Seljak prvo digitalno crnogorsko selo

 

Imali smo priliku razgovarati sa Markom Marašom, osnivačem sajta www.seljak.me, prvog crnogorskog digitalnog sela koji poljoprivrednicima omogućava da posredstvom modernih tehnologija lakše dopru do tržišta.

U nastavku pročitajte šta su planovi osnivača i šta nas to ubrzo očekuje kroz www.seljak.me

 

Recite nam za početak, šta je to Seljak.me?

Seljak.me je prvo crnogorsko digitalno selo. Cilj sajta je da posredstvom modernih tehnologija, u ovom slučaju interneta, kompjutera i pametnih telefona, obezbijedimo jednostavan izlaz na tržište svim poljoprivrednim subjektima bilo iz kategorije prodaje ili potražnje. U početnoj fazi sajt je zamišljen kao besplatni oglasnik za poljoprivrednike. Trenutno je takva situacija da je vrijeme vrijednije od novca a ušteda vremena svakom poljoprivrednom subjektu povećava njihovu produktivnost i olakšava svakodnevno funkcionisanje.

 

Znamo da poljoprivreda zahtjeva niz koraka koje je neophodno preduzeti kako bi proizvodnja bila uspješna. Osim plasiranja proizvoda, poljoprivrednici na Vašem sajtu se mogu i informisati i biti u korak sa novitetima?

 

Sledeći korak u radu sajta je aktivacija dijela sajta koji će služiti kao informativno-edukativna sekcija sajta i gdje ćemo uz savjete stručnjaka probati da na još jedan način pomognemo poljoprivrednicima kroz pomoć u informacijama koje su najvažnija alatka u poljoprivredi.

 

 

U ranijem razgovoru ste naveli da postoje izvjesni planovi da se kreiraju i video forme? Kako sve napreduje?

Priprema se i pilot epizoda poljoprivredne emisije Seljak.tv gdje ćemo kroz video materijal upotpuniti cjelokupnu priču, nastaviti da pomažemo i promovišemo poljoprivrednike i njihove proizvode, obratimo pažnju na njihove probleme i popularizujemo sela za povratak mladih ljudi u svijet poljoprivrede.
Vjerujemo da ćete uspjeti sa misijom koju ste sebi zacrtali. Pohađate m:tel startup akademiju, možete li nam za kraj podijeliti iskustva pohađanja m:tel startap akademije i koja su Vaša očekivanja?

Zadovoljstvo je biti okružen mladim i kretaivnim ljudima koji uz nesebičnu podršku M:tel-a kroz Digitalnu fabriku omogućava razvoje startapova u Crnoj Gori. Kroz veliki broj predavanja i radionica nastoji se pružiti edukacija i informacije koje su jako važne pri početku svakog startap-a a nakon toga slijede i investicije za najbolje. Već nakon par mjeseci kroz sopstveni primjer možemo reći da je Digitalna fabrika bila od velike koristi i ubrzala razvoj našeg sajta. Želimo da se pozitivna atmosfera koja se stvorila u skolpu akademije nastavi i u 2018. godini.