Kroz Javni poziv za dostavljanje projektnih prijedloga za subjekte za podršku poslovanju u okviru projekta „Norveška za vas – Crna Gora“ Kraljevine Norveške odobreno je finansiranje projekta „Srce Sinjajevine“ koji je podnesen od strane Opštine Danilovgrad kao vodećeg partnera, a partneri na projektu su Opštine Mojkovac, Kolašin i Žabljak.

Projekat će trajati 10 mjeseci, i implementiraće se od februara do novembra 2020. godine, a ukupna vrijednost projekta iznosi 47.964,00 €, od čega iznos bespovratne podrške 40.047,00 €.

Projekat će biti usmjeren na osnaživanje poljoprivrednih proizvođača iz sve četiri partnerske opštine, a koji imaju katune na teritoriji planine Sinjajevine.

Aktivnosti koje će biti sprovedene u okviru projekta su: nabavka opreme za pakovanje proizvoda za 20 domaćinstava, izrada vizuelnog identiteta proizvođača i proizvoda sa ovog područja „Srce Sinjajevine“ i formiranje zajedničkog klastera poljoprivrednih proizvođača, organizacija sajma domaćih proizvoda u okviru tradicionalne manifestacije „Ilindan na Sinjajevini“, učešće poljoprivrednih proizvođača na sajmu hrane u Tivtu, izrada analize stanja i preporuka za razvoj proizvodnje, dobijanje sertifikata o ispravnosti hrane za proizviđače, potpisivanje Memoranduma o saradnji partnerskih opština na unapređenju ekonomskog razvoja područja Sinjajevine i druge aktivnosti u cilju njihovog daljeg osnaživanja i boljeg pozicioniranja na tržištu.

Izvor opština Danilovgrad