zasto uvijek isto

“Živjeću u ordinaciji do završetka njegovog projekta! Prolazim kroz pakao u sopstvenoj kući, svaki ćošak je zatrpan literaturom sa čudnim formulama. Kao da razvija tajni nuklearni program u najmanju ruku!” vičem u slušalicu svojoj saputnici u većini stresnih životnih situacija od srednje škole na ovamo i pokušavam da dočaram kako mi se dom pretvorio u radni prostor visokog rizika. “Juče mi nije dao ni da očistim fleke od šolje za kafu sa stola! Ooo, izvinite gospodine Arhimedu, nijesam Vas prepoznala, neću dirati Vaše krugove! I još ovo nije prvi put! Svaki put kada počinje projekat on preseli kancelariju u porodični dom! Cijeli život se samo sklanjam! Pa mene je i rođena sestra iselila iz sobe kada je počela da studira, jer ispiti… Zašto se meni ovo uvijek dešava?!” nastavljam ispovijest koju prekida pitanje sa druge strane :”Šta ti to isto radiš, pa se isto dešava?”

Glavni preduslov promjene, odnosno rasta je kontakt osobe sa spoljašnjom sredinom. Da bismo uzeli ono što je hranjivo, a odbacili ono što nije, neophodno je da budemo u kontaktu sa sredinom. Ovo podrazumijeva da smo svjesni novine u okolini, koja je potencijalno hranjiva ili toksična sa jedne strane i svojih potreba sa druge. Nije moguće da živimo u savršenom balansu sa sobom I sredinom sve vrijeme.

Zapravo je nemoguće da uspostavimo kontakt sa svim iz okoline I zadovoljimo sve potrebe koje se javljaju. Kako se uslovi u sredini i potrebe mijenjaju, potrebno je da prilagođavamo ili modifikujemo naše ponašanje da bi se na odgovarajući način suočili sa novom situacijom. Kada je u spoljašnjoj sredini opasno, organizam nauči da izvjegava ili prekida kontakt. Kontaktiranje spoljašnje sredine može biti ometano stalnim ponavljanjem jedne iste situacije na koju namamo uticaja ili nekim traumatičnim iskustvom, pa kontakt prekidamo na isti način.

Na taj način postajemo neko ko umije da se “ujede za jezik” i “razgovara u sebi”, ko mijenja temu kada postane opasno, ko može da zanemari vrućinu i ne osjeća bol, kada bi trebalo završiti važan zadatak, ko se osloni na narodne mudrosti ili savjete roditelja bez preispitivanja njihove relevantnosti. Ovaj naučeni odgovor se nesvjesno javlja u svakoj budućoj sličnoj situaciji, pa i ne razmatramo mogućnost drugačijeg reagovanja.

Tako da i nakon dvadeset, trideset, pedeset godina, u ovakvim situacijama reagujemo isto kao petogodišnje dijete koje je tada uradilo najbolje što je moglo. Ovo nesvjesno reagovanje predstavljaja prepreku kontaktiranja sa sobom, drugima ili okolinom u “sada i ovdje”, jer svaki nedovršeni kontakt koji je započet, pa prekinut drži zarobljenu energiju i dovodi do mimoilaženja sa drugima. Ovo je put koji vodi u neautentičnost, osjećanje otuđenosti od sebe, nezadovoljstvo i odustajanje od onog što jesmo.

Srećom, život ima zadatak da nas razvije i nauči da reagujemo drugačije, pa nam pomaže da iznova i iznova stvaramo slične izazove sve dok ne “položimo”. Takođe, mi učestvujemo u kreiranju stresnih, teških situacija koje liče jedna na drugu, samo iz jednog razloga – da bismo završili nezavršeni posao iz prošlosti. Ironično, mi obično znamo da se mora nešto promijeniti u našem ponašanju, ali je teško razmišljati o tom izboru jer je sigurnije preći put na kojem znamo šta nas može povrijediti, nego se upustiti u nove pustolovine za koje ne znamo da li su bezbjedne ili još opasnije.

Spuštam slušalicu i sa krpom idem da očistim Arhimedove fleke od kafe gunđajući: “Ne dirajte moje krugove! Dajte mi FLAT internet i pomjeriću svijet!”, bacam krpu uz pobjedonosno: “Eureka” i već za pola sata izgovaram na šalteru poslovnice internet operatera: “Dobar dan. Želim da otkažem ugovor za internet”.

Izvor: Bloginja