Njemačka će platiti 900,000 evra Microsoftu za produženu podršku Windows 7 operativnom sistemu

Prošle zime Microsoft je najavio da će prekinuti podršku za Windows 7, 14. januara 2020. godine. Drugim rečima, kompanija neće objavljivati nikakva ažuriranja za operativni sistem – čak ni ključne bezbednosne zakrpe – posle tog datuma. Javnosti je trebalo skoro godinu dana da pređe na Windows 10, ali nemačka vlada se nije prebacila na vreme – prenosi PC Press.

Prema pisanju nemačkog lista Handelsblatt, nemačko savezno ministarstvo ima najmanje 33.000 računara koji i dalje rade pod operativnim sistemom Windows 7, i kao rezultat toga, moraće da plate Microsoft-u oko 887.000 dolara dodatnih naknada za ažuriranje bezbednosti.

Microsoft nudi produžena bezbednosna ažuriranja za poslovne i korporativne klijente, ali po ozbiljnoj ceni – ZDNet je izvestio da će kompanija naplaćivati 50 dolara po uređaju tokom prve godine doživotne podrške i da će se cena povećavati nakon svake dodatne godine. Kada organizacija ima desetine hiljada računara, te naknade se sabiraju brzo.

Održavanje hiljada računara težak je posao – virusi, malveri, ažuriranja softvera, problemi sa hardverom i greške korisnika čine gotovo beskonačnu listu obaveza za administratore. Ali kada se za operativni sistem najavi kraj podrške, nadogradnja na najnoviju verziju je obično primaran prioritet. Međutim, govorimo o vladinoj organizaciji, pa se očekuje nedostatak finansijske i tehničke ekspertize. Srećom, nadogradnja je mnogo lakša za kućne korisnike, koji još uvek mogu da iskoriste vreme za nadogradnju na Windows 10 besplatno.

(pcpress)

Takođe pogledajte

Apple iPhone SE 2 nalazi se „iza ugla”

Naviknuli smo da Američki Apple svoje nasljednike iPhone modela predstavlja u rujnu ali izgleda kako to u …

Apple planira da iPhone zamijeni ključ automobila

Apple je objavio prvu beta verziju za iOS 13.4, te se pojavila i do sada …

Оставите одговор

%d bloggers like this: