Podvig trinaestogodišnjeg Đorđa Stojovića iz Donjih Martinića, koji je uspio da spasi godinu mlađeg druga Miomira Delića da se ne utopi u Rijeci Zeti, služi na čast njegovoj porodici, Danilovgradu i Crnoj Gori, poručila je predsjednica opštine, Zorica Kovačević.

Predsjednica Kovačević je upriličila prijem za Stojovića, koji je spasio druga, a koji se nakon njihanja na sajli koja je visila sa vrbe, našao u vodi i počeo da tone obzirom da nije znao da pliva.

„Njegovo ime je zlatnim slovima ispisalo još jednu stranicu u biografiji Danilovgrada i uveličalo prestižni jubilej 150 godina od osnivanja grada, kao i mnoge istorijske datume koje ćemo obilježiti u ovoj godini“, rekla je predsjednica Kovačević i Đorđu uručila prigodan poklon u znak sjećanja na ovaj susret.

Stojović je, u prisustvu predsjednice Kovačević, njenih saradnika, zamjenice direktorice OŠ „Vuko Jovović“ Olge Grgurović i oca Radovana ispričao priču kako je do toga došlo.

„Predveče oko 19 časova otišli smo da prošetamo obalom Zete, ali bez znanja roditelja i odlučili da kao što to rade stariji od nas uhvatimo sajlu i nekoliko puta “poletimo“ do sredine rijeke. I sve je bilo super da Miomir nije nogama dohvatio vodu zbog čega se sajla zaustavila a on nije mogao da izdrži svoju težinu jer su mu ruke bile mokre i pao je“, rekao je Stojović.

On je kazao da je odmah pokušao da mu doda štap kako bi ga izvukao na obalu, „jer je prijetila opasnost da se zapleka u grane na dnu ili travu“.

„Ali nijesam uspio u tome pa sam bez razmišljanja skočio i zaplivao ka drugu koji se onesvijestio. Uhvatio sam ga ispod pazuha i polako sa njim se dočepao kopna“, kazao je Stojović.

Međutim, kako je dodao, drama se nastavila jer je, kako je rekao Stojović, sa strahom gledao u lice najboljeg druga čekajući da progovori ili da da neki znak da je živ.

„Kada je počeo da kašlje i izbacuje vodu bilo mi je mnogo lakše i zatim sam ga dva puta udario po obrazima da se osvijesti i počeo sa reanimacijom po ugledu na neke filmske scene. Upitao sam ga „mogu li da te ostavim i otrčim do kuće za pomoć“. On je klimnuo glavom i ja sam prvo obavijestio komšiju Jovana Račića koji je pozvao hitnu pomoć“, naveo je Stojović.

U međuvremenu su, kako je rekao, priskočili i ribolovci Vuko Đuranović i Darko Terzić a sve je to posmatrala uplakana Ivona, mlađa Miomirova sestra.

Miomir je odvezen u bolnicu gdje mu je ukazana prva medicinska pomoć.

Na Đorđevu adresu svakoga časa stižu na desetine čestitki i priznanja sa svih strana, a on rado odgovara na brojne poruke sa raznih društvenih mreža.