Naslovna - Novosti - Ekonomija - Zakon o radu: Nakon tri godine posao za stalno

Zakon o radu: Nakon tri godine posao za stalnoNovim Zakonom o radu, koji je u pripremi, poslodavac će biti u obavezi da nakon tri godine rada na određeno sa zaposlenim potpiše ugovor o stalnom zaposlenju, bez obzira na to da li je bio zaposlen kod tog poslodavca ili preko agencije, saopštili su sindikalci.

Od 178 hiljada zaposlenih, njih 54 hiljade ima ugovore na određeno, podaci su Međunarodne organizacije rada (MOR) na osnovu Ankete o radnoj snazi u Crnoj Gori.

Generalni sekratar Saveza sindikata (SSCG) Duško Zarubica objasnio je da jedan zaposleni ne može biti angažovan duže od tri godine, bilo preko agencije ili poslodavca.

Čak 30 odsto zaposlenih ima ugovore na određeno vrijeme, što je duplo više u odnosu na evropski prosjek, kazao je Zarubica.

Iz Unije slobodnih sindikata (USSCG) kažu da su alarmantni podaci iz poslednjih nekoliko godina o broju tzv. prekarnih ugovora, koji zaposlenima ne omogućavaju sindikalno udruživanje kao i druga prava iz radnog odnosa.

“Nema dostojanstvenog rada dok u Crnoj Gori ne bude 90 odsto stabilnih ugovora na neodređeno vrijeme”, saopšteno je iz USSCG.

Dodali su da će novim Zakonom o radu biti spriječene zloupotrebe, i da će poslodavac biti obavezan da u roku od tri godine potpiše ugovor na neodređeno, prenosi portal RTCG

Takođe pogledajte

Uprava carina pokrenula info portal: Koliko košta kupovina preko interneta

Kako prenosi portal Bankar.me, uprava carina uvela je novi moderan informativni servis prilagođen svim uređajima, …

Projekat “1000+”

Stambena zgrada za pripadnike VCG i MO bi trebala biti završena na jesen

Iz MO su najavili da bi stambena zgrada za pripadnike VCG i MO u Danilovgradu, …

Оставите одговор

%d bloggers like this: