Naslovna - Novosti - U Zagrebu postavljen semafor za pješake koji gledaju u telefone

U Zagrebu postavljen semafor za pješake koji gledaju u telefone

U okviru kampanje Dan bez telefona u saobraćaju 2019. Hrvatsko udruženje menadžera sigurnosti – HUMS pokrenulo je zanimljivi pilot projekt u partnerstvu s Gradom Zagrebom i kompanijom Elektromodul-promet. Postavili su, novi tip semafora s horizontalnom signalizacijom koji upozorava pješake na upaljeno crveno svjetlo, dok hodaju saobraćajnicama izgubljeni u ekranima svojih telefona.

Semafor je postavljen na raskrsnici zagrebačke Frankopanske i Ulice Gjure Deželića (između HNK i Muzičke akademije).

Ovaj je semafor, kojeg već zovu semaforom budućnosti, prvi put postavljen u Evropi, a njegove efekte na promjenu ponašanja pješaka i biciklista koji koriste telefon i prelaze raskrsnicu i saobraćajnicu mjeri se u okviru projekta Dan bez telefona u saobraćaju u saradnji s Fakultetom saobraćajnik nauka, odnosno njegovim Zavodom za saobraćajnu signalizaciju.

Rezultate će HUMS prezentovati 21. oktobra na državni Dan bez telefona u saobraćaju i to na konferenciji “Mi i naši gadgeti u saobraćaju”. Novi je semafor već prvi dan postao zagrebačka atrakcija, a mnogi su pješaci zadubljeni u svoj telefon pred pješačkim prelazom stali, jer ih je na crveno upozorio upravo novi semafor koji svjetlo baca i horizontalno i tako upozoravajuće zacrveni ekrane telefona, kažu iz ovog udruženja.

 

Takođe pogledajte

Pojavile se prve fotografije Samsung Galaxy S20 telefona

Samsung će 11. februara predstaviti svoju Galaxy S20 liniju telefona, a sada nam XDA-Developers omogućava uvid u izgled Galaxy …

Pravo na socijalno stanovanje

Opštine korisnici Egalizacionog fonda; Danilovgrad na 7. mjestu po razvijenosti

Ministarstvo ekonomije uradilo novu listu stepena razvijenosti crnogorskih opština prema kojoj se dijeli novac iz …

Оставите одговор

%d bloggers like this: