Kovačević: Paket mjera pomoći vrijedan preko 250 hiljada eura - Volim Danilovgrad
Connect with us

Ekonomija

Kovačević: Paket mjera pomoći vrijedan preko 250 hiljada eura

Published

on

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

Opština Danilovgrad obezbijedila je paket pomoći vrijedan preko 250 hiljada eura za privrednike koji su zbog mjera Nacionalnog koordinacionog tijela bili spriječeni da obavljaju svoju djelatnost, saopštila je predsjedica te lokalne samouprave, Zorica Kovačević.

Ona je, gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore, kazala da su tokom pandemije građani Danilovgrada bili odgovorni, a Opština bila servis građana.

„Opština je spremila paket mjera vrijedan preko 250 hiljada eura. I dalje nastavljamo da podržavamo poljoprivredne proizvođače. Spremni smo da izađemo u susret svim onim zahtjevima koji se ovih dana podnesu, a već su počeli da pristižu“, rekla je Kovačević.

Ona je precizirala da preduzeća i građani mogu plaćati porez na nepokretnost u dvije rate, prenosi portal RTCG.

„Oslobodili smo ugostiteljske objekte plaćanja zakupa za bašte na tri mjeseca, taksiste smo oslobodili svih dažbina, preduzetnike komunalnih taksi, preporučili Vodovodu i komunalom preduzeću da im smanji obaveze za tri mjeseca koje imaju. Na taj način smo im omogućili da krenu da rade i postignu nivo da ubuduće plaćaju obaveze redovno”, kazala je Kovačević.

Ona je navela da se u septembru očekuje rebalans budžeta Opštine.

„Takođe, neće izostati ni podrška turističkim radnicima. Očekujemo turiste polovinom juna i u našoj Opštini”, dodala je Kovačević.

U toj Opštini su, kako je kazala, i javna preduzeća pokazala dozu posvećenosti i odgovornosti. Preko 1,4 hiljade porodica dobilo je pakete pomoći.

Ostavite komentar

Leave a Reply

Ekonomija

Od 1. jula cigarete skuplje za 50 centi

Published

on

By

Pojeftinile sve vrste cigareta

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

Cigarete će od 1. jula biti skuplje 50, umjesto planiranih 60 centi, dok će se cijene gaziranih pića povećati od 10 do 15 centi, saopštili su Pobjedi predstavnici distributera akciznih proizvoda.

Očekuje se da čokolada od 100 grama poskupi pet centi, dok još nije poznato koliko će tačno biti povećana cijena piva. Na te cijene biće obračunat PDV, a potom i marža trgovaca.

Novi proračun cijena distributeri i proizvođači su napravili nakon što je Vlada u utorak usvojila amandman kojim predviđa smanjenje planiranih akciza na alkohol, gazirana pića, slatkiše i cigarete.

Amandmanom se predlaže smanjenje akcize na pivo sa sedam na šest eura po hektolitru, za gazirana pića sa 35 na 30 eura, a na slatkiše sa 60 na 50 centi po kilogramu.

“Smanjenje akciza koje je Vlada predložila simbolično je i neznatno će uticati na planirano povećanje cijena akciznih proizvoda, koji će i dalje biti najskuplji u regiji”, tvrde distributeri.

Više distributera sa kojima je Pobjeda juče razgovarala kazali su da nijesu zadovoljni amandmanskim rješenjem Vlade, te da on nije plod dogovora sa njima.

Iz Vlade su prethodno saopštili da se državni sekretar u Ministarstvu finansija Janko Odović 20. maja sastao sa predstavnicima kompanija koje se bave proizvodnjom, distribucijom i uvozom akciznih proizvoda, nakon čega su se odlučili za smanjenje akciza.

Vlada je amandmanom predvidjela i povećanje akcize na bezdimne duvanske proizvode, sa 50 na 70 odsto na hiljadu komada.

“Pohvalno je da je Vlada prihvatila sugestije i promijenila osnovicu za obračun akcize na bezdimne duvanske proizvode. To će značiti da će umjesto postojećih 15 centi, nakon 1. jula akciza biti 0,85 eura po paklici”, navode distributeri.

Oni ističu da treba ukinuti postepeno povećanje, kako bi se u 2023. došlo do 100 odsto iznosa minimalne akcize za bezdimne duvanske proizvode.

NASTAVI SA ČITANJEM

Ekonomija

Dodatnih 30 miliona eura za podršku oporavka privrede

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

Evropska komisija isplatila je danas 30 miliona eura u vidu izuzetno povoljnih kredita koji su namijenjeni za ograničavanje ekonomskih posljedica epidemije kovida-19 u Crnoj Gori, saopštila je Delegacije EU.

U saopštenju se podsjeća da je to druga i posljednja tranša podrške dostupne Crnoj Gori u okviru Programa makrofinansijske pomoći, ukupne vrijednosti od 60 miliona eura, nakon što je prva rata od 30 miliona eura isplaćena u oktobru 2020.

“Današnja isplata od 30 miliona eura izvršena je nakon što je Komisija utvrdila da je Crna Gora sprovela važne mjere u oblastima upravljanja javnim finansijama, finansijske stabilnosti, dobrog upravljanja i borbe protiv korupcije, te poslovnog okruženja i socijalne zaštite”, kazali su iz Delegacije EU.

Navodi se da je ovaj oblik podrške dopunjuje ranije odobrenu bespovratnu pomoć u iznosu od 55 miliona eura, koju je Evropska unija pružila Crnoj Gori za nabavku hitne medicinske opreme i za pomoć socijalno ugroženim pojedincima, preduzetnicima, kompanijama, zdravstvenom sektoru i drugim sektorima koji su najozbiljnije pogođeni krizom usljed kovida-19.

“Finansijska podrška Unije pomaže u zaštiti zdravlja i spašavanju na hilljade radnih mjesta crnogorskih građana. Od izbijanja pandemije kovida-19, osigurali smo preko 115 miliona eura bespovratnih sredstava i povoljnih zajmova. Donirali smo 100 respiratora i više od milion komada zaštitne zdravstvene opreme, dok će novac EU biti iskorišten i za izgradnju dvije nove klinike i obnovu brojnih laboratorija u zemlji. Današnja uplata druge tranše mikrofinansijske pomoći EU Crnoj Gori je još jedna potvrda da smo sa Crnom Gorom solidarni u dobrim i lošim vremenima”, kazala je ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa.

Program makrofinansijske pomoći za Crnu Goru dio je paketa makrofinansijske pomoći vrijednog 3 milijarde eura, koji je Komisija predložila za deset partnera u procesima proširenja i susjedstva, kako bi im pomogla da ograniče ekonomske posljedice pandemije koronavirusa.

NASTAVI SA ČITANJEM

Sponzorisano

Sponzorisano

Seljak.me i VD

Danilovgrad
28°
Ведро
05:3620:02 CEST
Осећај: 28°C
Ветар: 3km/h S
Влажност: 40%
Притисак: 1013.55mbar
УВ индекс: 0
УтоСреЧет
34/19°C
37/22°C
34/20°C

Facebook

Najčitanije