Connect with us

Društvo

Odluka stupila na snagu, kamere na putevima: Snimaće se saobraćaj u Crnoj Gori

CCTV cameras installed on the road for traffic reports and speed

Službeni list Crne Gore objavio je Pravilnik o bližem načinu upotrebe sredstava za snimanje saobraćaja i njihovim tehničkim karakteristikama. Radi se o Pravilniku koji potpisuje ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović, a koji je donijet krajem jula ove godine.

“Za snimanje saobraćaja koriste se sistemi kojima se omogućava praćenje bezbjednosti i protočnosti saobraćaja i ponašanja učesnika u saobraćaju.

Sredstva za snimanje saobraćaja treba da omoguće dokumentovanje događaja na putu, detektovanje i evidentiranje saobraćajnih prekršaja i drugih delikata, rad u dnevnim i noćnim uslovima, kao i u svim vremenskim uslovima bez uticaja na bezbjednost saobraćaja.

Sredstva za snimanje saobraćaja za detekciju i evidenciju prekršaja koriste softverska rješenja koja omogućavaju prepoznavanje registarskih oznaka vozila”, piše u članu 2 Pravilnika.

U članu 7 definisano je da se arhiviranje podataka vrši u dijelu sistema za snimanje saobraćaja, detektovanje i evidenciju prekršaja namijenjenom za čuvanje podataka, a sve u skladu sa zakonom koji uređuje zaštitu podataka o ličnosti.

Službeni list Crne Gore je objavio ovaj Pravilnik 4. avgusta, a on stupa na snagu osam dana od objavljivanja.

Kamere za prepoznavanje registarskih oznaka vozila i snimenje saobraćaja u Podgorici su postavljene još u avgustu 2020. godine.

Potom su postavljene na nekim lokacijama i u drugim gradovima.

Radi se o sistemu koji je koštao nekoliko miliona eura, a za koji je saopšteno da će poboljšati bezbjednost građana i saobraćaja i smanji kriminal.

Reklama

Društvo

Akcija Željeznice Crne Gore: Sjutra predaja dokumentacije za besplatne godišnje karte

Novi red vožnje vozova

Crnogorski studenti dokumentaciju za besplatne godišnje karte, koje poklanja Željeznički prevoz (ŽPCG), mogu predati sjutra, od osam do 14 sati, saopšteno je iz te kompanije, prenosi portal RTCG.

Odbor direktora ŽPCG donio je odluku da pokloni 30 besplatnih godišnjih karata za crnogorske studente, povodom 13. novembra – Njegoševog dana.

Iz ŽPCG su rekli da će besplatne godišnje karte, koje se mogu koristiti za neograničen broj putovanja na svim relacijama u Crnoj Gori, važiti od 1. decembra ove do 1. decembra naredne godine.

“Kako bi iskoristili tu mogućnost, zanteresovani studenti treba da predaju važeće uvjerenje o studiranju i kopiju lične karte na arhivu ŽPCG, na adresi Trg Golootočkih žrtava br. 13 u Podgorici”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će besplatne godišnje karte biti dodijeljene za 30 studenata koji prvi predaju zahtjeve.

“Zadovoljstvo nam je da na taj način kao društveno odgovorna kompanija koja nudi usluge javnog prevoza, doprinesemo mobilnosti i edukaciji mladih ljudi i podstaknemo ih da koriste usluge naše kompanije”, kazali su iz ŽPCG.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Iković: Obezbijediti novčanu nadoknadu za predstavnike mjesnih zajednica

Nadoknada može da bude u visni odborničke isplate ili u visini polovine minimalne zarade u Crnoj Gori. U tom slučaju bi lice koje zastupa mjesnu zajednicu imalo primanja za svoj dnevni četvoročasovni rad. Sredstva za nadoknadu predstavnika mjesnih zajednica Opštine Danilovgrad bi na godišnjem nivou iznosila oko 50.000 eura što je manje od 10 % nadoknada koje Opština prihoduje od korišćenja prirodnih resursa. Ovo znači da je ovo više nego izvodljivo, naveo je Iković.

Iković je takođe inicirao da Opština uvede mjesečnu elektronsku karta koja će važiti kod svakog prevoznika na relaciji Danilovgrad – Podgorica kao i da posljednji polasci iz Podgorice za Danilovgrad i obrnuto budu u 24:00 sata. Ovo treba uraditi izmjenama Odluke o linijskom gradskom i prigradskom prevozu putnika.

Jedan od trenutno najvećih komunalnih problema u opštini Danilovgrad jesu atmosferski kanali za koje ne postoji urađena evidencija. Njihovo neodržavanje, nesavjesno zatvaranje i nestručno odobravanje gradnje uzrokuje sve veće poplave i štete i sve veći broj poziva građana ka komunalnoj inspekciji i komunalnim službama Opštine. Ovo je samo jedan od razloga zašto Odluka o komunalnom redu mora biti što prije izmijenjena kako bi rad komunalne inspekcije bio opravdan, a kvalitet života bolji.

Iković je ponovio da je potrebno osnovati sportsko-rekreativni kajak klub koji bi bio u vlasništvu Opštine, a za koji je Preoret već obezbijedio potrebnu kajak opremu. Danilovgrad ima izvrsne potenijale za ovakav klub i treba u tom pravcu promovisati i koristiti svoje vode. Kajak klub bi se koristio za organizovanje rekreativnih tura, izleta u prirodi, oporavak rijeke Zete, pecanje kao i sportska takmičenja na vodi.

Donošenjem novih i dopunom postojećih odluka će se unaprijediti rad Opštine Danilovgrad i kvalitet života njenih građana, zato je potrebno krenuti što prije u njihovu realizaciju, naveo je Iković..

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Najčitanije