizike? Nema jednostavnog odgovora – rizici su različiti i zavise od uzrasta djeteta i poznavanja rada na računaru.

Svi koji se žele upoznati sa tematikom to mogu učiniti 27. novembra, kada Mensa Crna Gora u saradnji sa Opštinom Danilovgrad, organizuje predavanje na temu “Izazovi, problemi i bezbjednost prilikom korišćenja interneta”.

Predavač: Marko Lakić koordinator za edukaciju u Mensi CG,  Sudski vještak informaciono-tehničke i telekomunikacione struke.

 

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Mensa Crne Gore (@mensacg)

NASTAVI SA ČITANJEM

NVO Sektor

Otvorena Edukativna stanica “Zeta“

Centar za zaštitu i proučavanje ptica je zajedno sa svojim saradnicima, kolegama, članovima, volonterima i prijateljima svečano otvorio Edukativnu stanicu “Zeta“, koja se nalazi na adresi Velje brdo 35, u sklopu CZIP radnog prostora na obali Zete u Podgorici.

Događaj su upriličili zamjenik gradonačelnice glavnog grada Podgorice, Luka Rakčević i direktorica Agencije za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice, Jasna Gajević, te pružili podršku u ime lokalne samouprave i Agencije, nakon čega je direktorica CZIP-a Jovana Janjušević zajedno sa gđom Gajević presjekla crvenu vrpcu i zvanično otvorila vrata Edukativne stanice Zeta.

-O ovoj stanici CZIP tim je počeo da mašta još prije par godina, kada smo u jednoj običnoj, maloj garaži vidjeli veliki potencijal, spoznajući sve mogućnosti koje pruža Park prirode Rijeka Zeta, sa svojom aluvijalnom šumom i plavnim livadama bogatim biljnim i životinjskim svijetom. Tako je polako nastajala ideja, satkana od prstenovačkih mreža, rasadnika skadarskog hrasta, te postavka najznačajnijih predstavnika faune Parka. Nju čine skulpture ptica, gmizavaca, insekata, riba u svojoj prirodnoj veličini, kreiranih spretnim prstima umjetnika Paca Venture iz Španije, čija umjetnička djela krase mnoštvo sličnih centara u svijetu. Na taj način, postavili smo našu Edukativnu stanicu na mapu kao jedan kutak prepun interesantnog edukativnog sadržaja u nadi da će ubuduće naše građane, a posebno one najmlađe, što češće navoditi da je posjete i upoznaju predivan svijet PP Rijeka Zeta na jedan drugačiji način, saopštili su iz ove nevladine organizacije.

CZIP raduje što je Edukativna stanica već zaživjela, pa je u okviru Dana nauke bila posjećena od strane osnovaca i srednjoškolaca koji su imali prilike da učestvuju u prstenovanju ptica i saznaju mnoštvo zanimljivosti o biodiverzitetu Parka, što kako im kažu  daje dodatan podstrek da dalje razvijaju edukativne programe za različite uzraste, uključimo što više školaraca, studenata i odraslih i dalje promovišu vrijednosti ovog područja.

Edukativna stanica je rezultat marljivog rada svih zaposlenih u CZIP-u, koji su se predano posvetili ovom projektu kako bi ovaj centar otvorio svoja vrata i postao inspiracija i izvor znanja za sve. U početku će Edukativna stanica Zeta biti otvorena samo za unaprijed dogovorene grupne posjete, dok će u narednom periodu aktivnosti stanice zavisiti od vremenskih uslova, prstenovačkih mogućnosti i vegetacijske sezonalnosti.

-Nadamo se da će Edukativna stanica poslužiti i kao vjetar u leđa i inspiracija za dalje uspostavljanje upravljačke strukture na danilovgradskoj strani, te izradi prijeko neophodnog Plana upravljanja i sprovođenja aktivnosti koje doprinose održivom upravljanju i zaštiti prirodnog bogatstva ovog područja, zaključuju iz CZIPa

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Najčitanije