Studeno: I u raju ima problema - Volim Danilovgrad
Connect with us

Društvo

Studeno: I u raju ima problema

Izletište i vikend naselje Studeno nalazi se na 24km od Danilovgrada i kao i svako naselje ima svoje probleme. Nepravilno odlaganje otpada, loša infrastruktura, prekidi u snabdijevanju električnom energijom. Ali Studeno ima i ljude koji ga vole i rade na rješavanju problema

Published

on

Studeno dron
Foto Dejan Lazarević, @dejo664 https://www.instagram.com/dejo664/

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Sa lijepim uspomenama, novim saznanjima, prijateljstvima i osvježenjem od planinskog vazduha, nakon dvonedeljnog boravka na edukativnim kampovima u organizaciji Crnogorskog društva ekologa, spustili smo se u grad. Jedva. Od štete smo uspjeli zakačiti jedan probušen karter, polomljen kinetički zglob i pregrijane (otkazane) kočnice. Iskreno, mislili smo da je nešto do naših vozačkih sposobnosti ili starosti vozila. Koristimo priliku da se zahvalimo Saši Dragiću koji nam je nesebično pomogao i poslao djelove, materijal i alat da vozila vratimo u vozno stanje. Uspješno!

Onako zamazani od motornog ulja i pokušaja da sami riješimo probleme na vozilima, upoznajemo neke od vlasnika vikendica na ovoj, zaista, potcjenjenoj planini i izletištu.

Jedan od mještana kojeg smo upoznali je i Predsjednik Nevladine organizacije “Udruženje ljubitelja Studenog”, Milo Perović, koji je inače i vlasnik vikendice u blizini mjesta gdje smo pod šatorima proveli punih 14 dana. Milo na Studenom, zajedno sa svojom porodicom, provodi veći dio ljeta.

U razgovoru sa ovim domaćinom, u hladovini bukve, saznajemo da se ciljevi organizacije poklapaju upravo sa problemima i potencijalima koje Studeno kao izletište ima a to su povoljan ambijent i njegovo unapređenje za korišćenje prostora, prirodnih resursa i ljepota, poboljšanje infrastrukture, održavanje i unapređenje biodiverziteta kao i saradnja sa drugim akterima iz NVO sektora ali i lokalne uprave.

Udruženje je, kako nam je u razgovoru  naveo Perović, osnovano 2019. godine i od tada je uputilo zahtjeve ka više adresa kako bi se unaprijedila putna i elektro infrastruktura.

Od uspješne saradnje, Milo ističe komunikaciju sa CEDIS-om koji je u svom budžetu izdvojio sredstva kako bi se poboljšala odnosno unaprijedila elektro infrastruktura sa ciljem kreiranja stabilnog i neprekidnog snabdijevanja električnom energijom. Perović je izrazio i zadovoljstvo što će nova elektro mreža doprinijeti i smanjenju požara koji su znali izbijati uslijed kidanja i varničenja otvorenih žičanih elektrovodova.

Mještani samoorganizovano krpe rupe na putu

Opština Danilovgrad uvjerava da će sanirati put ka Studenom

Od Mila, uz kafu i čašicu domaće rakije, saznajemo da su na sastanku sa predsjednicom opštine Danilovgrad, Zoricom Kovačević,  dobili obećanje da će doći do popravke puta ka Studenom. Milo je svjestan da je ovo planinski put sa dosta krivina, kojim često prolaze drvetom natovareni kamioni, pa je sigurnost dolaska i odlaska najvažnija.

Put sami popravljaju

Ko je i jednom izašao na Studeno zna da Perović govori istinu, put jeste jedan od najvažnijih segmenata ali i najvećih problema koje ovo izletište ima. Nažalost nismo uspjeli fotografisati rupe na putu jer su nas u tome preduhitrili drugi vlasnici vikendica, koji su samoorganizovano popunjavali rupe nastale od preopterećenja i prekomjerne eksploatacije teškim vozilima. Doduše, na slikama popravljenog, ili bolje reći zakrpljenog puta, može se vidjeti razmjera degradacije. Ova sanacija je privremena i “držaće” do prve kiše pa se mještani nadaju da će obećanje Opštine biti ispunjeno.

 

Devetogodišnji Pavle Otašević moli da se put popravi

Milov unuk, devetogodišnji Pavle Otašević, za portal Volim Danilovgrad, sa velikim žarom govori da na Studenom najviše voli  prirodu, drveće i čist vazduh. Kao najveći problem ističe loš put i moli da oni koji su, kako kaže, nadležni ga i poprave.

Pavle je na planini svake godine i obično ostane po dvadesetak dana dok je 2020. godine, za vrijeme lockdown-a, na Studenom proveo mjesec ipo dana, kada je uživao u branju čajeva, divljih jagoda i malina.

Voda

Kod Perovića smo sreli i predsjednika Turističke organizacije Danilovgrad, Ivana Dragojevića, koji je, saznavši da se održava kamp za djecu, posjetio izletište. Sa njima dvojicom odlazimo do bunara na Studenom, sa kojeg se područje napaja pitkom vodom, gdje nas dočekuje, sa uključenom pumpom, ekipa vatrogasaca iz Službe za zaštitu i spasavanje Danilovgrad.

Perović je njihov dolazak okarakterisao kao jedan od primjera odlične saradnje NVO “Udruženje ljubitelja Studenog” i gradskih službi, što moramo i mi potvrditi jer je samo deset dana kasnije Služba za spasavanje i zaštitu Danilovgrad, u 6 časova ujutru, za potrebe drugog kampa, transportovala i donirala 5m3 vode.

Perović je bunar i vodu istakao kao jedan od najvažnijih resursa kojim raspolažu korisnici ovog prostora, naglašavajući da se prema njemu ne odnose svi jednako odgovorno.

Na Studenom su ranije rađena određena istraživanja vodnih resursa i, kako saznajemo, u budžetu opštine Danilovgrad postoje sredstva koja je moguće relocirati za potrebe novih bušotina i bistjerni.

Druženje sa vatrogascima; Iako je opština Danilovgrad na Facebook-u objavila da je voda hlorisana, ističemo da taj korak nije sproveden na našu sugestiju i  odgovornost. Hlor se ne može dodavati odokativno i od strane za to nekvalifikovanih lica.

Na Studenom se samodoprinosom rješava veliki dio problema. Novčanim učešćem se kupuju ručne pumpe, čisti i krpi put. Mada, složio se Perović sa nama, sve je to kratkog daha jer neodgovorni pojedinci ubrzo polome ono što je zajedničko.

Otpad zavisi  isključivo od vikendaša

S obzirom da je ovo vikend naselje na 1240mnv, odlaganje i organizovan transport otpada predstavlja problem.

Saznajemo da je postojala volja Komunalnog preduzeća Danilovgrad da se postave dva velika kontejnera ali da zbog konfiguracije terena, puta i tehničke opremljenosti vozila, otpad ne bi bilo moguće transportovati. Sa ovom konstatacijom se Milo Perović nije u potpunosti složio jer, kako kaže, kada mogu kamioni sa balvanima moglo bi i vozilo Komunalnog preduzeća. Perović, ipak, ostavlja prostora da tvrdnja Komunalnog može biti tačna.

Svjesni da opština Danilovgrad nije prebogata uprava i da ne može uvijek sanirati puteve, koncesionari svake godine izdvajaju sredstva upravo za održavanje puteva koji se, kako se i vidi iz priloženog, redovno ne održavaju. Da stvar bude gora na ovom putnom pravcu je maksimalno dozvoljena težina vozila 18 tona što se u mnogim slučajevima i ne poštuje.

Kao i svaki prelijepi kutak u Crnoj Gori i Studeno, kao što možete vidjeti, ima svoje probleme. Dok god nema onih koji će svoj život ostaviti na nekoj od krivina, ljepota i čist vazduh ovog izletišta će anulirati probleme. Ovo ne znači da se problemima ne treba posvetiti i u odnosu na najave, u što skorijem periodu, početi sa rješavanjem. Kao i kod svega do sada, ostaje da čekamo kada će oni koji daju obećanja početi da ih ispunjavaju. Obećanja je mnogo a vremena sve manje?

Jedno je sigurno. Da nije bilo kampa na Studenom upitno je da li bi i portal Volim Danilovgrad nastavio sa svojim radom. Baterije su napunjene do sledeće godine i novog kampa kada ćemo lično provjeriti da li je obećano i ispunjeno.

Foto: Dejan Lazarević

Foto materijal Dejan Lazarević @dejo664

 

 

Ostavite komentar

Leave a Reply

Društvo

DOO za Uzgoj, zaštitu i lov divljači i riba Danilovgrad podnio krivičnu prijavu zbog krivolova na rijeci Zeti

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


DOO za Uzgoj, zaštitu i lov divljači i riba Danilovgrad,  je podnijela krivičnu prijavu protiv NN lica koja je u toku prethodne nedelje strujnim agregatom lovila ribu u rijeci Zeti.

U nastavku prenosimo prijavu, koju nam je dostavio Kabinet predsjednika opštine Danilovgrad:

“U saznanju smo da je dana 20.09.2021 godine na portalu  Volim Danilovgrad objavljen snimak NN lica koje u čamcu zelene boje navodno vrši nedozvoljen izlov ribe na rijeci Zeti, opština Danilovgrad, dok se iz snimka ne može zaključiti tačna lokacija kretanja čamca, lokacija, kao nio identitet lica.

Zbog osnovane sumnje da se radi o nedozvoljenom izlovu ribe, nedozvoljenim sredstvima, podnosimo krivičnu prijavu protiv NN lica u cilju preduzimanja mjera i radnji iz Vaše nadležnosti, a u cilju utvrdivania tačnog činjeničnog stanja.

Napominjemo da naši službenici preduzimaju sve mjere i radnje u cilju identifikacije i utvrdivanja činjeničnog stanja vezano za navedeni dogadaj i u potpunosti Vam stoje na raspolaganju i u cilju postupanja po navedenom događaju.”

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Konkurs za stipendije najboljim studentima i postdiplomcima

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Sekretarijat za lokalnu samoupravu i društvene djelatnosti opštine Danilovgrad raspisao je konkurs za dodjelu stipendija za studijsku 2021/2022. godinu talentovanim studentima osnovnih i postdiplomskih studija (magistarskih i master studija).

Pravo na stipendiju imaju studenti koji su položili ispite iz prethodne godine studija i postigli prosječnu ocjenu najmanje 9 (devet), da su crnogorski državljani, imaju prebivalište u opštini Danilovgrad najmanje godinu dana, prvi put su upisali semestar studijske godine, nijesu gubili nijednu godinu tokom studija i nijesu u radnom odnosu.
Stipendija se dodjeljuje za jednu studijsku godinu i isplaćivaće se mjesečno, za deset mjeseci studijske godine.

Kandidati koji konkurišu prilažu: prijavu na Konkurs, izvod iz matične knjige rođenih, kopiju lične karte i dokumenta kojima dokazuju ispunjenost uslova za dodjelu stipendije.

Uz uvjerenja o studiranju koja su izdata na stranom jeziku potrebno je dostaviti prevod ovlašćenog sudskog tumača.
Dokumenta koja se dostavljaju kao dokaz o ispunjenosti uslova moraju biti original ili ovjerene kopije.

Rok za prijavu na Konkurs je 30 dana, počev od 22.09.2021. godine, zaključno sa 22.10.2021. godine.

Nepotpune i neblagovremene prijave neće se razmatrati. Dostavljena dokumenta se ne vraćaju.

Prijava na Konkurs može se preuzeti na pisarnici ili sa sajta opštine Danilovgrad. Tražena dokumenta potrebno je, u zatvorenoj koverti, sa naznakom “KONKURS ZA STIPENDIJE”, predati neposredno na pisarnici Opštine Danilovgrad ili poslati poštom na adresu: Opština Danilovgrad, Sekretarijat za lokalnu samoupravu i društvene djelatnosti, Trg 9. decembar, 81410 Danilovgrad.

Sva bliža obavještenja i informacije u vezi sa Konkursom mogu se dobiti u Sekretarijatu za lokalnu samoupravu i društvene djelatnosti na broj telefona 020/812-008.

NASTAVI SA ČITANJEM

Seljak.me i VD

Danilovgrad
17°
Ведро
06:3218:39 CEST
Осећај: 17°C
Ветар: 10km/h NE
Влажност: 45%
Притисак: 1019.98mbar
УВ индекс: 0
ПетСубНед
26/12°C
28/14°C
30/17°C

Facebook

Najčitanije