Put Danilovgrad – Glava Zete cijelom svojom dužinom ima rigole za odvod vode, međutim iste su zatrpane  sa obje strane, jer nisu ocišćene decenijama unazad.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Kada naiđu velike padavine , ne može se proći na više mjesta automobilom već se vozačima gase vozila u sred lokvi koje se naprave.

Neodržavanje rigola čini da voda potkopava asvalt i uzrokuje pojavu rupa po njemu.

Odronjena stijena uz kolovoz

Nadležnost

Opštinskom odlukom iz 1999. godine određena je mreža lokalnih (L) i nekategorisanih (N) puteva na području opštine Danilovgrad. Na osnovu ovih podataka ukupna dužina L puteva iznosi 98km, dok je ukupna dužina N puteva 258.7km. Pojedini od ovih puteva  urađeni su putem aktivnosti i sredstava mjesnih zajednica ili su potpomognuti sa državnog nivoa, tako da je primjetno povećanje lokalne putne mreže.

Svi lokalni putevi su sa asfaltnim kolovoznim zastorom pri čemu je starost asfaltnog zastora 30-ak godina. Uz to asfalterski radovi su urađeni po takozvanom “hladnom postupku”, a kolovozna površina namijenjenja je za laki saobraćaj. Svi gore navedeni putevi izgrađeni su bez prethodno urađene projektne dokumentacije, rađeni su iskustveno i prilagođeni su terenskim uslovima, a brojni od njih nisu ni završeni.

Finansiranje L i N puteva sprovodi se u skladu sa Zakonom o putevima i opštinskim budžetom. Naime sredstva ostvarena iz naknada pri registraciji drumskih motornih vozila, traktora i priključnih vozila, zajedno sa sredstvima iz budžeta opštine Danilovgrad usmjeravaju se za održavanje puteva. Naknade za puteve u predlogu budžeta za 2020. godinu planirane su na iznos od 195.000,00€ od čega je 150.000,00€ namijenjeno za lokalne puteve a 32.000,00€ za lokalnu infrastrukturu.

Održavanje lokalne putne infrastrukture u opštini Danilovgrad u nadležnosti je Direkcije za saobraćaj i puteve. Za održavanje puteva donosi se godišnji plan održavanja puteva i na osnovu toga se opredjeljuju sredstva iz budžeta opštine tj, vrši se usklađivanje sa mogućnostima. Direkcija za saobraćaj svake godine pravi izvještaj o radu za prethodnu i program rada za sledeću godinu. (ANALIZA O STANJU LOKALNIH PUTEVA U CRNOJ GORI – Ministarstvo saobraćaja)

Nismo uspjeli pronaći izvještaj Direkcije za saobraćaj za prethodnu godinu a pretpostavljamo da je izrada plana za sledeću godinu u toku.

Ostaje da vidimo da li će rigole biti očišćene i put saniran. 


VIDI I: Martinići Donje selo: Da li smo mi građani drugog reda?