Connect with us

Društvo

U Spužu oko 120 migranata Svaka pomoć oko migranata dobrodošla

U Spužu oko 120 migranata

Italija je zatražila pomoć za rješavanje pitanja migranata koji se nalaze na brodu na Siciliji ne samo od Crne Gore, već i od članica Evropske unije, kao i od ostalih susjednih zemalja, a za sada je dobila pozitivan odgovor od Irske i Albanije, rekao je ambasador Italije u Crnoj Gori Luka Zelioli.

On nije precizno odgovorio na pitanje kakva su očekivanja kada je riječ o zahtjevu koji je upućen Vladi Crne Gore, već je istakao da je Italija preko Ambasade kontaktirala crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova tražeći, ukoliko postoji mogućnost i ako je to u skladu sa zakonom, da Crna Gora hitno pomogne u primanju migranata koji su spašeni na italijanskom brodu „Dićoti“.

„Nijesmo postavili bilo kakav rok za odgovor na taj zahtjev“, rekao je on za Pobjedu.

Odgovarajući na pitanje koliko migranata žele da primi Crna Gora, pošto ih je na brodu oko 150, Zelioli je istakao da je svaka pomoć dobrodošla, u skladu sa mogućnostima države.

Premijer Duško Marković prekjuče je ponovio da je zahtjev Italije da Crna Gora prihvati migrante sa Sicilije u proceduri. To je poručio, odgovarajući na pitanje novinara tokom konferencije za novinare sa predsjednikom Vlade Bugarske Bojkom Borisovim, navodeći i da će se o tome tokom sedmice raspravljati na Nacionalnom tijelu za pitanja migranata, a onda i na Vladi.

„Još nemamo stav o tome, ali je taj zahtjev u proceduri“, kazao je Marković, dodajući da će se Vlada odgovorno odnijeti prema tom pitanju.

U Crnoj Gori se nalazi oko 120 migranata koji su smješteni u Centru za tražioce azila u Spužu i u alternativnom smještaju na Koniku, a najčešće dolaze iz Sirije, Avganistana, Pakistana…

Ranije je objavljeno da je Albanija ponudila da prihvati 20 migranata, a Irska između 20 i 25 sa broda „Dićoti“ koji je danima „zarobljen“ na Siciliji.

Na tom brodu, kako pišu mediji, bilo je oko 190 migranata, većinom iz Eritreje, spašenih sa jednog pretrpanog krijumčarskog broda 16. avgusta, koji je tonuo u Sredozemlju. Njih 16 je hitno evakuisano zbog zdravstvenih problema, dok je 27 tinejdžera bez pratnje, po usvajanju žalbe za maloljetne osobe, dobilo dozvolu da se iskrca u luku Katanija na Siciliji.

Reklama
Ostavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Društvo

Postavljeni kontejneri za kabasti otpad, pokrivene najkritične lokacije

Lokalna samouprava određuje lokaciju za odlaganje kabastog otpada, na čemu ista radi, a do tada ovo Društvo kabasti otpad odvozi na Deponiju Livade – Konik.

„Komunalno“ doo je prije dvije godine definisalo lokacije i termine za odlaganje kabastog otpada ali je praksa pokazala da građani nijesu poštovali navedene lokacije i termine.

U cilju rješavanja navedenog problema ovo Društvo je upravo postavilo na kritičnim lokacijama velike kontejnere zapremine 5 kubika i to: Željeznička stanica Spuž, Stologlav – raskrsnica za Grbe, Podanje i Klikovače.

„Komunalno“ doo trenutno ne pruža usluge odvoza kabastog otpada fizičkim licima, ali je u planu u narednom periodu da pružimo i tu uslugu građanima za adekvatnu nadoknadu. Što se tiče pravnih lica, Društvo svakodnevno po pozivu vrši uslugu odvoza kabastog otpada.

Usvajanjem Sporazuma o regulisanju međusobnih prava i obaveza između Opštine i DOO „Komunalno“ riješio se dugogodišnji problem potraživanja između ova dva pravna lica koji datira još od 2013.,2014.,2015.godine,….. kada je Komunalno izvodilo građevinske radove za potrebe Opštine i lokalne samouprave. S druge strane Opština je Sporazumom sa Upravom prihoda preuzela dugovanja Komunalnog prema Upravi prihoda i carina a pri čemu Društvo nije uplaćivalo Opštini one iznose rata koje je Opština uplatila po sporazumu. Ovim će se u 13 godišnjih rata, kompenzacijom na kraju svake kalendarske godine izmiriti međusobne obaveze, čime će Društvo izmiriti dugoročne obaveze prema Opštini.

Društvo je u prethodnom periodu procesuiralo sva fizička i pravna lica koja imaju dugovanja prema DOO „Komunalno“. Na današnji dan dugovanja pravnih lica prema DOO „Komunalno“ iznose 170.000,00 eura, dok fizička lica duguju 103.000,00 eura.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

RE-kreiraj: Napravimo animaciju i učimo o ekologiji

NVO Multimedijalni studio EHO iz Danilovgrada organizuje tri kreativno-edukativne radionice za mlade, koje će biti održane 6,9. i 13. oktobra u prostorijama Centra za kulturu Danilovgrad.

 

U prvom segmentu radionica polaznici će imati priliku da nauče nešto više o konceptu cirkularne ekonomije, o 3D štampanju i recikliranju, kao i o kompostiranju kao primjeru održivog biznisa, dok ćemo u drugom dijelu praviti stop-motion animaciju od reciklažnog materijala.

 

Ovaj događaj dio je projekta „RE-kreiraj“, podržanog od Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2, koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP u partnerstvu sa četrnaest lokalnih samouprava, među kojima je i Opština Danilovgrad.  

 

Edukativne segmente radionica će voditi inženjer zaštite životne sredine Andrija Krivokapić, kreativni sektor kompanije 3D soba, kao i vlasnica održivog biznisa Montehum iz Danilovgrada, Emica Krivokapić.

 

Kreativne segmente, na kojima će se polaznici upoznati sa procesom produkcije animiranih filmova i na kojima ćemo zajedničkim snagama stvoriti jedan kratki animirani film će voditi multimedijalni umjetnici iz NVO EHO.

 

Radionice su besplatne i svi mladi su dobrodošli, bez obzira na iskustvo. 

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Najčitanije