Nakon što su nastup na prvom izdanju festivala Zbrka fest, zakazanom na fudbalskom terenu na Glavi Zete u Danilovgradu 1. i 2. maja, potvrdili srbijanski muzičar SevdahBABY i čuveni beogradski metal sastav Mortal kombat, u revijalnom dijelu pridružuje se i hrvatski pop/rok bend Silente, kažu organizatori iz NVO Društvo prijatelja rijeke Zete.

Ovaj dubrovački sastav pažnju regionalne muzičke scene privukao je 2013. godine, uz prvi singl “Terca na tišinu”, zatim i albumima “Lovac na čudesa” i “Neće rijeka zrakom teć”. Nakon toga uslijedilo je neočekivano dvogodišnje povlačenje benda, te konačno povratak iz penzije na krilima izdanja “Malo magle, malo mjesečine”. U nedavnom intervjuu za DN, frontmen sastava Tibor Karamehmedović istakao je da se vrijedno radi na četvrtom albumu, a vrlo je moguće da će posjetioci danilovgradskog Zbrka festa dobiti kratki uvid u nove numere.

Međutim, Silente nije posljednje ime nove crnogorske muzičke uzdanice u najavi. Pojačanja i u ostalim muzičkim žanrovima će po svoj prilici biti i u narednom periodu.

“Kao što smo već najavili, Zbrka je festival na kom će nastupiti izvođači raznovrsnih muzičkih pravaca, a SevdahBABY, Mortal kombat i Silente su pravi predstavnici muzičkih pravaca koje želimo zastupiti na festivalu. Očekujemo da ćemo u skorijoj budućnosti najaviti i nova pojačanja, prije svega iz Crne Gore”, kazali su rganizatori.

Zbrka fest objavio je i konkurs za demo bendove koji će trajati do 20. marta, a pravo nastupa imaju svi demo sastavi iz Crne Gore, Srbije, BiH, Makedonije, Hrvatske i Slovenije koji stvaraju muziku iz domena pop, rok, hip-hop, r’n’b i sličnih muzičkih pravaca.

Kako su istakli čelnici festivala na Glavi Zete, prijave bendova iz Crne Gore i regiona uveliko stižu, pa su odzivom i dosadašnjim reakcijama više nego zadovoljni.

“Već prvih dana od najave festivala počele su da pristižu prijave bendova, najčešće iz Crne Gore, Srbije i Hrvatske, pa nas raduje činjenica da je festival naišao na veliko interesovanje demo bendova. Moramo istaći da smo prezadovoljni odzivom i reakcijama, kako demo bendova koji šalju prijave i bendova koji žele nastupiti u revijalnom djelu i koji su Zbrku prepoznali kao reprezentativan festival, tako i reakcijama građana Danilovgrada i Nikšića koji nam već sada nude pomoć u promociji i realizaciji festivala”, poručili su osnivači Zbrka festa.

Zainteresovani bendovi se mogu prijaviti na e-mail: zbrkafest@gmail.com ili na zvaničnu Fejsbuk stranicu @zbrkademofest, gdje će dobiti formulare potrebne za prijavu na festival, a žiri će najkasnije do 1. aprila objaviti imena 15 takmičarskih bendova koji će nastupiti na festivalu. Prva nagrada je produkcija albuma u vrijednosti od 3.000 eura, druga nagrada je binska oprema u vrijednosti 1.000 eura, dok treća nagrada iznosi 500 eura.