Začeće svetog Jovana Preteče i Krstitelja - Volim Danilovgrad
Connect with us

Društvo

Začeće svetog Jovana Preteče i Krstitelja

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

Ovoga dana proslavlja se milost, čudo i mudrost Božija; milost prema pobožnim i pravednim roditeljima svetog Jovana, starcu Zahariji i starici Jelisaveti, koji su cijelog života željeli i od Boga prosili jedno dijete; čudo začeća Jovanova u prestarjeloj utrobi Jelisavetinoj; i mudrost u domostrojiteljstvu ljudskoga spasenja. Jer sa Jovanom imađaše Bog naročito velike namjere, naime, da on bude prorok i Preteča Hristu Gospodu, Spasitelju svijeta.

Preko svojih angela Bog je objavio rođenje Isaka od bezdjetne Sare, i Samsona od bezdjetnog Manoja i njegove žene, i Jovana Preteče od bezdjetnih, Zaharije i Jelisavete. Preko angela svojih Bog je objavljivao rođenje onih, s kojima je imao naročite namjere.

Kako su se mogla roditi djeca od starih roditelja? Ako je ko ljubopitljiv da to zna, neka ne pita o tome ni ljude, jer ljudi to ne znaju, ni prirodne zakone, jer to je iznad prirodnih zakona, nego neka obrati pogled svoj na silu Svemogućega Boga, koji je iz ništa stvorio sav svijet, i koji za stvaranje prvoga čovjeka, Adama, nije potrebovao nikakve roditelje, ni stare ni mlade.

Mesto ljubopitstva odajmo hvalu Bogu, koji nam često javlja moć i milost i mudrost Svoju mimo prirodnih zakona, u koje okovani mi bismo, bez naročitih čudesa Božjih, pali u očajanje i Bogozaborav.

Tropar (glas 4):

Ranije bivši nerotkinja i neplodna, sada se veseliš, jer si jasno začela svećnjak Sunca, koji đe prosvetiti svu Vaseljenu, koja je bolovala duhovnim slepilom. Likuj, Zaharije, i kliči odvažno: Prorok Višnjeg će se roditi!

Ostavite komentar

Leave a Reply

Društvo

Opština će pomoći stočare, Komunalno radi na rješavanju problema pasa lutalica

Nakon nemilih scena širom opštine Danilovgrad kada su stradala stada ovaca od strane pasa lutalica, kontaktirali smo opštinu Danilovgrad sa pitanjima ko je nadležan za probleme sa psima lutalica, kontrolu njihovog broja, njihovo čuvanje, štetu koju pričinjavaju. Odgovore smo dobili od Komunalnog preduzeća. Opština je navela da je spremna pomoći stočare.

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

Iz opštine Danilovgrad pitanja su proslijeđena Komunalnom preduzeću Danilovgrad jer je, kako kažu, pitanje pasa lutalica u njihovoj nadležnosti.

Iz Komunalnog preuzeća su nam kazali da potpuno razumiju i dijele zabrinutost vezanu za problematiku pasa lutalica u Danilovgradu, a koja je, kako kažu, izražena i u svim drugim sredinama.

Vjerovatno Vam je poznato da opština Danilovgrad nema azil za napuštene životinje, koji kao takav ne posjeduje velika većina opština u Crnoj Gori, kazali su iz Komunalnog preduzeća navodeći da izgradnja jednog takvog centra – azila bi zahtijevala značajna finansijska sredstva i isti bi se morao izgraditi na adekvatnoj lokaciji sa svim standardima, koji podrazumijevaju veterinarsku službu i ekološke uslove što u ovom momentu, nažalost, nije realno.

Ribljak, Spuž, Kopito Janjića su samo neke od lokacija gdje su stada bila napadnuta

U našoj opštini postoji sklonište za napuštene životinje čiji je vlasnik NVO „SPASI ME” a koje se nalazi u Novom Selu. Kapacitet skloništa je 120 mjesta i isto je konstantno popunjeno.

DOO „Komunalno” Danilovgrad je, u cilju  rješavanja ove problematike, uspostavilo veoma korektnu saradnju sa istim, potpisivanjem sporazuma o saradnji, kojim je predviđeno da se uklanjaju psi lutalice u skladu sa mogućnostima navedene NVO.

Iz Komunalnog su ukazali na činjenicu da je  problem sa psima lutalicama uzrokovan i čestom pojavom da se isti dovoze iz drugih opština i puštaju na teritoriju opštine Danilovgrad a kako kažu o ovoj pojavi su ih upravo obavještavali građani ali usljed nemogućnosti obezbjeđenja materijalnih dokaza nijesmo bili u mogućnosti da ovakve pojave procesuiramo.

Sve navedeno ukazuje da opština Danilovgrad ulaže značajna sredstva i napore u cilju smanjenja posljedica navedenog problema, tako da će i u narednom periodu  intenzivirati aktivnosti na ovom planu.

Kabinet predsjednice opštine Danilovgrad, Zorice Kovačević, smo pitali da li Opština Danilovgrad planira pomoći stočarima koji su pretrpjeli materijalnu štetu i na koji način to planira uraditi.

Iz Kabineta su kratko odgovorili da podrška stočarima neće  biti izostavljena ni od strane Opštine Danilovgrad, naravno sve u skladu sa finansijskim mogućnostima ne navodeći tačne mehanizme na koji stočari mogu doći do podrške.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Od ponedjeljka će raditi sve škole i vrtići u cijeloj Crnoj Gori

Javne i privatne obrazovno – vaspitne ustanove u svim opštinama u Crnoj Gori redovno će raditi naredne sedmice, od 10. do 14. maja, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

Nastava će se realizovati prema modelu koji je škola odabrala, u skladu sa prostornim kapacitetima i obavezom poštovanja epidemioloških mjera.

“Uzimajući u obzir da nastavna godina za učenike završnih razreda traje do 28. maja 2021. godine, učenici devetog razreda osnovne škole, četvrtog razreda gimnazije i završnih razreda obrazovnih programa stručnog obrazovanja u trogodišnjem i četvorogodišnjem trajanju, nastavu će pohađati neposredno u školi, bez obzira na to koji je model nastave škola odabrala”.  

U stručnim i mješovitim školama u svim opštinama biće omogućena realizacija praktične nastave, uz poštovanje epidemioloških mjera.

“O daljim koracima u organizaciji nastave, koji se preduzimaju u skladu sa epidemiološkom situacijom i mjerama Ministarstva zdravlja, škole i javnost biće blagovremeno obaviješteni”, zaključeno je u saopštenju.

NASTAVI SA ČITANJEM

Najčitanije