Connect with us

Društvo

Ordinacije u Crnoj Gori nastavljaju rad, u RS se zatvaraju privatne ambulante, Makedonci primaju samo hitne slučajeve, u Federaciji BiH bez prekida rada

Korona virus je zbog brzine širenja, paralisao praktično cijeli svijet, pa tako i zemlje u regionu. Crna Gora za sada jedina odolijeva ovom virusu, koji izaziva respiratorne probleme. Srbija je proglasila vanredno stanje, a Hrvatska je zatvorila granice.

Kako prenosi portal Stomatologija.me, makedonska vlada je naložila da se zatvore bioskopi, pozorišta, igraonice, muzeji i druge institucije u kojima mogu da se održavaju masovni skupovi, kulturni događaji ili koncerti, kao i u Republici Srpskoj. To će odraziti i na rad stomatoloških ordinacija u ovim zemljama. Samo će ordinacije u Crnoj Gori raditi kao i do sada.

Foto: stomkomcg.me

„Poslije razgovora sa ministrom zdravlja Kenanom Hrapovićem, odlučeno je da ordinacije nastave sa radom kao i do sada uz poštovanje preporuka koje su saopštene iz Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Crne Gore, a koje se tiču sprječavanja pojave i širenja Korona virusa. Komora će biti u stalnoj komunikaciji sa Ministarstvom zdravlja i Institutom za javno zdravlje Crne Gore, i ukoliko dođe do izmjene novonastale situacije, Komora će krenuti u intenzivne pregovore sa nadležnim tijelima, te od njih zatražiti osiguranje dostupnosti zaštitne opreme iz robnih rezervi, pronalaženje mjera za očuvanje radnih mjesta u ordinacijama, kao i poštovanje individualnih odluka zaposlenih u stomatološkim zdravstvenim ustanovama o obimu i načinu pružanja dentalne zaštite, te ostalih mjera koje budu neophodne u datom trenutku. Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore je zaseban organ koji će izaći sa posebnim saopštenjem i dodatnim informacijama za sve stomatologe koji sarađuju sa Fondom.

Mi kao Komora podržavamo individualne odluke stomatoloških ordinacija u kojem obimu će vršiti pružanje zdravstvenih usluga, jer uslovi rada i samozaštite nisu svima isti, sa mojom ličnom preporukom da se redukuje broj pacijenata“, rekao je za  portal stomatologija.me doktor Goran Mandić, predsjednik Stomatološke komore Crne Gore.

Dr Saša Dabić (Foto: privatna arhiva)

U Republici Srpskoj, prekida se rad svih privatnih ordinacija u narednih 15 dana.

„U novonastaloj situaciji izazvanoj širenjem epidemije Korona virusa, Ministar zdravlja i socijalne zaštite Repulike Srpske, donio je odluku o zatvaranju privatnih stomatoloških ambulanti na teritoriji Republike Srpske na period od 15 dana, a odluka stupa na snagu odmah. Stomatološka služba u okviru domova zdravlja, postupaće po preventivnim i restriktivnim mjerama propisanim od strane Minstarstva zdravlja i socijalne zaštite, koje sprovode direktori domova zdravlja. Molimo sve da prate web stranicu Komore, putem koje ćemo obavještavati članove o svim promjenama u narednom periodu. Želim svima da ostanemo zdravi i da se ubrzo vratimo svakodnevnom životu“, naglasio je dr Saša Dabić, predsjednik Komore doktora stomatologije Republike Srpske.

Dr Sedin Kobašlija, predsjednik Udruženja stomatologa u Federaciji BiH (Foto: privatna arhiva)

Udruženje stomatologa u Federaciji Bosne i Hercegovine, za sada nije davalo nikakve preporuke ordinacijama.
„Stomatološka komora Federacije BiH, nema pravo da donosi bilo kakve uredbe u situacijama poput ove, nego samo prenosi preporuke i naredbe nadležnih institucija. Svaka stomatološka ordinacija u Federaciji BiH, mora da ima „Pravilnik o načinu suzbijanja i širenja zaraznih bolesti“ i da u ovakvoj i sličnim situaciji postupa po tom pravilniku. Zvanično nema zabrane rada stomatološkim ordinacijama.

Ostavljeno je da sami doktori stomatolgije, procijene kako i na koji način će organizovati rad ili zatvoriti ordinaciju na 15 dana, uz sve mjere zaštite pacijenata i samozaštite osoblja. Nakon ukidanja ovog stanja, Stomatološka komora Federacije BIH, će tražiti od Vlade Federacije BiH i nadležnih institucija olakšicu kod plaćanja poreza, socijalnog i penzionog osiguranja i drugih dažbina. Stomatološka komora Federacije BiH, prati stanje 24 sata i blagovremeno će vas obavještavati o novim koracima“, kaže se u saopštenju Udruženja stomatologa Federacije BiH.

 

Dr Marijan Denkovski (Foto: stomatologija.me)

Kada je u pitanju Makedonija, odlukom Fonda za zdravstveno osiguranje će se, takođe, primati samo hitni slučajevi do daljeg.

„U ovom trenutku se moramo pridržavati preporuka nadležne institucije za smanjenje rizika od ugrožavanja naših života, kao i života naših najmilijih, pacijenata i svih građana. Stavljanje određenih regiona u karantin i preporuka građanima da ne posjećuju ljekara i stomatologa osim u hitnim slučajevima dovešće do smanjenja obima stomatoloških intervencija, a time i do finansijskih gubitaka. Gubici će biti još veći ako se ne pridržavamo preporuka i protokola za rad u stomatološkim ustanovama. Prema odluci Fonda za zdravstveno osiguranje Makedonije, u cilju sprječavanja širena Korona virusa, ustanove koje pružaju usluge iz opšte stomatologije i specijalističke stomatološke usluge, primaće samo hitne slučajeve“, naglasio je u saopštenju doktor Marijan Denkovski, prvi čovjek Stomatološke komore Makedonije.

Dr Hrvoje Pezo (Foto: medicina-danes.si)

U Hrvatskoj je na ordinacijama da pojedinačno odluče da li će nastaviti sa radom ili ne.

„Okruženje u kojem obavljamo našu djelatnost, procjenjujemo u samom vrhu izloženosti riziku od pojave virusa. Našim pacijentima ne možemo da stavimo maske na usta, radimo u oblaku aerosoli iz usne šupljine uz velike brzine rotirajućih instrumenata, a vrlo često pružamo pomoć u akutnim situacijama kod pacijenata koji su blizu ili unutar rizičnih epidemioloških grupa.

U skladu sa objavljenim preporukama, podržavamo lične odluke da li raditi ili ne, jer držimo da uslovi rada nisu svima isti i mogućnost samozaštite nije uvijek ista“, kaže se, između ostalog, u saopštenju Mr. sc. Hrvoje Pezo, dr. med. dent, predsjednika Hrvatske komore dentalne medicine.

Izvor Stomatologija.me

Reklama
Ostavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Društvo

Otvoren tender za Martinićki put

Nakon radova na asfaltiranju saobraćajnice i ispred Osnovne škole “Vuko Jovović” danas je Opština Danilovgrad otvorila tender za izbor izvođača radova za rekonstrukciju puta Pažići – Spuž -Stologlav.

“Priča o Martinićkom putu na zadovoljstvo najviše mještana tog kraja ulazi u završnu fazu.”, saopštio je na zvaničnoj Facebook stranici predsjednik Opštine Danilovgrad, Aleksandar grgurović.

Obezbeđivanje sredstava za eksproprijaciju bez dodatnog zaduživanja u iznosu od 240.000 eura, izrada novog projekta, revizija, raskid ugovora sa Gradnjom promet, obezbjeđivanje 5.9 miliona za radove iz Kapitalnog budžeta države, danas su zaokruženi otvaranjem tendera za izvodjaca radova na putu, naveo je predsjednik Opštine na Facebook-u.

Novim projektom, duzine 8.6km, predviđen je trotoar sa jedne strane, u dijelu puta GUR Spuž, trotoar će biti sa obje strane puta. Takođe su predviđena autobuska stajališta.

Podloga će u određenim djelovima puta u potpunosti morati biti izmijenjena zbog močvarnih karakteristika zemljišta, navodi se dalje u objavi i podjseća da će vrijednost radova prema revidovanom Glavnom projektu iznosi 5.741.400 € i obuhvata: saobraćaj, hidrotehniku, konstrukciju, signalizaciju i uz to elaborat zaštite od požara.

Novčana sredstva potrebna za realizaciju projekta u vrijednosti od 5,9 miliona eura za izvođenje radova i licencirani nadzor su obezbijeđeni amandmanom na tehnički rebalans budžeta koji je pisao naš poslanik i sugrađanin Darko Dragović. Amandman je usvojen od strane parlamentarne većine.

Na ovaj način smo uspjeli da zajedničkim djelovanjem obezbijedimo poslednji i najvazniji uslov neophodan za otvaranje tendera za izbor izvođača, naveo je Grgurović na Facebook-u i istakao da upućuje zahvalnost porodici Kalezić i firmi Gradnja promet na sporazumnom raskidu ugovora sa Upravom javnih radova. U slučaju da ugovor nije bio raskinut, došlo bi do dugih sudskih sporova koji bi neminovno prolongirali otvaranje tendera za izvodjača radova.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

U petak dobrovoljna akcija davanja krvi

Giving blood

Klub Dobrovoljnih davalaca krvi Danilovgrad u saradnji sa Crvenim krstom Danilovgrad, povodom Dana Opštine Danilovgrad, Nedelje Crvenog krsta i povodom 15 godina od osnivanja kluba, organizuje tradicionalnu akciju davanja krvi koja će se održati u petak, 8. decembra 2023. godine (petak), u prostorijama Centra za kulturu Danilovgrad.

Prijem gostiju i davanje krvi od 08 – 14h nakon čega će u Hotelu Zeta biti organizovao svečani ručak i dodjela zahvalnica.

 

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Najčitanije