Connect with us

Ekonomija

Uvećani računi za vodu neprijatno iznenadili Danilovgrađane

Published

on

Glass of water

Ovih dana na adrese Danilovgrađana stigli su januarski računi, koje im je dostavilo preduzeće  „Vodovod i kanalizacija“ Danilovgrad, a mnogi se pitaju zašto su im uvećani iznosi na njima.

Nekim domaćinstvima, u zavisnosti od očitane ili procijenjene potrošnje, računi za januar već su za 5€ u odnosu na decembar. Građane posebno zbunjuju različite cijene pijaće i otpadne vode.

Decembarski račun za vodu

Računi za vodu uvećani su jer je poskupjelo odvođenje otpadne vode. Odluku o tome donijeli su odbornici na XIV sjednici Skupštine Opštine Danilovgrad kada je usvojena Odluka o davanju saglasnosti na cijene usluga Vodovoda po kojoj se cijena pijaće vode nije promijenila (paušal). Ona za građane iznosi 63 centa za kubik vode uz fiskni dio od 1.4388€. Pravna lica će i dalje plaćati korektnu cijenu po kubiku. Ipak, stavka na računima koja se uvećala tiče se kanalizacije, koja se sa 0.68€ uvećala na 1.15€ po metru kubnom. Fiksni dio se takođe uvećao sa 1.40€ na 1.44€.

Fiksni dio za kanalizaciju umanjio se za 1 euro cent pa tako cijena fiksnog dijeli više nije 1.21€ već 1.13€.

Uvećani računi

 

Odluku o povećanju cijena odvođenja otpadne vode u „Vodovod i kanalizacija“ danilovgrad obrazložili su tada  potrebom unapređenja postojeće mreže, a u skladu „sa trenutnim stanjem cijena na tržištu svih najvažnijih činioca“.

Nažalost na sajtu Vodovoda se ne mogu pronaći dokumenta koja se tiču pomenutih izmjena cijena – poslednje objave dokumentacija su iz 2022. godine pa se ovo danilovgradsko preduzeće ne može pohvaliti transparentnošću u radu.

Uz “Pomoz Bog” i “Smrt fašizmu” veći računi za vodu

 

Advertisement

Ekonomija

Raspisan javni poziv za izradu idejnog rješenja brze saobraćajnice Danilovgrad – Nikšić

Published

on

By

Monteput d.o.o. raspisao javni poziv za izradu idejnog rješenja brze saobraćajnice Danilovgrad – Nikšić, dužine ~ 31 km.

“Osnovni cilj ovog poziva je razvijanje tehničke dokumentacije s fokusom na istraživanje i definisanje optimalnog koridora trase brze saobraćajnice Danilovgrad – Nikšić. Izradom idejnog rješenja želi se precizirati optimalna trasa, čime se stvara osnova za dalje faze projektne dokumentacije i buduću izgradnju ove važne saobraćajnice”, saopšteno je iz Monstata.

Kako su kazali, naglasak će biti stavljen na analizu optimalne trase, uključujući projektovanje mostova, tunela i drugih ključnih infrastrukturnih objekata. Proces projektovanja zahtijeva multidisciplinarni pristup koji obuhvata tehničke, ekonomske, prostorne i ekološke aspekte, uz poštovanje važećih propisa i standarda.

“Posebna pažnja biće posvećena zaštiti životne sredine i održivom razvoju. U izradi idejnog rješenja, projektant je dužan primijeniti TEM standarde i preporučenu praksu kao osnovne smjernice za projektovanje saobraćajnice. Revizija tehničke dokumentacije biće sprovedena kako bi se osigurala usklađenost sa zakonskim i tehničkim zahtjevima. Ova brza saobraćajnica ima za cilj da obezbijedi kvalitetnu saobraćajnu vezu između Danilovgrada i Nikšića, a u konačnom poboljša saobraćajnu povezanost Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Pored toga, nova saobraćajnica će omogućiti bolje povezivanje sa auto-putem Bar-Boljare i Jadransko-Jonskim autoputem, čime će se unaprijediti regionalna povezanost i ekonomski razvoj”, naveli su iz Monteputa.

Detalje tendera pogledajte ovdje.

Nastavite čitanje

Ekonomija

Potpisan Memorandum o saradnji između Opštine Danilovgrad i Unije mladih preduzetnika

Published

on

By

Predsjednik Opštine Danilovgrad, Aleksandar Grgurović, potpisao je danas sa predsjednikom Unije mladih preduzetnika Memorandum o saradnji.

Memorandumom je uspostavljena saradnja u cilju sprovođenja projekta “Preduzetnički PS Club Policy and Advocacy Club”, koji je podržan kroz program Podržani = Osnaženi, koji realizuje Fond za aktivno građanstvo u partnerstvu sa Zakladom za razvoj lolalne zajednice “Slagalica” iz Hrvatske, uz finansijsku podršku Evropske unije i kofinansiranje Ministarstva javne uprave.

Potpisanim Memorandumom postavljeni su temelji i za buduće zajedničko djelovanje i saradnju, a sve u cilju poboljšanja pozicije mladih preduzetnika na lokalnom nivou. U tom smislu, predsjednik Grgurović je poručio da će se u predstojećem periodu za mlade preduzetnike opredjeljivati sredstva iz lokalnog budžeta.

Istakao je svoje zadovoljstvo zbog potpisanog Memoranduma, koji vidi kao prvi korak u profilisanju Danilovgrada kao primamljive Opštine za mlade preduzetnike, što će pozitivne efekte imati u brojnim oblastima.

Nastavite čitanje

Facebook

Najčitanije