Connect with us

Društvo

Obuka za šest osoba sa invaliditetom za rad u Uslužnom centru Crvenog krsta Danilovgrad

Obuka za šest osoba sa invaliditetom za rad

Kroz projekat “Zapošljavanje lica sa invaliditetom kroz osnivanje i rad Uslužnog centra Crvenog krsta Danilovgrad”, šest osoba sa invaliditetom će biti obučeno za rad na pola godine. Dobiće posao tokom trajanja projekta, a njih četvoro će nastaviti da radi i nakon njegovog završetka. To su danas (20. septembra) na promociji projekta u Danilovgradu najavili direktor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore Suljo Mustafić i predsjednica Opštine Danilovgrad Zorica Kovačević.

Za realizaciju projekta, vrijednog 113.524,17 eura, Zavod je opredijelio 69.000 eura bespovratnih sredstava a u okviru programa za finasiranje projekata zapošljavanja lica sa invaliditetom. Ostatak troškova pokrivaju Opština  anilovgrad i opštinska organizacija Crvenog Krsta.

-Dogovorili smo da i u narednom periodu prepoznajemo važne projekte koji se tiču osoba sa invaliditetom u Danilovgradu, a prioritetne finansiraćemo i ubuduće. Sa druge strane, veoma je važno da pošaljemo poruku prema poslodavcima da više i  češće nego do sada zapošljavaju lica sa invaliditetom. Zavod obezbjeđuje visoke i dobre subvencije za sve vrijeme njihovog zaposlenja. To će svakao doprinijeti da se broj, od 80 lica sa invaliditetom, u narednom periodu smanji – kazao je direktor Zavoda.

Mustafić je naveo da je registrovana stopa nezaposlenosti u Danilovgradu 15.6%, i znatno je niža od državng prosjeka – 17.24%. Navodeći ovo kao primjer dobre prakse, direktor Mustafić je poručio licima sa evidencije da prihvataju posao koji im se nudi. Saopštio je da nije mjesto na evidenciji Zavoda onima koji nekoliko puta odbiju posao ili ga ne traže.

-Dogovorili smo da dolazak svakog investitora prati naš zahtjev prema Zavodu za zapošljavanje o potrebnoj radnoj snazi. Dok traje građevisnki dio, dužni smo da, u partnerskom odnosu, pripremimo naše ljude sa evidencije i omogućimo im da budu konkurentni na konkursu koji objavi investitor – kazala je predsjednica Kovačević.

Ona je najavila nekoliko novih, velikih, investicija, i pozvala nezaposlene sugrađane da prihvataju ponuđene poslove, uz obećanje da će im se omogućiti neophodne obuke i osposobljavanje.

Kroz projekat, kako je planirano, biće adaptirane prostorije Crvenog Krsta Danilovgrad, prilagođene osobama sa invaliditetom. Takođe, biće nabavljena oprema za profesionalnu kuhinju sa elementima za sprovođenje obuke i rad
Uslužnog centra. Najavljeno je i zapošljavanje jednog kuvara, koji će tokom trajanja projekta, pružati profesionalnu asistenciju pri radu.

Raspisan je i tender za radove na adaptaciji prostorija, a javno otvaranje zakazano je za 01.10.2018. godine.

Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Društvo

Rukovodstvo Opštine posjetilo MZ Mosori, najavljena podrška

Predsjednik i potpredsjednik Opštine Aleksandar Grgurović i Bojan Pavićević posjetili su MZ Mosori i tom prilikom se neposrednije upoznali sa funkcionisanjem ove mjesne zajednice. Mještani su ovom prilikom izložili rukovodstvu Opštine probleme i izazove sa kojima se suočavaju mještani ovog kraja, stoji u saopštenju na sajtu Opštine Danilovgrad.

Već decenijama zapostavljan kraj suočava se sa problemima koji se tiču osnovnih životnih potreba. Kraj ne samo da je bogat istorijom, već i svim drugim resursima koji zaslužuju da budu valorizovani na najbolji način predočili su iz Mjesne zajednice rukovodstvu. Vjerski objekti, istorija, istorijske ličnosti, kulturni spomenici, plodno zemljište, poljoprivredni potencijal ne zaslužuju da budu zapostavljeni, kazali su mještani.

Između ostalog, Grgurović i Pavićević su istakli da će se trud Opštine usmjeriti ka rešavanju ovih problema po prioritetima. Vodosnadbijevanje i putna infrastruktura su problemi koji će biti rešavani u narednom periodu shodno finansijskim mogućnostima Opštine.

Prisutni su istakli da ne pamte kada ih je posjetilo rukovodstvo Opštine i da im to uliva nadu da će ovo mjesto zasijati nekadašnjim sjajem. Nadaju se da će poboljšanjem uslova života ponovo okupiti brojna domaćinstva, pa će samim tim i obrazovne ustanove ponovo biti u funkciji.

Grgurović i Pavićević obišli su puteve u ovom kraju kao i izvor koje će predstavljati bazu za rešavanje problema vodosnadbijevanja. Obišli su i zapuštene putne pravce čijom bi se sanacijom poboljšali uslovi za bavljenje poljoprivredom, zaključuje se u saopštenju na sajtu Opštine.

Nastavite čitanje

Društvo

Dvorište Dnevnog centra obogaćeno skulpturom iz Umjetničke kolonije

Skulptura poznatog vajara Rada Vilotijevića iz SAD-a „I love Montenegro“ koja je svojevremeno nastala u Umjetničkoj koloniji u Danilovgradu, od danas će krasiti dvorište JU „Centar za dnevni boravak djece sa smetnjama u razvoju i odraslih lica sa invaliditetom u Danilovgradu“.

Plan razmještanja skulptura po kojem je već odavno trebalo da bude postavljena ispred ove značajne institucije u našem gradu, konačno je realizovan u prisustvu novog v.d. poslovnog direktora JU „Umjetnička Kolonija“ Andrije Radulovića i v.d. direktorice Marije Bajčete JU „Centar za dnevni boravak djece sa smetnjama u razvoju i odraslih lica sa invaliditetom“ i ostalih zaposlenih u ove dvije institucije.

 

 

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Opština Danilovgrad (@opstinadanilovgrad)

Nastavite čitanje

Facebook

Najčitanije