Connect with us

NVO Sektor

Žele da iskoriste otpad iz domaćinstva

Poziv Organizacije “Kod” za dodjelu opreme za kompostiranje za građane sa teritorije opštine Danilovgrad traje do kraja mjeseca, iz te NVO zadovoljni odzivom, piše portal Vijesti

Published

on

Woman composting organic kitchen waste
Foto Ilustracija, Izvor Vijesti

Više od 40 prijava uputili su građani Danilovgrada na poziv Organizacije “Kod” za dodjelu kompleta za kompostiranje otpada u domaćinstvu.

Plan je da tokom poziva bude podijeljeno 20 takvih kompleta. Javni poziv otvoren je 15. januara, a trajaće do kraja mjeseca.

“Prijatno smo iznenađeni odzivom građana. Već u prvom danu imali smo preko 40 prijava za dodjelu kompleta za kompostiranje”, rekla je “Vijestima” Marija Iković, biolog i projektni koordinator projekta “Kompostiraj.dg”.

Prema njenim riječima, u sklopu opreme građani će dobiti specijalizovanu kantu za kompostiranje i smješu efektivnih mikroorganizama EM japanske tehnologije.

“Koji proces kompostiranja ubrzava tako da nakon 10 dana po miješanju sa zemljom imamo potpuno recikliran biološki otpad. Ovim projektom dodijeliće se 20 kompleta opreme za kompostiranje, a pravo prijave na poziv imaju svi zainteresovani građani koji žive na teritoriji Opštine Danilovgrad”, pojasnila je Iković.

Kako je dodala, pošto se na javni poziv već javilo više zainteresovanih nego što je broj posuda koje planiraju da podijele, pri selekciji će odlučivati i na osnovu odgovora koje su prijavljeni dali na pitanja obuhvaćena prijavnim formularom.

“Primjeri pitanja su ‘Zašto prijavljeni žele da kompostiraju?’ ili ‘Da li će poizvedeni kompost koristiti kao organsko đubrivo u svom domaćinstvu?” Smatramo da kroz odgovore možemo dobiti korisne informacije i tako ovim projektom ostvariti najbolji rezultat, te pokazati kako se na održivi način može upravljati organskim otpadom. Prijatno smo iznenađeni motivisanošću građana kojima proces kompostiranja nije stran, te na ovaj način žele da prošire svoja znanja i unaprijede sam proces kompostiranja”, rekla je Iković.

Kako se navodi u pozivu, cilj projekta je smanjiti komunalni otpad pojedinačnih domaćinstava, obezbjeđivanjem potrebne opreme za kompostiranje, odnosno reciklažu organskog otpada, edukovati domaćinstva i privredna društva o značaju, načinima i benefitima reciklaže organskog otpada i razviti ekološku svijest kod šire javnosti o potrebi reciklaže i smanjenja odlaganja otpada na sanitarnim deponijama.

“Organizacija ‘KOD’ u svom djelovanju ima razvijenu zelenu agendu, pa ekološke teme svakako jesu značajan dio iste. Vjerujemo da, s obzirom na dosadašnje povratne informacije i interesovanje građana, da je ovo samo polazna tačka za širenje ideje ovog projekta”, rekla je Iković.

Prijavni formular dostupan je na adresi: https://forms.gle/JU9GV6EbZMWuxJxCA.

NVO Sektor

Otvoren javni poziv: Za projekte nevladinih organizacija 35000€

Published

on

By

Opština Danilovgrad raspisala konkurs za Nevladine organizacije

Opština Danilovgrad raspisala konkurs za Nevladine organizacije. Konkurs je otvoren 30 dana od dana raspisivanja odnosno od 20.05.2024. godine.

Detalji javnog poziva se mogu pogledati na sledećem linku

Nastavite čitanje

NVO Sektor

Privedeno jedno lice kod kojeg je pronađen karabin

Published

on

By

Dana 17.05.2024.godine oko 21.30 časova, realizujući svoja operativna saznanja, PS Stanice policije OB Danilovgrad, na lokalnom putu Danilovgrad-Klikovače-Spuž, u mjestu Klikovače, izvršili su kontrolu p.m.v marke “Mercedes Smart” kotorskih reg.oznaka sa kojim je upravljalo lice I. R. rođ.1988.godine, nastanjen u Podgorici.

Izvršenim pregledom vozila, na sjedištu suvozača pronađeno je vatreno oružje puška- karabin bez municije , za koju imenovani ne posjeduje oružni list za držanje.

Takođe , izvršenim alkotestiranjem kod imenovanog je utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu u koncentraciji od 2.15 g/kg.

O događaju upoznat DT u ODT u Podgorici koja se izjasnila da se u konkretnom radi o KD NEDOZVOLJENO DRŽANJE ORUŽJA I EKSPLOZIVNIH MATERIJA iz čl 403 st.1 KZ CG, te da se lice I. R. liši slobode i uz krivičnu prijavu privede u ODT dana 18.05.2024.godine.

Nastavite čitanje

Facebook

Najčitanije