Toplotni talas iz Sahare stiže u Evropu. Austrija i Nemačka već “gore” na rekordnih 39 u junu.

U Evropu ove sedmice stiže ekstremni toplotni talas koji bi mogao da obori rekorde za jun, a izuzetno visoke temperature će pogoditi posebno zapadni deo kontinenta.

Nemačka i Austrija “gore”

U Nemačkoj je danas izmereno 38,6 stepeni Celzijusa, što je rekordno visoka temperatura za jun mesec koja zabeležena u toj zemlji. Velike vrućine dostigle su rekordne vrednosti u Austriji, gde je u pokrajini Tirol izmereno čak 39 stepeni. Najviša temperatura u Nemačkoj je, prema preliminarnim podacima, izmerena u Košenu, nedaleko od granice sa Poljskom, u poslepodnevnim časovima, prenosi AP. Za to vreme u austrijskom mestu Bervang izmereno je 39 stepeni, u Lermozu 38,8, ali ni Beč nije bio mnogo daleko, jer je posle podne izmereno 36,5 stepeni. Vrelina će ove nedelje u pojedinim pokrajinama oboriti rekorde, a svakako će ovogodišnji jun ući u istorijske anale kao jedan od najtoplijih Vlasti Beča, kako bi malo rashladili grad, poslali su na ulice više od 40 vozila za pranje ulica, koji prskaju hladnu vodu.

Očekuje se da će toplotni talas dostići svoj vrhunac od danas do petka kada se u oblasti od Španije do Poljske predviđaju temperature za 11 do 17 stepeni Celzijusa više od uobičajenih, odnosno od 35 do 40 stepeni.

[ads1]

U pojedinim mestima će biti i toplije, posebno u gradovima, gde efekat “urbanog ostrva toplote”, povećava temperature zbog asfalta i betona.

 

Najviše temperature očekuju se u zapadnoj i srednjoj Evropi, a španski meteorolog Sivija Laplana upozorila je na Twitteru da “stiže pakao”.

Prema najnovijim predviđanjima, kako prenosi “Severe Weather” najviše će biti pogođeni delovi zapadne i centralne Evrope gde će temperature preći 40 stepeni.

 

Zbog toplotnog talasa vlasti savezne nemačke pokrajine Saksonija-Anhalt uvele privremena ograničenja brzine vožnje na pojedinim delovima autoputa iz predostrožnosti zbog eventualnih oštećenja koja mogu izazvati visoke temperature.

Kako navodi AP, vlasti su upozorile da bi temperature mogle da pređu 40 podeljak Celzijusove skale u pojedinim delovima Evrope narednih dana.

 

Francusku predviđa vrućinu nezabeleženog intenziteta za jun.

Francuski meteorolog Žijaume Voznika naveo je na Tviteru da će Francuska u petak najverovatnije zabeležiti novi temperaturni rekord od 45 stepeni Celzijusa, čime će oboriti onaj iz 2003. godine od 44,1 stepeni Celzijusa.

U Berlinu se u četvrtak očekuju rekordne temperature, a u Potsdamu će biti za dva stepena toplije nego ikad.

Klimatolog sa Univerziteta u Potsdamu Štefan Ramštorf naveo je na Twitteru da su toplotni talasi “tihe ubice” i podsetio da je u takvom talasu 2003. godine stradalo oko 70.000 ljudi u Evropi.