Mapirajmo ljepote opštine Danilovgrad - Volim Danilovgrad
Connect with us

Društvo

Mapirajmo ljepote opštine Danilovgrad

Pripremimo se za ljetnju turističku sezonu

Published

on

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

Mapirajmo ljepote Danilovgrada 

Pozivamo vas da date svoj doprinos mapiranju prirodnih i kulturnih ljepota opštine Danilovgrad.

Imamo jako kratak period da se pripremimo za predstojeću turističku sezonu ali i da ostatku Crne Gore i regiona predstavimo skrovita i prelijepa mjesta naše Opštine.

Platforma DG-Net

 

Na platformi DG-Net, koja se nalazi na adresi www.dgnet.volimdanilovgrad.me, posjetioci imaju priliku upoznati se sa planinskim i biciklističkim stazama, plažama na rijeci Zeti, biljnim i životinjskim svijetom Parka prirode kao i danilovgradskih planina ali i turističkom i ugostiteljskom ponudom Danilovgrada.

Ukoliko ste zainteresovani omogućićemo ponude vodiča i na taj način direktno doprinijeti  lokalnoj ekonomiji putem pružanja usluga turističkih vodiča.

 

Neke od dodatih lokacija

Ukoliko ste ljubitelj prirode, planinar, izviđač ili vlasnik ugostiteljskih i turističkih objekata pozivamo vas da doprinesete mapiranju prirodnih i kulturnih ljepota opštine Danilovgrad.

Vjerujemo da ćemo na ovaj način, svi zajedno, u najboljem svjetlu predstaviti ono što Danilovgrad ima. Kroz DG-Net svi zajedno možemo doprinijeti jačanju lokalne ekonomije i promocije Parka prirode dolina rijeke Zete.

Forma za dodavanje lokacije je jako jednostavna, dovoljno je da dodate kratak opis mjesta i njegovu lokaciju, par fotografija i naravno ime autora fotografija. Ostalo je na nama! Forma se nalazi na sledećem linku – KLIKOM OVDJE

Platforma će biti promovisana na portalu Volim Danilovgrad, Regionalnoj prodavnici rukotvorina Kukica www.kukica.com i doprijeti do desetina hiljada potencijalnih posjetilaca naše Opštine.

 


DG- NET je digitalni i terenski servis kreiran sa ciljem uspostavljanja ekološkog-turističkog servisa koji će spajanjem različitih krajeva grada preko pješačkih staza imati za cilj promociju prirodnih ljepota i kulturnih znamenitosti opštine Danilovgrad.

Želimo ukazati na moguće načine zelenog održivog modela turističke ponude  grada i načine doprinosa omladine razvoju grada. Kao finalni produkt se dobija servis osmišljen i realizovan od strane mladih  a koji se može preslikati na ostale gradove u Crnoj Gori.

Baza biljnog i životinjskog svijeta se kontantno dopunjava. Ukoliko želite doprinijeti markaciji i ažuriranju pješačkih, biciklističkih ali i ostali staza i ljepota naše opštine budite slobodni pisati na [email protected] ili putem forme na LINKU.

Kroz sprovođenje aktivnosti DG-Net-a se ukazuje na raznolikost biodiverziteta područja opštine Danilovgrad,  značaja njihovog očuvanja, uz stvaranje online baze raznolikosti biodiverziteta koji se može koristiti od strane građana kao ponuda Eko – digitalnog servisa, od strane institucija i naučne zajednice za utvrđivanje stanja biodiverziteta koje se može koristiti kao pokazatelj opšteg stanja životne sredine.

 

Ostavite komentar

Leave a Reply

Društvo

Volim Danilovgrad: Odmor na neodređeno vrijeme, sa vama smo bili protekle 4 godine

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

Poštovani pratioci portala Volim Danilovgrad,

Želimo Vas upoznati da portal Volim Danilovgrad i redakcija uzimaju odmor na neodređeno vrijeme.

Sa vama smo bili prethodne gotovo 4 godine bez prestanka, izvještavajući i pišući o aktuelnostima i novostima sa teritorije naše Opštine. Ipak, niz okolnosti nas je naveo da, kao i većina, moramo obezbjeđivati osnovne uslove za pristojan život i rad.

Ovom prilikom vas pozdravljamo i najavljujemo da ćemo vas u slučaju eventualnih promjena o tome objavijestiti dok ukoliko dođe do poboljšanja situacije se i vratiti.

Portal će do tada biti dostupan na internetu.

Uz nadu da razumijete ovakvu odluku, srdačno vas pozdravljamo.

Živjeli i svako dobro

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Objavljena Socio-ekonomska analiza Parka prirode rijeka Zeta

Uz finansijsku podršku The Nature Conservancy (TNC)

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

Opština Danilovgrad objavila je na svojoj zvaničnoj internet prezentaciji dokument sa naslovom Socio-ekonomska analiza Parka prirode rijeka Zeta. Izrada ovog dokumenta finansirana je od strane The Nature Conservancy, jedne od vodećih međunarodnih organizacija, koja se bavi zaštitom i unapređenjem prirodnih resursa.

Kako se navodi u uvodu socio-ekonomske analize Parka, prirodne vrijednosti i ciljevi zaštite biodiverziteta predstavljeni su kroz Studiju zaštite i uspostavljanja zaštićenog prirodnog dobra Rijeka Zeta, kao i kroz Lokalni akcioni plan za biodiverzitet opštine Danilovgrad i Akcioni plan biodiverzitete Glavnog grada Podgorice.

U ovom dokumentu analizira se socio-ekonomski kontekst Parka prirode Rijeka Zeta, kao komplement postojećim informacijama. Zaključci ove analize s jedne strane treba da budu preporuka budućim upravljačima zaštićenih područja kako da usmjere svoje napore i finansije, a s druge strane doprinos povećanju svijesti različitih aktera o benefitima Parka čime se teži postizanju njihove podrške zaštiti. Drugim riječima, cilj je iskoristiti socio-ekonomske argumente u svrhu zaštite prirode, navodi se u uvodu i nastavlja da  svrha ove studije je dvostruka.

S jedne strane, kako se navodi, obezbijediće se informacije o različitim korisnicima prostora, njihovim interesima, aktivnostima, trenutnim oblicima korišćenja prostora i budućim planovima, vrijednostima i stavovima prema Parku. Te informacije će biti pretočene u preporuke za uspostavljanje mehanizama saradnje i učešća aktera u radu Parka.

S druge strane, konsultativni proces koji prati izradu studije doprinosi uključivanju različitih aktera u rad Parka, njihovom osnaživanju, kreiranju stava da je Park prednost i vrijednost lokalne zajednice kao i osećaja da ova inicijativa pripada njima.

 

Socio-ekonomska analiza Parka prirode rijeka Zeta se može preuzeti na sledećem linku.

Autori/ke studije su dr Marija Vugdelić, NVO Nexus, dr Aleksandra Martinović, mr Ines Pajović, mr Jovana  Drobnjak, Jelena Milić dok je dizajn radio Milan Trivić.

 

NASTAVI SA ČITANJEM

Sponzorisano

Sponzorisano

Seljak.me i VD

Danilovgrad
26°
Ведро
05:3620:02 CEST
Осећај: 26°C
Ветар: 8km/h SSE
Влажност: 45%
Притисак: 1014.22mbar
УВ индекс: 0
УтоСреЧет
35/19°C
37/22°C
34/20°C

Facebook

Najčitanije