U Centar za kulturu Danilovgrad uloženo više od pola miliona eura


Danilovgradski Centar za kulturu predstavlja najznačajnije mjesto u kulturnom životu ovog grada. Svojim programima okrenut je promociji kulturnih vrijednosti kako Danilovgrada tako i države. Ova ustanova kulture ima prostorne kapacitete koji se stalno unapređuju, i zahvaljujući kojima je Danilovgrad postao domaćin brojnim kulturnim manifestacijama. Kako kaže direktor Centra, u proteklih nekoliko godina u srce kulture grada je uloženo više od 500 hiljada eura.

„Ono što je urađeno jeste sistem za hlađenje i grijanje, takozvana geotermalna energija. To su sredstva koja smo obezbijedili preko IPA fondova. Vrijednost tog projekta je 221.000 eura i to je projekat koji je već u primjeni“, kaže Bojan Brajović, direktor Centra za kulturu.

U januaru su ministar kulture Aleksandar Bogdanović i predsjednik Opštine Danilovgrad, Branislav Đuranović, sa saradnicima posjetili Centar za kulturu Danilovgrad i dogovorili opremanje sprata kao i dalje smjernice za rad.

Sprat je jedna od bitnijih investicija, gdje će osim kancelarijskih kapaciteta biti smješteni i neki od novijih sadržaja koji će stanovnicima Danilovgrada omogućiti da svoje vrijeme provedu na kvalitetan način.

„Tu su uložena značajna sredstva, dakle više od 300 hiljada eura. Investitor je bila Opština Danilovgrad. Sada smo u fazi opremanja sprata, tako da ćemo u novim prostorijama imati biblioteku, čitaonicu, multimedijalnu salu, kao i određeni broj kancelarija“, kaže Brajović.

Takođe, u toku je i opremanje biblioteke koja bi ubrzo, prema riječima Brajovića, trebalo da primi prve ljubitelje dobre knjige. Kako kaže Brajović, u razvoj i obnovu Centra u prethodnih par godina su uložene ogromne sume novca, a sve kako bi ovaj prostor odgovorio svim neophodnim zahtjevima.

„Očekujem da u narednih mjesec dana opremimo biblioteku i da svečano otvorimo taj prostor, kako za one najmlađe tako i za starije gdje ćemo naći prostora za naše građane, unaprijediti naše sadržaje i stvoriti kvalitetnije uslove za održavanje programa“, kaže Brajović i dodaje:

„U zadnjih tri, četiri godine uloženo je više od 500 hiljada eura, što je svakako dobro kako za Danilovgrad tako i za Crnu Goru“ kaže Brajović.

Velika pažnja je posvećena i spoljašnjem izgledu i okolini Centra za kulturu. Zato su u prethodnom periodu sredstva uložena i u uređenje dvorišta srca kulture grada.

„Ta ulaganja su iznosila više od 15 hiljada eura, a moram napomenuti da je izgrađen i jedan prelijepi amfiteatar ispod gradskog mosta čija je vrijednost 360 hiljada eura. U tom amfiteatru smo prošle godine imali i održavanje manifestacije ’Rijekom Zetom’, gostovanje Hari Mata Harija…“

Amfiteatar je multifunkcionalan pa se osim koncerata, tu mogu održavati i kulturne večeri, izložbe kao i brojne druge manifestacije koje su bitne za ovu Opštinu. Sa svojom misijom razvoja srca kulture grada, kako kažu, nastaviće i dalje.

Uveliko se spremaju za predstojeće kulturne događaje poput manifestacije ’Rijekom Zetom’, obilježavanje bitke na Martinićima, ’Katunske sportske igre’, ’Spuško ljeto’, kao i ’Bjelopavlićke igre’, zahvaljujući kojima je Danilovgrad prepoznatljiv.

Izvor: FOSMEDIA