Connect with us

Društvo

Studeno: I u raju ima problema

Izletište i vikend naselje Studeno nalazi se na 24km od Danilovgrada i kao i svako naselje ima svoje probleme. Nepravilno odlaganje otpada, loša infrastruktura, prekidi u snabdijevanju električnom energijom. Ali Studeno ima i ljude koji ga vole i rade na rješavanju problema

Published

on

Studeno dron
Foto Dejan Lazarević, @dejo664 https://www.instagram.com/dejo664/

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Sa lijepim uspomenama, novim saznanjima, prijateljstvima i osvježenjem od planinskog vazduha, nakon dvonedeljnog boravka na edukativnim kampovima u organizaciji Crnogorskog društva ekologa, spustili smo se u grad. Jedva. Od štete smo uspjeli zakačiti jedan probušen karter, polomljen kinetički zglob i pregrijane (otkazane) kočnice. Iskreno, mislili smo da je nešto do naših vozačkih sposobnosti ili starosti vozila. Koristimo priliku da se zahvalimo Saši Dragiću koji nam je nesebično pomogao i poslao djelove, materijal i alat da vozila vratimo u vozno stanje. Uspješno!

Onako zamazani od motornog ulja i pokušaja da sami riješimo probleme na vozilima, upoznajemo neke od vlasnika vikendica na ovoj, zaista, potcjenjenoj planini i izletištu.

Jedan od mještana kojeg smo upoznali je i Predsjednik Nevladine organizacije “Udruženje ljubitelja Studenog”, Milo Perović, koji je inače i vlasnik vikendice u blizini mjesta gdje smo pod šatorima proveli punih 14 dana. Milo na Studenom, zajedno sa svojom porodicom, provodi veći dio ljeta.

U razgovoru sa ovim domaćinom, u hladovini bukve, saznajemo da se ciljevi organizacije poklapaju upravo sa problemima i potencijalima koje Studeno kao izletište ima a to su povoljan ambijent i njegovo unapređenje za korišćenje prostora, prirodnih resursa i ljepota, poboljšanje infrastrukture, održavanje i unapređenje biodiverziteta kao i saradnja sa drugim akterima iz NVO sektora ali i lokalne uprave.

Udruženje je, kako nam je u razgovoru  naveo Perović, osnovano 2019. godine i od tada je uputilo zahtjeve ka više adresa kako bi se unaprijedila putna i elektro infrastruktura.

Od uspješne saradnje, Milo ističe komunikaciju sa CEDIS-om koji je u svom budžetu izdvojio sredstva kako bi se poboljšala odnosno unaprijedila elektro infrastruktura sa ciljem kreiranja stabilnog i neprekidnog snabdijevanja električnom energijom. Perović je izrazio i zadovoljstvo što će nova elektro mreža doprinijeti i smanjenju požara koji su znali izbijati uslijed kidanja i varničenja otvorenih žičanih elektrovodova.

Mještani samoorganizovano krpe rupe na putu

Opština Danilovgrad uvjerava da će sanirati put ka Studenom

Od Mila, uz kafu i čašicu domaće rakije, saznajemo da su na sastanku sa predsjednicom opštine Danilovgrad, Zoricom Kovačević,  dobili obećanje da će doći do popravke puta ka Studenom. Milo je svjestan da je ovo planinski put sa dosta krivina, kojim često prolaze drvetom natovareni kamioni, pa je sigurnost dolaska i odlaska najvažnija.

Put sami popravljaju

Ko je i jednom izašao na Studeno zna da Perović govori istinu, put jeste jedan od najvažnijih segmenata ali i najvećih problema koje ovo izletište ima. Nažalost nismo uspjeli fotografisati rupe na putu jer su nas u tome preduhitrili drugi vlasnici vikendica, koji su samoorganizovano popunjavali rupe nastale od preopterećenja i prekomjerne eksploatacije teškim vozilima. Doduše, na slikama popravljenog, ili bolje reći zakrpljenog puta, može se vidjeti razmjera degradacije. Ova sanacija je privremena i “držaće” do prve kiše pa se mještani nadaju da će obećanje Opštine biti ispunjeno.

 

Devetogodišnji Pavle Otašević moli da se put popravi

Milov unuk, devetogodišnji Pavle Otašević, za portal Volim Danilovgrad, sa velikim žarom govori da na Studenom najviše voli  prirodu, drveće i čist vazduh. Kao najveći problem ističe loš put i moli da oni koji su, kako kaže, nadležni ga i poprave.

Pavle je na planini svake godine i obično ostane po dvadesetak dana dok je 2020. godine, za vrijeme lockdown-a, na Studenom proveo mjesec ipo dana, kada je uživao u branju čajeva, divljih jagoda i malina.

Voda

Kod Perovića smo sreli i predsjednika Turističke organizacije Danilovgrad, Ivana Dragojevića, koji je, saznavši da se održava kamp za djecu, posjetio izletište. Sa njima dvojicom odlazimo do bunara na Studenom, sa kojeg se područje napaja pitkom vodom, gdje nas dočekuje, sa uključenom pumpom, ekipa vatrogasaca iz Službe za zaštitu i spasavanje Danilovgrad.

Perović je njihov dolazak okarakterisao kao jedan od primjera odlične saradnje NVO “Udruženje ljubitelja Studenog” i gradskih službi, što moramo i mi potvrditi jer je samo deset dana kasnije Služba za spasavanje i zaštitu Danilovgrad, u 6 časova ujutru, za potrebe drugog kampa, transportovala i donirala 5m3 vode.

Perović je bunar i vodu istakao kao jedan od najvažnijih resursa kojim raspolažu korisnici ovog prostora, naglašavajući da se prema njemu ne odnose svi jednako odgovorno.

Na Studenom su ranije rađena određena istraživanja vodnih resursa i, kako saznajemo, u budžetu opštine Danilovgrad postoje sredstva koja je moguće relocirati za potrebe novih bušotina i bistjerni.

Druženje sa vatrogascima; Iako je opština Danilovgrad na Facebook-u objavila da je voda hlorisana, ističemo da taj korak nije sproveden na našu sugestiju i  odgovornost. Hlor se ne može dodavati odokativno i od strane za to nekvalifikovanih lica.

Na Studenom se samodoprinosom rješava veliki dio problema. Novčanim učešćem se kupuju ručne pumpe, čisti i krpi put. Mada, složio se Perović sa nama, sve je to kratkog daha jer neodgovorni pojedinci ubrzo polome ono što je zajedničko.

Otpad zavisi  isključivo od vikendaša

S obzirom da je ovo vikend naselje na 1240mnv, odlaganje i organizovan transport otpada predstavlja problem.

Saznajemo da je postojala volja Komunalnog preduzeća Danilovgrad da se postave dva velika kontejnera ali da zbog konfiguracije terena, puta i tehničke opremljenosti vozila, otpad ne bi bilo moguće transportovati. Sa ovom konstatacijom se Milo Perović nije u potpunosti složio jer, kako kaže, kada mogu kamioni sa balvanima moglo bi i vozilo Komunalnog preduzeća. Perović, ipak, ostavlja prostora da tvrdnja Komunalnog može biti tačna.

Svjesni da opština Danilovgrad nije prebogata uprava i da ne može uvijek sanirati puteve, koncesionari svake godine izdvajaju sredstva upravo za održavanje puteva koji se, kako se i vidi iz priloženog, redovno ne održavaju. Da stvar bude gora na ovom putnom pravcu je maksimalno dozvoljena težina vozila 18 tona što se u mnogim slučajevima i ne poštuje.

Kao i svaki prelijepi kutak u Crnoj Gori i Studeno, kao što možete vidjeti, ima svoje probleme. Dok god nema onih koji će svoj život ostaviti na nekoj od krivina, ljepota i čist vazduh ovog izletišta će anulirati probleme. Ovo ne znači da se problemima ne treba posvetiti i u odnosu na najave, u što skorijem periodu, početi sa rješavanjem. Kao i kod svega do sada, ostaje da čekamo kada će oni koji daju obećanja početi da ih ispunjavaju. Obećanja je mnogo a vremena sve manje?

Jedno je sigurno. Da nije bilo kampa na Studenom upitno je da li bi i portal Volim Danilovgrad nastavio sa svojim radom. Baterije su napunjene do sledeće godine i novog kampa kada ćemo lično provjeriti da li je obećano i ispunjeno.

Foto: Dejan Lazarević

Foto materijal Dejan Lazarević @dejo664

 

 

Ostavite komentar

Leave a Reply

Društvo

TELEKOM Montenegro business run – najveći team building dogadjaj u crnoj gori

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Dogadjaj koji je namijenjen društveno – odgovornim kompanija sa ciljem promovisanja takmičarskog i timskog duha, brige o zdravlju zaposlenih, te jačanju kontakta sa poslovim saradnicima u jednom neformalnom okruženju

U okviru vinogradarskog kompeksa na Šipčaniku “Multisport Akademija Mayer” i “Business Support centar” organizuju 16.juna 2022.godine “III Telekom Montenegro Business Run“, najveći tim bilding događaj u Crnoj Gori.

Osnovni cilj ovog sportsko-poslovnog dogadjaja je usmjeren na društvenu aktivnost zaposlenih, te bolju interpersonalnu komunikaciju, kako zaposlenih unutar kompanije, tako i medju kompanijama. Namjera organizatora je da kroz osnovne prednosti sporta, kao što su takmičarski i timski duh podstaknu komunikaciju i umrežavanje sa kolegama iz drugih kompanija, ali i doprinese zdravlju zaposlenih.

Partner trke je kompanija Telekom, koja je prepoznala značaj trke i ono šta ona nudi svim Kompanijama. Domaćin trke su „Plantaže“ a.d., a pozvani su da učestvuju svi zaposleni u javnom i privatnom sektoru. Centalni dogadjaj predstavlja trka na 5 km, dok je nakon trke planiran koncert. Ako ste kompanija koja brine o zdravlju svojih zaposlenih, ne smijete propustiti najveći tim bilding dogadjaj u Crnoj Gori. „Telekom Montenegro business run“ nije samo trka posle posla, već priča koja se prenosi i nakon trke i želje da se učestvuje i sledeće godine.

This slideshow requires JavaScript.

Trend trčanja polako je stigao i u našu zemlju. Trčati mogu svi, a ko ne može, dovoljno je da prošeta i time da doprinos svojoj ekipi. Iz tog razloga „Telekom Montenegro Business run“ okuplja poprilično široko broj učesnika – stare i mlade, žene i muškarce, one takmičarski nastrojene ili one koji se po prvi put rekreiraju.

5 RAZLOGA DA SE PRIJAVITE

  1. Ojačajte timski duh.
  2. Motivacija za uspjeh i pobjedu.
  3. Novi poslovni i privatni kontakti.
  4. Briga o zdravlju zaposlenih.
  5. Svaki učesnik dobija startni paket.

Učestvovanje na dogadjaju kao što je “Telekom Montenegro Business Run” predstavlja oblik društveno odgovornog poslovanja. Svaka kompanija prijavljuje jedan tim koji se sastoji od minimum 3 zaposlena, a ograničenja u broju prijava ne postoje. Pobjednik na trci je ona kompanija koja ima najmanje zbirno vrijeme od najbrža 3 zaposlena. Naravno, smisao trke je prije svega dobro druženje i zabava.

Statistika je pokazala da CEO koji završi MARATON IMA 8% veće PRIHODE u svojoj kompaniji (u prosjeku).

Mark Cukerberg je prepoznao značaj trčanja i to sa zaposlenima i pokrenuo je kampanju “A year of running“, koja promoviše 365 pretrčanih milja za godinu dana!

Započnite i vi svoju “5K” strategiju na Telekom Montenegro Business Run 2022. Sa kolegama je lakše i zanimljivije. Neka najbolji tim pobijedi.

Svaki učesnik dobija bogat startni paket koji uključuje medalju, majicu, bon za večeru i startni broj sa čipom. Nakon trke ga očekuje večera, piće i žurka. Dobra zabava, muzika i kvalitetno piće su zaštitini znak “After run” žurki, jer pobjedu treba nazdraviti uz nagrade, ples i druženje sa kolegama. Više infomacija o ovom izuzetnom dogadjaju možete pronaći na sajtu https://www.montenegrobusiness.run/ ili na kontakt telefon 067 51 80 80.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Zodijakov opus slika izložen u Centru za kulturu Danilovgrad njegova je najintimnija biografija

Published

on

By

Izvor opština Danilovgrad

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Opus slika Božidara Pavićevića Zodijaka, koji je predstavljen na izložbi u Centru za kulturu Danilovgrad, njegova je najintimnija biografija i ne postoje riječi koje bolje mogu od tog izbora, izraziti likovnost, njegovu senzaciju, beskrajnu svestranost i energiju.

To je saopšteno na otvaranju izložbe slika Božidara Pavićevića Zodijaka, koja je upriličena u holu Centra za kulturu Danilovgrad, u okviru programa povodom proslave Dana nezavisnosti Crne Gore.

Predsjednica Opštine Danilovgrad, Zorica Kovačević, kazala je da je Božidar rođen u Danilovgradu gdje je živio i stvarao.

„Uvijek je govorio da je Danilovgrad njegov zavičaj, specifičan po različitostima malim i velikim, po dobrim i britkim ljudskim osobinama. Grad Danilovgrad, koji je imao ogroman zamajac od davnina, grad koji je znao samo da priča, ako ima dovoljno sluha za sve te njihove priče, govorio je Zodijak. Rijeka Zeta i njegovi mostovi su tragovi jači od svih nas. Zato neka grad Danilovgrad nikad ne zaboravi našeg Boža, neponovljivu ličnost koja je imala snage da nas inspiriše, povede i kreativno sugeriše onaj stav koji mu život nameće“, rekla je Kovačević.

Podsjetila je da je Božidar dobitnik više nagrada, ali da izdvaja onu koja mu je, kako je kazala najdraža, a to je Nagrada 9. decembar, svog rodnog grada.

„Kada sam pitala Boža jednom prilikom da li bi svoj atelje preselio u neki drugi grad, Božo mi je rekao „ne, moja je radost tu, tu je moj korak djetinji, a rekao sam sve je blizu ako čovjek hoće“, rekla je Kovačević.

Ćerka Zodijaka Milica Pavićević kazala je da ne može da govori o stvaralaštvu njenog oca bez snažnih emocija.

„Posebno kad u drugačijem okruženju posmatram život moje porodice, jer ove slike jesu to. Zodijakov opus izložen u Centru za kulturu Danilovgrad, njegova je najintimnija biografija. Ne postoje riječi koje bolje mogu, od ovog suptilnog izbora, izraziti likovnost i njegovu senzaciju, beskrajnu svestranost i energiju. Opisivao je događaje, trag, um, rođenje i stradanje, ljubav, misao iznad svega i birao mjesto u našem domu u kojem će različiti izrazi živjeti sa nama“, rekla je Pavićević.

Sve je, kako je dodala, dobilo smisao.

„Za nas i konačni i beskonačni i neraskidivi. Za vas, draga publiko, jedno drugačije, možda najljepše druženje sa Zodijakom“, navela je Pavićević.

Predstavnica Centra za kulturu Danilovgrad, Božidarka Beba Popović, citirala je Zodijaka rečenicom koju je napisao „slikar ne treba da radi ono što vidi, već ono što će biti viđeno“.

„Centru za kulturu Danilovgrad čini čast i zadovoljstvo što smo sa porodicom Božidara Pavićevića Zodijaka sa posebnim uvažavanjem i sjetom upriličili ovu izložbu i tim gestom se makar odužili, podsjetili javnost na ovog značajnog crnogorskog umjetnika koji je nesumljivo ostavio veliki trag u likovnoj umjetnosti u Crnoj Gori“, navela je Popović.

Poručila je da izložba dokazuje to da djela velikog umjetnika uvijek žive i poslije njega.

Božidar Pavićević Zodijak rođen je 1948. godine u Danilovgradu. Srednju umjetničku školu je završio u Herceg Novom, a studirao je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Beogradu. Bio je član Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore. Bio je svestran. Kreativnost i imaginaciju je, pored slika, crteža, scenografije i karikature ispoljavao u grafičkom dizajnu. Njegova djela su izlagana u Italiji, Kubi, a posebno je bio zastupljen na prostorima bivše Jugoslavije, a najviše u Beogradu. Izlagao je i u svim gradovima Crne Gore, a najviše u svom rodnom Danilovgradu. Dobitnik je mnogobrojnih međunarodnih i domaćih nagrada. Preminuo je 2015. godine.

U muzičkom dijelu programa nastupile su Mila Nikić, vokalna solistkinja i Iva Uskoković violončelistkinja, a publika može posjetiti izložbu radnim danima od 10 do 14 sati i od 18 do 20 sati do 17. juna.

NASTAVI SA ČITANJEM

Najčitanije