U maju se hvata “poslednji voz” za završetak proljećne pripreme zemljišta, ali se i sije povrće, cvijeće, postavlja novi travnjak i proređuju plodovi na voćkama.

Priprema zemljišta i gredica

U maju se hvata “poslednji voz” za završetak proljećne pripreme zemljišta. U bašti se u ovom periodu, prekopava zemljište i posipa se stajsko đubrivo ili kompost.  Zatim ide formiranje gredica. Ukoliko vam trebaju gredice za povrće, neka neka budu široke 120 cm, dok bi razmak između staza trebalo da bude od 30 cm.

Ovo su idealne dimenzije, jer omogućuju obradu gredica sa obje strane. Gredice ne bi trebalo uzdizati, kako to obično pogrešno rade mnogi početnici baštovani. Naime, na uzdignutim gredicama zemlja se brže isušuje, pa biljke trpe sušu, odnosno tada se moraju češće zalivati. Uzdignute gredice imaju svrhu samo na vlažnom zemljištu.

Sjetva i sadnja povrća

Ako je suditi po dugoročnoj prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, majske srednje dnevne temperature i količine padavina biće u granicama višegodišnjeg prosjeka.

Srednja minimalna temperatura vazduha u maju imaće vrijednosti u granicama višegodišnjeg prosjeka, pri čemu će njena vrijednost u proseku biti viša za oko 0.5ºS u odnosu na višegodišnji prosjek.

To znači da će se zemljište postepeno grijati, što je dobar razlog da se započne sa sjetvom kultura koje nisu toliko osjetljive na mraz, a klijaju u toplom tlu. Riječ je o: šargarepi, peršunu, paštrnaku, celeru, rotkvicama, cvekli, zelenoj salati i blitvi.

Taman kada ove bilje izniku, biće i toplije vreme, pa će one i brže napredovati.

Šargarepa
Maj je vrijeme za sadnju šargarepe (Pixabay/ klimkin)

Sa sadnjom rasada osjetljivih povrtarskih kultura trebalo bi da se pričeka, pošto im niske noćne temperature ne prijaju, a mogle bi im čak i naškoditi, Tu spadaju: paprika, paradajz, patlidžan, krastavci, tikvice.

Ukoliko riješite ipak da posejete na otvorenom prostoru krastavce, tikvice ili boraniju, primijenite agrofoliju, kojom ćete u kritičnom periodu pokriti te osjetljive biljke. Za krompir važi isto, jer kada nikne, veoma je osjetljiv na mraz.

 

Sezonsko cvijeće

Uveliko je u prodaji rasad jednogodišnjeg sezonskog cvijeća. Ukoliko želite da vam uspje, najbolje bi bilo da ga sadite na otvorenom tek posle 15. maja.  Nestrpljivi ljubitelji cvijeća žele da što prije imaju šarene i cvjetne vrtove ili balkone i terase, pa ukoliko želite ranije da ga zasadite, budite oprezni, jer ako “udari” kasni mraz, cvijeće treba zaštiti ili unijeti u toplije prostorije.

Vodite računa da kada kupujete rasad da on treba da ima zdrav koren krem do bijele boje, otvoren bar jedan cvijet, kao i da mu se vide ostali pupoljci!

U maju se mogu sijati kadifice, lepe kate, dalija i druge vrste, a mogu se posaditi i lukovice gladiola, dalija, ljiljana.

Travnjak

Maj je idealan mjesec za podizanje novog travnjaka, kako sjetvom tako i travnim busom. Zemljište treba temeljno pripremiti i usitniti. Sije se 25 do 50 grama sjemena parkovske travne smjese po metru kvadratnom. Nakon što ste posijali travu, sjeme se plitko izgrabulja u tlo i povalja valjkom ili lopatom potisne u tlo. Kada sjeme nikne, ili kada postavite travni busen, a ukoliko nastupi suša, trebalo bi svakodnevno da zalivate, pošto su tek iznikle trave veoma osjetljive na sušu.

Voćnjak

I kada je voćnjak u pitanju, u maju i dalje traje obrada zemljišta. U ovom periodu bi trebalo prorediti plodove voćaka i ukloniti mladare u novijim zasadima. Ovo je i idealan mesec za kalemljenje i čisćenje podloga. A počinje i prva berba jagode, višnje i trešnje.

Agroklub