Connect with us

Društvo

Redefinisanje odnosa između odbornika i medija: Prema otvorenijoj i odgovornijoj saradnji

Novinari očekuju da su sagovornici, posebno ako se radi o javnim funkcionerima, dostupni i da u saradnji s njima građanima pruže pravovremene i kvalitetne informacije i analize.

Media Conference

Većina obuka iz oblasti odnosa s javnošću i komunikacije, koje su neophodne za one koji se bave javnim poslovima, uključuje rad s medijima kao ključni segment. Naglašava se važnost saradnje s novinarima i obaveza odgovaranja na njihove pozive. Međutim, u mnogim medijima primjećujemo iste osobe koje gotovo svakodnevno komentarišu raznovrsne teme, postajući svojevrsni stalni analitičari. Istraživanja pokazuju da više od 90% medijskih sadržaja obično dolazi samo iz jednog izvora ili ima samo jednog sagovornika, što postavlja pitanje  raznolikosti sagovornika u medijima.

Iz tog razloga pokrenuli smo rubriku “Upoznaj odbornike”, kako bi se danilovgradska javnost upoznala sa svojim predstavnicima u lokalnom parlamentu.

Social media

Pitanja su dostavljena predstavnicima političkih partija u SO Danilovgrad

Novinari, koji su stalno u kontaktu sa potencijalnim sagovornicima, mogu bolje objasniti ograničenja u izboru, ali i vanjski posmatrači mogu uočiti neke problematične aspekte odnosa sagovornika prema medijima koji sprečavaju raznolikost izvora informacija i perspektiva u pričama.

Nosioci javnih funkcija koji su prirodno neizostavni u medijskom praćenju dnevnopolitičkih događaja. Oni su službeni izvori informacija i trebalo bi da budu transparentni u svom radu. Međutim, često se suočavamo s nedostatkom razumijevanja od strane ovih sagovornika o važnosti otvorenog odnosa s medijima. Umjesto da budu dostupni za komunikaciju kada ih mediji kontaktiraju, neki od njih očekuju da imaju kontrolu nad svojim medijskim prisustvom. Odbijanje davanja izjava, nepoštovanje novinara i zatvaranje vrata prema medijima pokazuju nedostatak svijesti o tome da su mediji kanal za komunikaciju s građanima, a ne alat za promociju ličnih interesa. Ovo ponašanje može dovesti do gubitka povjerenja javnosti i izolacije od medijskog diskursa.

Napuštanje prakse pozivanja ovih nosilaca javnih funkcija u emisije i izbjegavanje izvještavanja o njima može biti jedini način da se suprotstavimo njihovom bahatom i neprofesionalnom odnosu prema medijima. Možda će ih takav medijski bojkot natjerati da shvate svoju odgovornost prema medijima i javnosti. Iako ovo može djelovati ekstremno, može biti potrebno da se stvori balans snaga između javnih zvaničnika i medija.

Sagovornici u medijima nisu tu samo da “popune prostor”, već da pruže informacije i interpretacije u javnom interesu

Zašto je nekim sagovornicima teško ispuniti očekivanja medija i zašto je danas tako malo kvalitetnih sagovornika u medijima?

Prvo, mediji i novinari očekuju da budu dostupni, što nije hir, već potreba da se građanima pruže pravovremene i kvalitetne informacije. Sagovornici trebaju shvatiti da imaju obavezu prema javnosti da budu aktivni u javnom životu, u kojem mediji igraju važnu ulogu.

Drugo, očekuje se da sagovornici budu pripremljeni, kompetentni i sposobni jasno izraziti svoje stavove. To nije samo potreba medija, već i obaveza sagovornika da ponude svoje znanje građanima.

Treće, sagovornici bi trebali biti samo dio priče, a ne njen jedini segment. Trebaju razumjeti da se izjave mogu skratiti, da novinari imaju svoju viziju priče, te da autorizacija prije objave nije obavezna.

Na kraju, sagovornici bi trebali shvatiti svoju ulogu u društvu i odgovornost prema javnosti. Njihova uloga nije samo “popunjavanje programa”, već pružanje informacija i interpretacija na kojima javnost ima pravo.

Ovakav kvalitetan odnos između sagovornika i medija može biti dobitna situacija, s koristima prije svega za građane. Bez proaktivnog, odgovornog i otvorenog odnosa javnih funkcionera prema medijima, ostvarivanje javnog interesa u medijima nije moguće. Stoga bi svako od nas koji je dio javnog života trebao shvatiti svoju obavezu saradnje s medijima, kako bismo pomogli novinarima u stvaranju kvalitetnih priča.

Društvo

Rukovodstvo Opštine posjetilo MZ Mosori, najavljena podrška

Predsjednik i potpredsjednik Opštine Aleksandar Grgurović i Bojan Pavićević posjetili su MZ Mosori i tom prilikom se neposrednije upoznali sa funkcionisanjem ove mjesne zajednice. Mještani su ovom prilikom izložili rukovodstvu Opštine probleme i izazove sa kojima se suočavaju mještani ovog kraja, stoji u saopštenju na sajtu Opštine Danilovgrad.

Već decenijama zapostavljan kraj suočava se sa problemima koji se tiču osnovnih životnih potreba. Kraj ne samo da je bogat istorijom, već i svim drugim resursima koji zaslužuju da budu valorizovani na najbolji način predočili su iz Mjesne zajednice rukovodstvu. Vjerski objekti, istorija, istorijske ličnosti, kulturni spomenici, plodno zemljište, poljoprivredni potencijal ne zaslužuju da budu zapostavljeni, kazali su mještani.

Između ostalog, Grgurović i Pavićević su istakli da će se trud Opštine usmjeriti ka rešavanju ovih problema po prioritetima. Vodosnadbijevanje i putna infrastruktura su problemi koji će biti rešavani u narednom periodu shodno finansijskim mogućnostima Opštine.

Prisutni su istakli da ne pamte kada ih je posjetilo rukovodstvo Opštine i da im to uliva nadu da će ovo mjesto zasijati nekadašnjim sjajem. Nadaju se da će poboljšanjem uslova života ponovo okupiti brojna domaćinstva, pa će samim tim i obrazovne ustanove ponovo biti u funkciji.

Grgurović i Pavićević obišli su puteve u ovom kraju kao i izvor koje će predstavljati bazu za rešavanje problema vodosnadbijevanja. Obišli su i zapuštene putne pravce čijom bi se sanacijom poboljšali uslovi za bavljenje poljoprivredom, zaključuje se u saopštenju na sajtu Opštine.

Nastavite čitanje

Društvo

Dvorište Dnevnog centra obogaćeno skulpturom iz Umjetničke kolonije

Skulptura poznatog vajara Rada Vilotijevića iz SAD-a „I love Montenegro“ koja je svojevremeno nastala u Umjetničkoj koloniji u Danilovgradu, od danas će krasiti dvorište JU „Centar za dnevni boravak djece sa smetnjama u razvoju i odraslih lica sa invaliditetom u Danilovgradu“.

Plan razmještanja skulptura po kojem je već odavno trebalo da bude postavljena ispred ove značajne institucije u našem gradu, konačno je realizovan u prisustvu novog v.d. poslovnog direktora JU „Umjetnička Kolonija“ Andrije Radulovića i v.d. direktorice Marije Bajčete JU „Centar za dnevni boravak djece sa smetnjama u razvoju i odraslih lica sa invaliditetom“ i ostalih zaposlenih u ove dvije institucije.

 

 

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Opština Danilovgrad (@opstinadanilovgrad)

Nastavite čitanje

Facebook

Najčitanije