Naslovna - Novosti - U Zagrebu postavljen semafor za pješake koji gledaju u telefone

U Zagrebu postavljen semafor za pješake koji gledaju u telefone

U okviru kampanje Dan bez telefona u saobraćaju 2019. Hrvatsko udruženje menadžera sigurnosti – HUMS pokrenulo je zanimljivi pilot projekt u partnerstvu s Gradom Zagrebom i kompanijom Elektromodul-promet. Postavili su, novi tip semafora s horizontalnom signalizacijom koji upozorava pješake na upaljeno crveno svjetlo, dok hodaju saobraćajnicama izgubljeni u ekranima svojih telefona.

Semafor je postavljen na raskrsnici zagrebačke Frankopanske i Ulice Gjure Deželića (između HNK i Muzičke akademije).

Ovaj je semafor, kojeg već zovu semaforom budućnosti, prvi put postavljen u Evropi, a njegove efekte na promjenu ponašanja pješaka i biciklista koji koriste telefon i prelaze raskrsnicu i saobraćajnicu mjeri se u okviru projekta Dan bez telefona u saobraćaju u saradnji s Fakultetom saobraćajnik nauka, odnosno njegovim Zavodom za saobraćajnu signalizaciju.

Rezultate će HUMS prezentovati 21. oktobra na državni Dan bez telefona u saobraćaju i to na konferenciji “Mi i naši gadgeti u saobraćaju”. Novi je semafor već prvi dan postao zagrebačka atrakcija, a mnogi su pješaci zadubljeni u svoj telefon pred pješačkim prelazom stali, jer ih je na crveno upozorio upravo novi semafor koji svjetlo baca i horizontalno i tako upozoravajuće zacrveni ekrane telefona, kažu iz ovog udruženja.

 

Takođe pogledajte

martinići donje selo

Martinići Donje selo: Da li smo mi građani drugog reda?

Poslednje dvije godine, stanovništvo Pjeskova, upućuje na par gorućih problema koji muče njihovu lokalnu zajednicu. …

Danas intenzivnije padavine, evo kada će biti ljepše vrijeme

U Crnoj Gori danas se očekuje umjereno do potpuno oblačno vrijeme, povremeno kiša, pljuskovi i …

Оставите одговор

%d bloggers like this: