Connect with us

Društvo

U Spužu oko 120 migranata Svaka pomoć oko migranata dobrodošla

Published

on

U Spužu oko 120 migranata

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Italija je zatražila pomoć za rješavanje pitanja migranata koji se nalaze na brodu na Siciliji ne samo od Crne Gore, već i od članica Evropske unije, kao i od ostalih susjednih zemalja, a za sada je dobila pozitivan odgovor od Irske i Albanije, rekao je ambasador Italije u Crnoj Gori Luka Zelioli.

On nije precizno odgovorio na pitanje kakva su očekivanja kada je riječ o zahtjevu koji je upućen Vladi Crne Gore, već je istakao da je Italija preko Ambasade kontaktirala crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova tražeći, ukoliko postoji mogućnost i ako je to u skladu sa zakonom, da Crna Gora hitno pomogne u primanju migranata koji su spašeni na italijanskom brodu “Dićoti”.

“Nijesmo postavili bilo kakav rok za odgovor na taj zahtjev”, rekao je on za Pobjedu.

Odgovarajući na pitanje koliko migranata žele da primi Crna Gora, pošto ih je na brodu oko 150, Zelioli je istakao da je svaka pomoć dobrodošla, u skladu sa mogućnostima države.

Premijer Duško Marković prekjuče je ponovio da je zahtjev Italije da Crna Gora prihvati migrante sa Sicilije u proceduri. To je poručio, odgovarajući na pitanje novinara tokom konferencije za novinare sa predsjednikom Vlade Bugarske Bojkom Borisovim, navodeći i da će se o tome tokom sedmice raspravljati na Nacionalnom tijelu za pitanja migranata, a onda i na Vladi.

“Još nemamo stav o tome, ali je taj zahtjev u proceduri”, kazao je Marković, dodajući da će se Vlada odgovorno odnijeti prema tom pitanju.

U Crnoj Gori se nalazi oko 120 migranata koji su smješteni u Centru za tražioce azila u Spužu i u alternativnom smještaju na Koniku, a najčešće dolaze iz Sirije, Avganistana, Pakistana…

Ranije je objavljeno da je Albanija ponudila da prihvati 20 migranata, a Irska između 20 i 25 sa broda “Dićoti” koji je danima “zarobljen” na Siciliji.

Na tom brodu, kako pišu mediji, bilo je oko 190 migranata, većinom iz Eritreje, spašenih sa jednog pretrpanog krijumčarskog broda 16. avgusta, koji je tonuo u Sredozemlju. Njih 16 je hitno evakuisano zbog zdravstvenih problema, dok je 27 tinejdžera bez pratnje, po usvajanju žalbe za maloljetne osobe, dobilo dozvolu da se iskrca u luku Katanija na Siciliji.

Ostavite komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Društvo

“Ujedinjeni za pravi grad”: Potvrđena još jedna izborna lista u Danilovgradu

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Na lokalnim izborima koji će se održati 23. oktobra u Danilovgradu, prema informacijama koje su dostupne na sajtu OIK Danilovgrad, učestvovaće 10 lista.

 

Poslednja lista za koju je donijeto rješenje o proglašenju je “Ujedinjeni za pravi grad”.

 

Broj birača u biračkom spisku za lokalne izbore u Danilovgradu na dan 2. avgust je 13.195.

Prilikom neposrednog uvida, birač može zatražiti promjenu podataka upisanih u birački spisak.

Birač može izvršiti uvid u birački spisak direktno i preko internet portala www.biraci.me.

– Na tom portalu, građanin unosom broja lične karte ili putne isprave može provjeriti da li je u biračkom spisku i na kojem biračkom mjestu glasa. Obzirom na to da je tačnost adrese na kojoj građanin živi važna za tačnost biračkog spiska, na portalu je ostavljena mogućnost podnošenja elektronskog zahtjeva za promjenu adrese u okviru opštine u kojoj ima prijavljeno prebivalište. Takođe, građanin zahtjev za promjenu adrese može podnijeti i lično, na šalterima Područne jedinice/ Filijale za upravne poslove, državljanstvo i strance Ministarstva unutrašnjih poslova, u opštini u kojoj ima prijavljeno prebivalište – navodi MUP..

Birači koji posjeduju elektronsku ličnu kartu izdatu nakon 30. marta 2020. godine, uvid u birački spisak mogu izvršiti direktno i preko internet portala https://e.servis.mup.gov.me, upotrebom certifikata za elektronsku identifikaciju koji je ugrađen u elektronsku ličnu kartu.

Takođe, birači upotrebom certifikata za elektronsku identifikaciju i certifikata za kvalifikovani elektronski potpis koji su ugrađeni u elektronsku ličnu kartu izdatu nakon 30. marta 2020. godine, putem gore navedenog internet portala https://e.servis.mup.gov.me, mogu elektronskim putem izvršiti i promjenu adrese u okviru opštine u kojoj imaju prijavljeno prebivalište.

Napominjemo da je, a kako bi građanin bio u mogućnosti izvršiti uvid u birački spisak na opisan način ili izvršiti promjenu adrese prebivališta upotrebom elektronske lične karte, neophodno prethodno izvršiti aktivaciju certifikata u elektronskoj ličnoj karti. Uputstvo o načinu aktiviranju certifikata nalazi se na internet stranici https://ca.elk.gov.me“, navodi MUP.

U birački spisak upisuju se državljani Crne Gore koji imaju biračko pravo, a nakon donošenja odluke o raspisivanju izbora i lica koja biračko pravo stiču najkasnije na dan izbora, prema mjestu prebivališta.

Među učesnicima izbora u opštini Danilovgrad, nalaze se za sada, uz listu “Ujedinjeni za pravi grad”, sljedeće liste:

Građanska lista – Građanska inicijativa “21. maj”;
Aleksa Bečić – Idemo ljudi – Demokrate;
Može Danilovgrad, može Crna Gora – Građanski pokret URA;
Prava stvar – koalicija Stabilno naprijed za Danilovgrad – Demokratska partija socijalista, Socijaldemokrate, Liberalna partija; Branko Bošković;
Preokret za Danilovgrad – Vuk Iković;
Svim srcem za Danilovgrad – Socijaldemokratska partija i Građani;
Za Danilovgrad – Evropa sad;
Za budućnost Danilovgrada – Demokratski front (NSD, DNP, PZP, Radnička partija);
SNP – Temeljno za Danilovgrad.

Sjutra se očekuje, da bude proglašena još jedna lista.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Akvaponijske jedinice uskoro u opštini Danilovgrad

Akvaponija predstavlja jednostavan vid poljoprivredne proizvodnje, koji je baziran na uzgoju biljaka u vodenom supstratu, a ne na zemlji i uzgoja ribe i vodenih organizama. Najveće komponente akvaponije predstavljaju biljke i ribe.

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


U okviru projekta “Artos – prilika za inovativno zaposlenje” dva aplikanta, poljoprivredna preduzetnika, na teritoriji opštine Danilovgrad pokrenuće akvaponijsku proizvodnju. U pitanju su Đuro Đurović iz Grlića i Milan Mijajlović iz sela Podostrog.

Ovaj projekat će ih osposobiti i povećati njihovu sposobnost da otvore nova radna mjesta i prošire sopstvene kapacitete.

NASTAVI SA ČITANJEM

Danilovgrad
19°
Углавном облачно
06:4018:25 CEST
Осећај: 19°C
Ветар: 5km/h E
Влажност: 87%
Притисак: 1019.3mbar
УВ индекс: 0
НедПонУто
27/12°C
25/12°C
23/9°C

Facebook

Najčitanije

[wcepe_products recent=true order='desc' number='4' columns='4' hide='rating,onsale' button='Vidi artikal']