Uspješno završena implementacija projekta FLAT - Volim Danilovgrad
Connect with us

Društvo

Uspješno završena implementacija projekta FLAT

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

Dana 23.03.2021. godine održana je online završna konferencija projekta FLAT, uz učešće predstavnika svih projektnih partnera i ključnih eksperata koji su bili angažovani na implementaciji. Konferencija predstavlja finalnu aktivnost kojom je obilježena uspješna implementacija projekta „FLAT – Podrška i trening za djelovanje u slučaju poplava i klizišta“, čije je sprovođenje trajalo nepune tri godine. Projekat je podržan kroz IPA program prekogranične saradnje Italija – Albanija – Crna Gora i finansiran od strane Evropske unije, stoji u saopštenju na sajtu opštine Danilovgrad.

Opština Danilovgrad, kao vodeći partner, i partneri Opština Nikšić, Gorska služba spašavanja Crne Gore, Opština Brindisi, Asocijacija Albanskih opština i Ministarstvo unutrašnjih poslova – Direktorat za zaštitu i spašavanje su tokom perioda trajanja projekta uspješno implementirali predviđene aktivnosti i ostvarili planirane rezultate.

Kao rezultat projekta izgrađen je objekat Vatrogasnog doma i Regionalnog trening centra za poplave i klizišta u Danilovgradu, sa moderno opremljenom salom za održavanje predavanja i radionica i opremom potrebnom za organizovanje praktičnih vježbi i obuka. U izgradnju i opremanje ovog objekta uloženo je preko 500.000 €. Pored toga, Opština Nikšić i Gorska služba spašavanja su nabavili značajnu opremu za prevenciju i reagovanje a Opština Brindisi GIS sistem za praćenje erozije obale.

Pored nabavljene opreme, zajednička međunarodna Radna grupa je sprovela analizu situacije po pitanju poplava i klizišta u programskom području tri zemlje i izradila dokument Analiza postojećeg stanja, uz dodatnu izradu Preporuka za unaprjeđenje djelovanja i Praktičnog vodiča za saradnju u slučaju navedenih elementarnih nepogoda, a kreirana je i zajednička web platforma koja sadrži sva korisna dokumenta i podatke, u cilju bolje prevencije i zajedničkog djelovanja (www.flat-project.org).

U okviru komunikacionih aktivnosti pripremljen je i promotivni video projekta, koji je prikazan tokom Završne konferencije i koji ilustruje sve postignute rezultate. Snimci sa Završne konferencije i Promotivni video dostupni su na You tube kanalu projekta:

https://www.youtube.com/channel/UC0XUbApzoEDw_MkRJ6j972A

Ostavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Društvo

Na Policijskoj akademiji postavljena skulptura “Čvor” akademskog vajara Ištvana Balinda

Foto: Umjetnička kolonija Danilovgrad

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

Posredstvom saradnje između dvije institucije kulture i prosvjete, iz Danilovgrada, Umjetničke kolonije i Policijske akademije , u dvorišnom ambijentu Akademije postavljena je skulptura “Čvor”akademskog vajara Ištvana Balinda.

Autor je skulpturu u mermeru “Maljat”, dimenzija 200 x 80x 80cm, realizovao 2009. godine u oviru Internacionalnog simpozijuma skulpture u Umjetničkoj koloniji Danilovgrad. Tokom boravka i umjetničkog rada od mjesec dana u Umjetničkoj kolonoji Balind je ovako opisao svoje utiske: “Prostor gdje radimo je veoma blizu Zete, tako da imamo jedan stari most, planine oko nas i to je jedna krajnje specifična atmosfera za rad. Nijesam još vidio ovako nešto i baš sam bio pozitivno iznenađen u svakom smislu.Idila u sprezi sa gostoljubivim mještanima dovoljna je da natjera i kamen da progovori.”

Smatram da će ovakav vid saradnje još više doprinijeti prezentovanju umjetničkih djela realizovanih u našoj instituciji i produbiti saradnju ove dvije institucije, navela je Vesna Jovović, poslovni direktor JU Umjetnička kolonija Danilovgrad.

“Veoma nas raduje što je skulptura postavljena u dvorištu Policijske akademije. Na ovaj način promovišemo i podržavamo kulturno stvaralaštvo, što je i uloga Akademije kao javne ustanove koja se bavi obrazovanjem” izjavio je v.d. direktora Policijske akademije Svetomir Knežević.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

42 godine od najrazornijeg zemljotresa koji je pogodio Crnu Goru

Crna Gora danas obilježava 42. godina od najrazornijeg zemljotresa, koji je na današnji dan 1979. pogodio našu zemlju.

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

7 sati, 19 minuta i 50 sekundi, Crnu Goru je pogodio katastrofalan zemljotres, jačine 7,2 stepena Rihterove skale u epicentru.

Potres je izazvao ogromna razaranja na cijelom Crnogorskom primorju, na dužini od preko 100 kilometara.

Epicentar zemljotresa bio je u Jadranskom moru, između Ulcinja i Bara, na udaljenosti od 15 kilometara od obale. U tom zemljotresu stradala je 101 osoba u Crnoj Gori i 35 u Albaniji.

Oko 100 hiljada ljudi ostalo je bez krova nad glavom.

Najviše su stradali gradovi Ulcinj, Bar, Petrovac, Budva, Tivat, Kotor, Risan i Herceg Novi, uništen je veliki broj modernih hotelskih kapaciteta, oštećena 53 zdravstvena objekta, 570 objekata socijalne i dječije zaštite i 240 škola.

Posebno su stradali kulturno-istorijski spomenici, a oštećeno je oko 350 kilometara magistralnih i 200 kilometara regionalnih puteva.

Šteta je procijenjena na više od 4,5 milijarde dolara. Ali zemljotres 1979. će se pamtiti, prema riječima svjedoka, pamtiti po požrtvovanosti i solidarnosti.

NASTAVI SA ČITANJEM

Sponzorisano

Sponzorisano

Seljak.me i VD

Danilovgrad
14°
Углавном облачно
06:0119:25 CEST
Осећај: 14°C
Ветар: 8km/h S
Влажност: 33%
Притисак: 1018.96mbar
УВ индекс: 4
ПетСубНед
18/8°C
14/8°C
14/7°C

Facebook

Instagram

Najčitanije