Sa radom je počela neformalna građanska inicijativa #ZaZelenuZetu. Kako se navodi u saopštenju na društvenim mrežama, ljudi okupljeni oko ove plemenite ideje boriće se kako bi se sačuvao kompletan vodotok jedne od najljepših rijeka Crne Gore – Zete.

Iz ove neformalne građanske inicijative su naveli da je u poslednje vrijeme odnos opštinskih vlasti i nadležnih inspekcija prema crnogorskim rijekama zabrinjavajući. Ono što ih je motivisalo na konkretnu akciju jeste devastacija jedne od najljepših plaža Podgorice, koja se nalazi u Rogamima, pored same rijeke Zete. Zato su, mještani Pipera, u saradnji sa Ekološkim pokretom “Ozon”, koji im je ustupio i ime, pokrenuli ovu inicijativu.

U inicijativi se nadaju da će inicirati neke konkretne promjene, a da se njihove aktivnosti neće  ograničiti samo na sanaciju, afirmaciju i očuvanje ovog lokaliteta. Naprotiv, kako dalje navode, uložiće sve moguće napore, kako bi u saradnji sa svim građanima koji vole Zetu, rijeku očuvali čistom, zdravom i zelenom, za sve generacije koje dolaze posle nas.

“Ono što će u sklopu svih gore navedenih aktivnosti biti i naša primarna misija je i promocija ekološkog načina razmišljanja i življenja, jer ćemo nastaviti proces koji su svojevremeno započeli “Ozon” i WWF Adria. Prije svega, zato što smatramo da jedino zajedno sa prirodom, u skladu sa njom, i procesima koji se u njoj ciklično odvijaju na pravi način volimo svoju državu.” – jasni su u naumima.

Iz inicijative su kategorični da svi oni  koji brinu  o stanju životne sredine nisu protiv bilo kakvog razvoja i progresa! Naprotiv. U inicijativi samtraju da kada se već nešto unapređuje, onda nije potreba unazađivati životnu sredinu. Iz tog razloga još jednom su apelovali na Glavni grad i nadležne inspekcije, da se ubuduće, prilikom realizacije infrastrukturnih projekata koji se izvode pored rijeka, sa posebnom pažnjom odnose prema prirodnim bogatstvima, koja često bivaju ugrožena tim radovima.

Uzevši u obzir sve gore navedeno, a polazeći od činjenice da je Crna Gora Ustavom definisana kao ekološka država, pozivaju sve da se priključe  borbi za: zelenu Zetu, ekološku Podgoricu i Ekološku Crnu Goru.

🏞#ZaZelenuZetu