Connect with us

Spuž

Protest u Spužu: Najavljena blokada farme „Čavor“

Mještani Grba, Stologlava i naselja oko KPD-a okupili su se danas u znak protesta zbog neprijatnih mirisa koji dolaze sa farme svinja „Niksen-Čavor“. Kako su izostale reakcije nadležnih inspekcija daju rok od mjesec, a onda će blokirati kapije farme.

Zašto ove neprijatne mirise nadležni ignorišu mještanima nije jasno i kako su rekli i na prethodnim protestima odlučuju se na radikalizaciju. Nadležnim institucijama su dali rok od mjesec dana da se počne sa rješavanjem problema inače će blokirati ulazak hrane na farmu.

Na današnji skup su pozvali premijera i ministra poljoprivrede a za uzvrat su dobili mejl sa kontaktima nadležnih institucija.

„Zahvaljujemo na informaciji, ali mi ne bi protestovali da ove institucije rade kako zakon nalaže. Sve ove brojeve i adrese mi posjećujemo već četiri godine i niko nije uradio ništa“, kazao je Đuričković.

Pozivu su se odazvali iz lokalne samouprave pa su tako skupu prisustvovali Zorica Kovačević i Ilija Grgurović.

Predsjednica Opštine Zorica Kovačević je kazala mještanima da nije došla da se pravda.

„Ja vas razumijem i podržavam od prvog dana“ kazala je Kovačević.

Protest je podržala i Grupa građana „Stop kolektoru u Centar Danilovgrad“ ispred koje je podršku pružio Vaso Vuković.

-Nisam došao da pričam o 30 godina ekološke države, o potocima i rijekama koje su spakovane u cijevi, neću da pričam o izlivanju svakojakog otpada u Ćehotine, Tare i Zete, hoću da vam kažem da sam ovdje ispred grupe građana koja je pokrenula inicijativu „Stop kolektoru u Centar Danilovgrada“ da vas podržimo i da smo uz vas od srca. Kroz našu borbu i inicijativu nismo bili sebični, nismo mislili samo o sebi već o svim građanima Danilovgrada. Pa smo tako tražili da nas, građane Danilovgrada, redovno informišu o kvalitetu vode iz rijeke Zete i vazduha u cijeloj opštini Danilovgrad.

Vuković se na kraju zahvalio okupljenima što vode brigu o svom zdravlju, svojoj budućnosti i budućnosti svog potomstva.

„Tražimo da se poštuje zakon, ako je ovo po zakonu mi ćemo da se iselimo i ostavimo ove kuće. Mi ćemo da ostavimo rok institucijama, ako ne bude promjena blokiraćemo, nećemo dozvoliti unos ili izvoz, pa neka institucije postupe prema nama kako treba“, kazao je Đuričković.

Mještani su u znak upozorenja prošetali do kapije farme uz poruku da ukoliko se ništa ne učini prilikom sljedeće posjete tu će i ostati.

Reklama
Ostavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Spuž

Ekipa “Frizerski salon Đole” donirala nagradu vrtiću u Spužu

Nakon pobjede u takmičenju u spremanju riblje čorbe koje se održalo u okviru Spuškog ljeta, ekipa “Frizerski salon Đole” donirala je  nagradu vaspitnoj jedinici “Zora Šaranović” Spuž vrtića “Irena Radović”.

U komunikaciji sa upravom vrtića prepoznata je potreba za multifunkcionalnim štampačem koji će im biti koristan u svakodnevnom radu, te je isti kupljen od nagradnog fonda. Kako navode iz uprave vrtića, ova donacija ima posebnu vrijednost usljed proširenja kapaciteta vrtića, koji od prošle godine ima i stariju vaspitnu grupu “Poletarac”, koja broji 49 djece. Grupa “Poletarac” trenutno koristi iznajmljeni prostor koji svojim kapacitetima nije idealan za vrtić, te je potrebno ulagati u proširenje glavne zgrade vrtića, uzimajući u obzir povećanje populacije u Spužu, stoji u saopštenju na sajtu MZ Spuž.

Članovi ekipe su Milorad Pajović, Bojan Pavićević, Stefan Knežević, Vasilije Brajović, Veselin Milonjić, Ivan Džankić, Ljubo Milonjić, Goran Radetić i Petar Knežević, pod vođstvom glavnog kuvara, Đorđa Brajovića.

Umijeće pripremanja riblje čorbe Đorđa Brajovića je prepoznato kako na lokalnim, tako i na takmičenjima koja okupljaju učesnike iz država regiona. Svi zainteresovani će imati priliku da se uvjere u navedeno na narednom takmičenju, u okviru Spuškog ljeta 2024!

NASTAVI SA ČITANJEM

Spuž

„Rijekom Zetom“ danas u Spužu

Novo izdanje Igara na vodi biće organizovano 1. septembra ispod mosta u Spužu, sa trkom na gumama i šlaufima. Igre počinju u 16 časova.

Program će se nastaviti sportsko-rekreativnim druženjem Nikšićana i Danilovgrađana, pod već poznatim sloganom „Udicom za Zetu“.

I treća noć biće završena muzičkim programom, koji je predviđen za 21 sat. Muzički dio rezervisan je za Dražena Bakovića sa bendom.

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Najčitanije