Connect with us

Društvo

Izložba oslikava duh zajedništva i ljepotu različitosti

Published

on

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Na tradicionalnoj izložbi „Umjetnici zavičaju“ nema elemenata rivalstva, već se kod svih oslikava duh zajedništva i ljepota različitosti, kako po pravcu, tako i po stilu, čime se daje posebna draž i doprinos kulturi Danilovgrada i šire.

To je saopštila akademska vajarka Mina Đurović otvarajući izložbu u okviru decembarskih svečanosti povodom Dana opštine i dana oslobođenja Danilovgrada 9. decembra u Galeriji Umjetničke kolonije.

Postavku čine radovi: Ivane Babić, Danila Dala Brajovića, Dragoljuba Bata Brajovića, Anđele Burić, Anke Burić, Milijane Vujović, Slobodana Vukićevića, Rajka Grujića, Vladimira Đuranovića, Natalije Đuranović, Romana Đuranovića, Sonje Đuranović, Željka Đuričkovića, Mine Đurović, Luke Ikovića, Nade Iković, Biljane Keković, Ljiljane Kolundžić, Jovete Ljumovića, Ive Mandić, Senke Martinović, Sveta Martinovića, Milodarke Milatović, Božidara Pavićevića Zodijaka, Velibora Pavićevića, Jelene Pavićević, Majde Pavićević, Toma Pavićevića, Zvonka Pavličića, Lade Perović, Svetislava G.Popovića, Ivanke Vane Prelević, Ivane Radovanović, Svetozara Sveta Radovića i Gordane Trebješanin.

Đurović je podsjetila da Umjetnička kolonija postoji već 49 godina i da je svojim radom i prezentacijama nastojala da naglasi svoju važnost i valorizuje rad domaćih i inostranih umjetnika.

„Posebno mjesto u svijetu umjetnosti ova ustanova je zavrijedila zbog najpoznatijeg okupljanja vajara u državi, to jest čuvenog vajarskog simpozijuma. U minulom periodu svojim radom i požrtvovanošću izborila se za najveće priznanje, odnosno status međunarodne institucije. I pored važnih aktivnosti koje obavlja i priznanja koja dobija, ona je ostala najvjernija stvaraocima sa ovih prostora“, rekla je Đurović.

 Dokaz tome je, kako je dodala, i ova izložba koja slavi više od dvije decenije postojanja pod simboličkim nazivom „Umjetnici zavičaju“.

„Ovaj događaj okuplja, podržava i promoviše umjetnike koje na najsuptilniji način veže zavičajno mjesto. Mi umjetnici gdje god živjeli i radili, uvijek se sa ljubavlju i nostalgijom vraćamo svom zavičaju i tako naš stvaralački opus, koji formom, slikom i grafikom predstavljamo, nastojimo da ga opišemo i doživimo više kao dug i zahvalnost prema rodnoj grudi. Samim tim zavičaj kroz djela umjetnika postaje iz godine u godinu bogatiji i ljepši“, kazala je Đurović.

Prema njenim riječima, ovo malo podneblje je izrodilo mnogo umjetnika koje kolonija sa ponosom okuplja svake godine na obali Zete.

„Na ovoj izložbi nema elemenata rivalstva, već se kod svih oslikava duh zajedništva i ljepota različitosti, kako po pravcu, tako i po stilu, čime se daje posebna draž i doprinos kulturi ove sredine i šire. Mnogi od tih umjetnika imaju potvrđenu međunarodnu reputaciju i sa njima se posebno ponosimo. Vjerujem da su na svojim počecima kao i sada, umjetnici u ljubavi prema zavičaju našli neiscrpnu inspiraciju“, rekla je  Đurović.

Dobrodošlicu prisutnima poželjela je direktorica Umjetničke kolonije Vesna Jovović i sugrađanima čestitala praznik sa željom da se i dalje njeguje lijepa tradicija likovnog života u ovom gradu.

„Sigurna sam da su snaga i ljepota odlike mladosti, a mladost srećna, jer je sposobna da vidi ljepotu“, istakla je Jovović.

Izložba će biti otvorena narednih 15 dana, radnim danima od 10 do 14 sati i od 16 do 19 sati.

Ostavite komentar

Leave a Reply

Društvo

TELEKOM Montenegro business run – najveći team building dogadjaj u crnoj gori

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Dogadjaj koji je namijenjen društveno – odgovornim kompanija sa ciljem promovisanja takmičarskog i timskog duha, brige o zdravlju zaposlenih, te jačanju kontakta sa poslovim saradnicima u jednom neformalnom okruženju

U okviru vinogradarskog kompeksa na Šipčaniku “Multisport Akademija Mayer” i “Business Support centar” organizuju 16.juna 2022.godine “III Telekom Montenegro Business Run“, najveći tim bilding događaj u Crnoj Gori.

Osnovni cilj ovog sportsko-poslovnog dogadjaja je usmjeren na društvenu aktivnost zaposlenih, te bolju interpersonalnu komunikaciju, kako zaposlenih unutar kompanije, tako i medju kompanijama. Namjera organizatora je da kroz osnovne prednosti sporta, kao što su takmičarski i timski duh podstaknu komunikaciju i umrežavanje sa kolegama iz drugih kompanija, ali i doprinese zdravlju zaposlenih.

Partner trke je kompanija Telekom, koja je prepoznala značaj trke i ono šta ona nudi svim Kompanijama. Domaćin trke su „Plantaže“ a.d., a pozvani su da učestvuju svi zaposleni u javnom i privatnom sektoru. Centalni dogadjaj predstavlja trka na 5 km, dok je nakon trke planiran koncert. Ako ste kompanija koja brine o zdravlju svojih zaposlenih, ne smijete propustiti najveći tim bilding dogadjaj u Crnoj Gori. „Telekom Montenegro business run“ nije samo trka posle posla, već priča koja se prenosi i nakon trke i želje da se učestvuje i sledeće godine.

This slideshow requires JavaScript.

Trend trčanja polako je stigao i u našu zemlju. Trčati mogu svi, a ko ne može, dovoljno je da prošeta i time da doprinos svojoj ekipi. Iz tog razloga „Telekom Montenegro Business run“ okuplja poprilično široko broj učesnika – stare i mlade, žene i muškarce, one takmičarski nastrojene ili one koji se po prvi put rekreiraju.

5 RAZLOGA DA SE PRIJAVITE

  1. Ojačajte timski duh.
  2. Motivacija za uspjeh i pobjedu.
  3. Novi poslovni i privatni kontakti.
  4. Briga o zdravlju zaposlenih.
  5. Svaki učesnik dobija startni paket.

Učestvovanje na dogadjaju kao što je “Telekom Montenegro Business Run” predstavlja oblik društveno odgovornog poslovanja. Svaka kompanija prijavljuje jedan tim koji se sastoji od minimum 3 zaposlena, a ograničenja u broju prijava ne postoje. Pobjednik na trci je ona kompanija koja ima najmanje zbirno vrijeme od najbrža 3 zaposlena. Naravno, smisao trke je prije svega dobro druženje i zabava.

Statistika je pokazala da CEO koji završi MARATON IMA 8% veće PRIHODE u svojoj kompaniji (u prosjeku).

Mark Cukerberg je prepoznao značaj trčanja i to sa zaposlenima i pokrenuo je kampanju “A year of running“, koja promoviše 365 pretrčanih milja za godinu dana!

Započnite i vi svoju “5K” strategiju na Telekom Montenegro Business Run 2022. Sa kolegama je lakše i zanimljivije. Neka najbolji tim pobijedi.

Svaki učesnik dobija bogat startni paket koji uključuje medalju, majicu, bon za večeru i startni broj sa čipom. Nakon trke ga očekuje večera, piće i žurka. Dobra zabava, muzika i kvalitetno piće su zaštitini znak “After run” žurki, jer pobjedu treba nazdraviti uz nagrade, ples i druženje sa kolegama. Više infomacija o ovom izuzetnom dogadjaju možete pronaći na sajtu https://www.montenegrobusiness.run/ ili na kontakt telefon 067 51 80 80.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Zodijakov opus slika izložen u Centru za kulturu Danilovgrad njegova je najintimnija biografija

Published

on

By

Izvor opština Danilovgrad

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Opus slika Božidara Pavićevića Zodijaka, koji je predstavljen na izložbi u Centru za kulturu Danilovgrad, njegova je najintimnija biografija i ne postoje riječi koje bolje mogu od tog izbora, izraziti likovnost, njegovu senzaciju, beskrajnu svestranost i energiju.

To je saopšteno na otvaranju izložbe slika Božidara Pavićevića Zodijaka, koja je upriličena u holu Centra za kulturu Danilovgrad, u okviru programa povodom proslave Dana nezavisnosti Crne Gore.

Predsjednica Opštine Danilovgrad, Zorica Kovačević, kazala je da je Božidar rođen u Danilovgradu gdje je živio i stvarao.

„Uvijek je govorio da je Danilovgrad njegov zavičaj, specifičan po različitostima malim i velikim, po dobrim i britkim ljudskim osobinama. Grad Danilovgrad, koji je imao ogroman zamajac od davnina, grad koji je znao samo da priča, ako ima dovoljno sluha za sve te njihove priče, govorio je Zodijak. Rijeka Zeta i njegovi mostovi su tragovi jači od svih nas. Zato neka grad Danilovgrad nikad ne zaboravi našeg Boža, neponovljivu ličnost koja je imala snage da nas inspiriše, povede i kreativno sugeriše onaj stav koji mu život nameće“, rekla je Kovačević.

Podsjetila je da je Božidar dobitnik više nagrada, ali da izdvaja onu koja mu je, kako je kazala najdraža, a to je Nagrada 9. decembar, svog rodnog grada.

„Kada sam pitala Boža jednom prilikom da li bi svoj atelje preselio u neki drugi grad, Božo mi je rekao „ne, moja je radost tu, tu je moj korak djetinji, a rekao sam sve je blizu ako čovjek hoće“, rekla je Kovačević.

Ćerka Zodijaka Milica Pavićević kazala je da ne može da govori o stvaralaštvu njenog oca bez snažnih emocija.

„Posebno kad u drugačijem okruženju posmatram život moje porodice, jer ove slike jesu to. Zodijakov opus izložen u Centru za kulturu Danilovgrad, njegova je najintimnija biografija. Ne postoje riječi koje bolje mogu, od ovog suptilnog izbora, izraziti likovnost i njegovu senzaciju, beskrajnu svestranost i energiju. Opisivao je događaje, trag, um, rođenje i stradanje, ljubav, misao iznad svega i birao mjesto u našem domu u kojem će različiti izrazi živjeti sa nama“, rekla je Pavićević.

Sve je, kako je dodala, dobilo smisao.

„Za nas i konačni i beskonačni i neraskidivi. Za vas, draga publiko, jedno drugačije, možda najljepše druženje sa Zodijakom“, navela je Pavićević.

Predstavnica Centra za kulturu Danilovgrad, Božidarka Beba Popović, citirala je Zodijaka rečenicom koju je napisao „slikar ne treba da radi ono što vidi, već ono što će biti viđeno“.

„Centru za kulturu Danilovgrad čini čast i zadovoljstvo što smo sa porodicom Božidara Pavićevića Zodijaka sa posebnim uvažavanjem i sjetom upriličili ovu izložbu i tim gestom se makar odužili, podsjetili javnost na ovog značajnog crnogorskog umjetnika koji je nesumljivo ostavio veliki trag u likovnoj umjetnosti u Crnoj Gori“, navela je Popović.

Poručila je da izložba dokazuje to da djela velikog umjetnika uvijek žive i poslije njega.

Božidar Pavićević Zodijak rođen je 1948. godine u Danilovgradu. Srednju umjetničku školu je završio u Herceg Novom, a studirao je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Beogradu. Bio je član Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore. Bio je svestran. Kreativnost i imaginaciju je, pored slika, crteža, scenografije i karikature ispoljavao u grafičkom dizajnu. Njegova djela su izlagana u Italiji, Kubi, a posebno je bio zastupljen na prostorima bivše Jugoslavije, a najviše u Beogradu. Izlagao je i u svim gradovima Crne Gore, a najviše u svom rodnom Danilovgradu. Dobitnik je mnogobrojnih međunarodnih i domaćih nagrada. Preminuo je 2015. godine.

U muzičkom dijelu programa nastupile su Mila Nikić, vokalna solistkinja i Iva Uskoković violončelistkinja, a publika može posjetiti izložbu radnim danima od 10 do 14 sati i od 18 do 20 sati do 17. juna.

NASTAVI SA ČITANJEM

Najčitanije