Connect with us

NVO Sektor

Potrebno unaprijeđenje vertikalne hijerarhije saradnje i koordinacije

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović ugostila je povodom završetka projekta „Mislimo, djelujmo, inspirišimo svoju okolinu za održivi razvoj“ , koordinatorku Radmilu Bajagić.

Na sastanku je bilo riječi o potrebi za unaprijeđenju vertikalne hijerarhije saradnje i koordinacije neophodne u procesu društvene transformacije, koja se neminovno odvija na putu naše države ka njenom punom članstvu u Evropskoj uniji, što podrazumijeva važnu i aktivnu ulogu lokalnih samouprava te njihovo pozicioniranje kao nezaobilaznih aktera u preuzimanju, prilagođavanju i provođenju evropskih pravnih te političih tekovina i vrijednosti.

Ministarka je upoznata sa Akcionim planom lokalnog ekološkog parlamenta, neformalne platforme ekoloških vrijednosti i radom „zelene“ stolice u lokalnim skupštinama Nikšića i Danilovgrada kako bi lokalno odlučivanje u politikama životne sredine bilo legitimno i doprinosilo izgradnji otpornih i održivih zajednica i veću primjenjivost evropskih principa dobre javne uprave u lokalnim politikama životne sredine zasnovane na EU standardimapodrška kreatorima politika da bolje razumeju i podstiču učešće građana u donošenju odluka, stoji u saopštenju NVO DEI.

NVO Sektor

Upitnik: Sliv Skadarskog jezera – prekogranični rezervat biosfere

Projekat ima za cilj da donese pozitivan uticaj na važan prekogranični ekosistem koji dijele Abanija i Crna Gora kako bi se održivo i kolaborativno upravljalo ovim područjem za dobrobit zajednica i same prirode, u skladu sa uslovima UNESCO-ovog programa Čovjek i biosfera.

„Sliv Skadarskog jezera – prekogranični rezervat biosfere“ je projekat finansiran od strane EU kroz Program prekogranične saradnje Crna Gora – Albanija, i kog sprovode partnerske organizacije EDEN Centar iz Albanije i EnvPro iz Crne Gore, Nacionalna agencija za zaštićena područja Albanije i Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore.

Program za životnu sredinu (ENVPRO) SPROVODI  javnu anketu sa građanima koji žive u slivu Skadarskog jezera vezano za razvoj njihovog područja

Anketa će vam oduzeti 10 minuta i ima dvije glavne sekcije:

1) Da popričamo o životu u vašoj zoni i koliko je bogata!

2) Da popričamo o mogućnostima za razvoj vaše zone?

Anketa je anonimna i podaci koje ENVPRO dobije od ispitanika će biti prezentovani u zbirnoj formi.

Upitnik se može popuniti na sledećem linku 

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScp-wkQVIdte-6AzFMeOvGrX4PomCVUuIGnvWTqek1XJovD8w/viewform 

NASTAVI SA ČITANJEM

NVO Sektor

Održana prezentacija Poljoprivrednog klastera Crne Gore

U sali SO Danilovgrad, juče je održana promocija Poljoprivrednog klastera Crne Gore.

„Uz vidnu zainteresovanost i dobro raspoloženje danilovgradskih poljoprivrednika, još jednom smo dokazali značaj sektora poljoprivrede u Crnoj Gori i da zajedno možemo više i bolje. Idemo dalje!“, stoji u saopštenju Poljoprivrednog klastera Crne Gore.

Iz ovog Udruženja su se zahvalili Opštini Danilovgrad na ustupanju sale za održavanje promocije i Altermodusu koji je podržao ovu prezentaciju.

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Najčitanije