Connect with us

Ekonomija

U HE Perućica do kraja godine počeće ugradnja novog agregata

HE Perućica (Foto: EPCG )

Prepune akumulacije koje omogućavaju maksimalnu proizvodnju struje u najstarijoj crnogorskoj elektrani, još jedan su pokazatelj neophodnosti ugradnje A8 agregata u Hidroelektranu Perćica. U toku je priprema tehničke dokumentacije za objavu poziva za izbor projektanta i izvođača radova, koji će se raspisati do kraja godine, a vrijednost radova je procijenjena na oko 24 miliona eura. Ugradnja agregata, vjerovatno će se finansirati uz podršku njemačke KFW banke.

Hidroelektrana Perućica danima radi maksimalnom snagom i tržištu isporučuje 7,2 GWh električne energije, ali nažalost, ogromna količina vode iz akumulacija otiče neiskorišćena. Kako bi na bolji način valorizovali postojeći hidrološki potencijal, pored modernizacije i rekonstrukcije Perućice, koja se od 2005. godine realizuje fazno, u Elektroprivredi su prepoznali potrebu povećanja instalisane snage, što bi omogućila ugradnja A8 agregata.

Da je taj značajan posao izvjestan, potvrdio je Radiju Crne Gore, direktor Funkcionalne cjeline Proizvodnja Bojan Đordan, koji kaže da je u toku priprema dokumentacije za objavu poziva za izbor projektanta i izvođača radova.

“Taj posao se realizuje u saradnji sa njemačkom KFW bankom u trenutnoj fazi, a očekujemo da će se realizovati i u samoj izgradnji izvođenja radova i ugovaranja projektovanja. Očekujemo da do kraja godine bude spremna sva dokumentacija, kao i tehnička specifikacija i da se objavi javni poziv za izbor glavnog projektanta i izvođača radova, u skladu sa pravilima glavnog finansijera, KFW banke”, ističe Đordan.

Instalisana snaga A8 agregata trebalo bi da bude 58,5 MW, a zavisno od hidrologije i režima rada elektroenergetskom sistemu godišnje će isporučivati oko 50 Gwh električne energije. Pored povećanja obima proizvodnje, povećaće se i mogućnost što bolje optimizacije proizvodnje na svim nivoima, naglašava Đordan.

“To će umnogome doprinijeti povećanju kapaciteta Hidroelektrane u smislu raspoloživosti i povećanju obima sekundarne i tercijalne rezerve, kao i za pružanje ovih usluga okolnim energetskim sistemima. A imajući u vidu sve veće potrebe za balansnom energijom usljed energetske tranzicije i sve većeg broja solarnih i vjetroelektrana, ugradnja A8 agregata će doprinijeti mnogo boljem pozicioniranju Elektroprivrede u ovom segmentu, kako na regionalnom, tako i na širem tržištu”, smatra Đordan.

Vrijednost projekta procijenjena je na oko 24 miliona eura, a predviđeni su radovi u zoni kompezacionog bazena, ugradnja agregata, generatora, bloktransformatora i ostale hidromašinske i elektro opreme.

Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ekonomija

Sve vrste goriva skuplje od ponoći

Handle pumping gasoline fuel nozzle to refuel. Vehicle fueling facility at petrol station

Eurosuper 95 i 98 skuplji od ponoći., saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Eurosuper 95 i 98 poskupili su dva i tri centa i u narednih 15 dana koštaće 1,62 eura, odnosno 1,66 eura po litru.

Eurodizel je poskupio za cent i koštaće 1,49 eura po litru.

Poskupilo je i lož ulje za cent, pa će naredne dvije sedmice koštati 1,45 eura po litru.

“Saglasno odredbama Uredbe o načinu i visini elemenata na osnovu kojih se formiraju maksimalne cijene naftnih derivata, naredni obračun će se obaviti 22. aprila, a eventualno izmjenjene cijene naftnih derivata važiće od 23. aprila”, piše u saopštenju resora.

Nastavite čitanje

Ekonomija

Nove obuke u organizaciji Opštine Danilovgrad

U okviru implementacije projekta “Kreativne industrije za zapošljavanje bez granica” koji finansira Evropska Unija kroz program prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora, Opština Danilovgrad organizuje niz obuka i to:

– Osnove video produkcije u programima VEGAS i PREMIERE – 9. i 10. april 2024. od 10 do 14 časova
– Osnove obrade fotografije u programima PHOTOSHOP i LIGHTING ROOM – 25. i 26. april 2024. od 10 do 14 časova
– Osnove digitalnog marketinga, društvenih mreža i PPC oglašavanja – 15 – 17. jun 2024. od 10 do 14 časova
– Osnove rada na CNC laseru – 28. i 29. jun 2024. od 10 do 14 časova

Znanja i vještine koje će polaznici steći tokom organizovanih obuka omogućiće dalji razvoj njihovih sposobnosti, i proširiti mogućnost zaposlenja u nekoj od navedenih djelatnosti. Za izražavanje interesa potrebno je poslati e-mail na [email protected]

Nastavite čitanje

Facebook

Najčitanije