Naslovna - Život - Savjeti - 5 NAČINA ZA RASHLAĐIVANJE BEZ KLIMA UREĐAJA
5 NAČINA ZA RASHLAĐIVANJE BEZ KLIMA UREĐAJA

5 NAČINA ZA RASHLAĐIVANJE BEZ KLIMA UREĐAJA

Iako klima uređaji više nisu toliko skupi i ne troše enormne količine električne energije, u ovom letnjem periodu ih je praktično nemoguće kupiti brzo i lako. Nakon kupovine, moraćete da čekate majstore za ugradnju, što može potrajati, pošto svakako niste jedini koji shvate da im je klima uređaj potreban, tek onda kada živa u termometru pređe 40 stepeni. Ipak, i za te situacije postoji rešenje!

Predstavljamo vam pet ideja koje će vam pomoći da se makar malo rashladite tokom onih dana kada temperatura prelazi 40 stepeni. Bez klima uređaja, te temperature se veoma teško podnose, jer su i noći dosta tople i nema onog hladnog vetrića koji nam može pomoći da lakše zaspimo. Sa druge strane, život u sasvim klimatizovanim prostorima nije baš najbolja solucija i može dovesti do brojnih zdravstvenih problema, a i visokog računa za električnu energiju.

Kako nas od nedelje ponovo očekuje porast temperatura, isprobajte neki od ovih predloga koje vam nudimo. Verujte nam da će situacija biti makar za nijansu podnošljivija.

Zamjena za klima uređaj

Ako nemate klimu, nadamo se da barem imate ventilator. Ipak, ako ga nemate, ventilator su daleko pristupačniji od klima uređaja, ne zahtevaju ugradnju i čekanje na majstore. Naravno, sam po sebi, ventilator vas neće dovoljno rashladiti, posebno ako je vaš dom na sunčanoj strani i upija toplotu. Ako uključite samo ventilator, sve što će on raditi je komešanje toplog vazduha i ništa više. Umesto toga, mi vam nudimo jednostavno rešenje. Uzmite plitku činiju, napunite je ledom i smestite ispred ventilatora. Kako se led topi i polako isparava, ventilator će početi da širi hladniji i samim tim prijatniji vazduh.

Ohladite svoje zavese

Ako je vreme napolju malo hladnije nego što je temperatura u vašem domu, otvaranje prozora može pomoći barem malo. Ukoliko želite da dodatno i malo brže rashladite svoj stan, pokvasite čaršav hladnom vodom i stavite ga preko prozora. Kako vetar koji ulazi prolazi kroz čaršav, zbog vlage i hladne vode će postati hladniji i pomoći će vam da spustite temperaturu svog doma.

Isplanirajte otvaranje prozora

Ako imate samo prozore kao sredstvo za hlađenje, možete ih dobro iskoristiti, ako to isplanirate kako treba. Ovo ste naravno verovatno već znali – prozore treba otvarati tokom večernjih sati, kada sunce zađe i kada vazduh napolju postane hladniji. Čim sunce krene da izlazi, treba ih sve u potpunosti zatvoriti i spustiti roletne ili navući zavese. Na taj način, hladniji vazduh koji je ispunio vaš dom tokom noći će ostati zarobljen i temperatura u vašem domu će biti barem za nekoliko stepeni prijatnija. Ako možete, postavite nekoliko manjih i jeftinijih ventilatora na suprotne strane prostorije kako biste kreirali promaju i mešali vazduh koji udišete.

Ne radite ništa

Veći deo toplote u vašem domu dolazi od stvari koje je greju. Ako izbegnete stvaranje toplote, nećete morati mnogo da hladite svoj dom. Nemojte uključivati mašinu, televizor u svakoj prostoriji, kompjuter ili rernu tokom najtoplijih delova dana – na taj način će situacija definitivno biti makar malo prijatnija.

Napravite svoj klima uređaj

Ponekad je klima uređaj najbolja alternativa za vrele dane i to je jednostavno činjenica. Ako imate malo slobodnog vremena i volje, možete napraviti svoj uređaj, uštedeti novac na kupovini i ugradnji i uživati u fino rashlađenom prostoru. Ono što je još bolje, uređaj koji sami možete napraviti može biti i prenosiv, tako da uvek bude uz vas.

Cena ovog uređaja, koji je osmislio jedan student je oko 30 evra. Sve što vam je potrebno je kanta sa ledenom vodom, cevi i ventilator. Uređaj radi tako što ledena voda teče kroz navojne cevi zakačene za ventilator koji upravo zbog njih okolo širi hladan vazduh. Kondenzacija ovog uređaja svakako može napraviti problem i definitivno nećete postići isti efekat kao sa kupovnim klima uređajem, ali je u svakom slučaju bolja alternativa od paklenih vrućina.

Ako iskombinujete svih pet naših predloga ili barem neke od njih, videćete i sami da klima uređaj nije potreban za lakše podnošenje visokih temperatura. Sa druge strane, ako ste upravo kupili svoj klima uređaj i čekate ugradnju, možete se ovako rashladiti u međuvremenu.

Takođe pogledajte

Evo šta sve stres može da uradi koži

Kako se sve više ljudi suočava sa sve većim zahtjevima na poslu i kod kuće, …

Intervju sa Nikolom Teslom

Intervju sa Nikolom Teslom iz 1899. godine: Ja sam ipak poražen čovek. Ja nisam ostvario ono najveće što sam mogao

Upamtite da nije zakrivljen prostor, već čovekov um koji ne može da shvati beskraj i …

Оставите одговор

%d bloggers like this: