Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici usvojila Predlog zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda.

 

Ovim zakonom se, u cilju zaštite života i zdravlja ljudi, propisuju mjere za smanjenje i ograničavanje upotrebe duvanskih i sličnih proizvoda, sprječavanje štetnih posljedica njihove upotrebe, sastojci i emisija, obilježavanje pojedinačnih i spoljašnjih pakovanja, stavljanje u promet duvanskih proizvoda i elektronskih cigareta, kao i mjere za sprječavanje izlaganja sekundarnom duvanskom dimu i obezbjeđivanje vazduha bez duvanskog dima.

 

Novim zakonskim rješenjem strogo je zabranjeno konzumiranje duvanskog proizvoda u bilo kom dijelu zatvorenog prostora, saopštio je ministar zdravlja Kenan Hrapović.

 

“Zabranjeno je konzumrnaje duvana u prostoru u kome poslove obavljaju državni i lokalni organi i službe,  prostora u kojima se obavljaju zdravstvena, obrazovna ili kulturna djelatnost, socijalna zaštita, sportska dešavanja…”, kazao je Hrapović.

 

Takođe, ne dozvoljava se pušenje u prostorima gdje se konzumiraju hrana i piće.

 

Usvajanjem ovog zakona automatski prestaje da važi Zakon o taksama o duvanskim proizvodima.

 

 “Ovim zakonom se, u cilju zaštite života i zdravlja ljudi, propisuju mjere za smanjenje i ograničavanje upotrebe duvanskih i sličnih proizvoda, sprječavanje štetnih posljedica njihove upotrebe, sastojci i emisija, obilježavanje pojedinačnih i spoljašnjih pakovanja, stavljanje u promet duvanskih proizvoda i elektronskih cigareta, kao i mjere za sprječavanje izlaganja sekundarnom duvanskom dimu i obezbjeđivanje vazduha bez duvanskog dima”, pojasnio je ministar.

 

Minstar se osvrnuo i na postojeće stanje i razloge za donošenje novog Zakona.

[ads1]

 “Trenutno u regulatornom sistemu u dijelu „zabrane pušenja“ postoji  zakonski propis istog naziva, dakle Zakon o ograničavanju duvanskih proizvoda, koji je usvojen 2004. godine, te inoviran 2011. i 2016. godine. Zatim, tu je i Zakon o taksama na upotrebu duvanskih proizvoda i elektroakustičnih i akustičnih uređaja u ugostiteljskim objektima, prvi put donijet 2012. godine, a potom i novi 2017. godine. Ovim zakonima je u ugostiteljskim objektima dozvoljena upotreba duvanskih proizvoda, ukoliko vlasnik objekta plaća određene takse, konkretno za duvan mjesečne naknade u iznosu od euro po kvadratu prostora”, kazao je Hrapović i dodao:

 

“Međutim, iz prakse znamo da zakoni nijesu dali očekivane rezultate. Pored izrazito male naplate, a usljed preklapanja nadležnosti pojedinih inspekcija, te nemogućnosti kontrole plaćenih taksi, postavlja se pitanje koliko to  košta zdravlje naših građana”.

Naime, za nepunih sedam godina naplaćeno je svega 2,7 miliona eura po osnovu ovih taksi, što je u prosjeku godišnje nešto manje od 500.000 eura, kazao je ministar.

[ads1]

Prema podacima Instituta za javno zdravlje godišnje u Crnoj Gori od raka pluća oboli oko 400 osoba, a liječenje jedne osobe nas košta više desetina hiljada eura (prema podacima iz 2015. godine oko 70.000 eura), saopštio je ministar.