Connect with us

Ekonomija

Čanović o 1000+: Prijavljeno 780 stanova, najviše u Podgorici, stotinjak izgrađenih, ostalo u izgradnji

Objavljeno

dana

projekat 1000+

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Javni poziv za banke i građevinare je zatvoren i trenutno u Ministarstvu održivog razvoja i turizma detaljno pregledaju ponude stanova koji su aplicirali da budu dio projekta 1000+, kazao je u emisiji “Vruće stolice” na Anteni M pomoćnik ministra održivog razvoja i turizma i generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja Marko Čanović.

Javni poziv za građane biće objavljen u prvoj polovini jula, trajaće dvadesetak dana i, od momenta objavljivanja javnog poziva građani mogu podnositi zahtjeve kod pet banaka koje su učesnici projekta.

”Trenutno obrađujemo obimnu dokumentaciju koju smo dobili od građevinara. U ponudi je 780 stambenih jedinica. Neka dokumentacija nije kompletna i sada pokušavamo sa građevinarima da razjasnimo sve nejasnoće kako bi pred građane izašli sa što boljom i kvalitetnijom ponudom”, kazao je Čanović.

Kako je dodao, preliminarni podaci pokazuju da je od 780 prijavljenih stanova, najviše njih u Podgorici.

”Najviše je neizgrađenih stanova, ima oko stotinu izgrađenih. Takođe, veoma je mali broj stanova koji su u starogradnji, jer najveći broj ljudi koji je želio da proda stan nije ispunjavao uslove koji su postavljeni projektom u vezi sa energetskom efikasnošću. Preliminarni podaci pokazuju da je uPodgorici 563 stana, imamo veću ponudu stanova u herceg Novom – 63 stana, u Nikšiću 58, u prošlom projektu nijesmo imali ponudu u Baru, a ovoga puta je u ponudi 58 stanova u Baru, u Bijelom Polju 28, Pljevljima 3, Mojkovcu jedan i na Cetinju jedan”, kazao je Čanović.

Za sve one koji se odluče za stan u izgradnji, vjerovatno će banke obezbijediti neke vrste povoljnosti.

”Sada je tu u toku utakmica između banaka, jer iako nemaju neku zaradu od toga, one žele da što više klijenata vežu za svoju banku u narednih 20 godina. Tako da će sada banke i mimo svih povoljnosti koje smo definisali samim projektom kao što su kamata od 2,99, kupovina stana bez učešća, povoljnije obrade kredita, imati vjerovatno i povoljnosti i mimo toga. Tak da će v jerovatno biti kao što je bilo u prethodnom projektu – neke banke su dale grejs period do izgradnje stana, neke su dale mogućnost plaćanja samo dijela rate do izgradnje stana… Tako da ćemo izbjeći tu mogućnost da građanin ujedno plaća i ratu za stan i kiriju do izgradnje stana. Ono što je sigurno i što smo definisali sa građevinarima je da će svako probijanje roka građevinar platiti kupcu stana u vidu plaćanja rente za stan, sve dok stan koji je kupio ne bude završen”, objasnio je Čanović.

Za koliko će, građani koji se prijave, moći da uzmu ključ od svog stana, zavisiće od broja prijavljenih građana, kaže Čanović i očekuje da će interesovanje biti značajno veće nego u prethodna dva kruga.

‘Kada su posrijedi zarade taj dio je jasno definisan, ali da objasnim najbolje na plastičnom primjeru, ukoliko samac aplicira, njegova zarada ne smije biti veća od 600 eura. Ukoliko je dvočlano domaćinstvo i ukoliko su oba člana domaćinstva zaposlena, njihova zajednička primanja ne smiju da prelaze 1020 eura. Dakle to može biti odnos 700-320 ili 800-220 ili neka druga kombinacija. Podnosilac kredita mora da bude kreditno sposoban, dok uduženi član ne mora nužno da ima ugovor na neodređeno vrijeme”, objasnio je Čanović.

Prioritetne kategorije jasno su definisane, i one će prve dobiti vaučere.

”Vrijeme je jedan od bitnih kriterijuma. Ovaj projekat je dosta otvoren za sve i biće veliki broj osoba koje ispunjavaju sve uslove. Jedan od kriterijuma koji je poznat još od starog Rima je prvi u vremenu, jači u pravu i, u skladu sa pravilima Banke za razvoj SE i pravilima projekta pridržavaćemo se tog pravila, tako da je veoma važno da građani što prije predaju”, saopštio je Čanović.

Legalizacija: Nema produženja roka, ko ne krene u postupak do 15. jula slijede kazne

Kada je posrijedi legalizacija, Čanović apeluje na sve građane koji nijesu do sada, da što prije krenu u proces legalizacije, jer produženja roka neće biti.

”Nemamo u planu produženje ovog roka, Zakon je jasan, rok je prekluzivan i on je do 15.jula”,kazao je Čanović.

Do sada je podnešeno oko 3.500 zahtjeva za legalizaciju, a najviše bespravno zagrađenih objekata je u Podgorici.

”Podgorica je grad sa najvećim brojem nelegalnih objekata, zatim slijede Bar, Ulcinj… Broj podnešenih zahtjeva nije najveći u opštinama koje imaju najviše nelegalnih objekata. Najviše zahtjeva za legalizaciju je podnešeno u Herceg Novom. Imaćemo detaljan presjek stanja na kraju mjeseca”, objasnio je Čanović.

Čanović apeluje na sve da što prije krenu u proces legalizacije jer će u suprotnom, plaćati velike kazne:

”Zakonom je ostavljena mogućnost izbora- ili će se ući u legalizaciju i iskoristiti svi benefiti koji su pruženi, ili će se kroz rrad državnih organa evidentirati ti objekti i plaćati naknada za korišćenje prostora koja je, recimo za objekat od 100 kvadrata iznosi od 340 do 1.200 eura godišnje. Rušenje će se svoditi na najmanju moguću mjeru, a za onoga koji ne bude imao krov nad glavom, odnosno ako mu bude uklonjen objekat osnovnog stanovanja, onda je jedinica lokalne samouprave dužna da obezbijedi alternativni smještaj”, naveo je Čanović.

Izvor: antenam.net

Ostavite komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Required fields are marked *

Ekonomija

Za poljoprivredu malo 63 miliona

Objavljeno

dana

By

Tractors on fresh mowed green agricultural grassland

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


U budžetu za 2023. za poljoprivredu je predviđeno 63 miliona eura, šest miliona više u odnosu na ovu, za ekologiju 12,2 miliona što je više za pet miliona i za turizam 3,3 miliona, pola miliona više, a za Nacionalnu turističku organizaciju 90 odsto više, kazao je generalni direktor za budžet u Ministarstvu finansija Bojan Paunović na Odboru za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Budimir Mugoša kazao je da će predloženim sredstvima moći pokriti neke aktivnosti, te da su procijenili da im treba 80 do 100 miliona eura. Napomenuo je da će se ulaganje u poljoprivredu višestruko vratiti iz fondova EU, ali da je problem što nemaju kadra da mogu u potpunosti koristiti IPARD program, od kojeg je uzeto svega 20 odsto novca.

”Važno je da startujemo na vrijeme za IPARD 3. Kadra nema, jer je u Agenciji za plaćanje svega 85 od predviđenih 135 zaposlenih, a za IPARD trebaju godine za obučavanje”, kazao je Mugoša.

Dejana Đurovića (DF) je zanimalo šta je urađeno da se dobiju ta sredstva, dok Jelena Božović (DF) očekuje da će budžet za poljoprivrdu biti promijenjen, jer, kako tvrdi, neke opštine dobijaju 10 miliona, a Berane samo 45 hiljada eura.

Državna sekretarka Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Zorica Krsmanović kazala je da su zadovoljni predloženim budžetom jer su dobili na bruto zarade uvećanje 450.000 eura, na službena putovanja 80.000 i 1,9 miliona na konsultantske usluge. Aleksandra Gardašević-Slavuljica iz Ministarstva turizma, međutim, nije zadovoljna predloženim budžetom.

Usvojena je inicijativa za konsultativno saslušanje potpredsjednika Vlade Vladimira Jokovića o budućnosti poljoprivrede i ruralnog turizma, a složili su se da treba pozvati i ministre prostornog planiranja, ekonomije i finansija Anu Novaković-Đurović, Gorana Đurovića i Aleksandra Damjanovića, te direktore Uprave šuma i Agencije za zaštitu okoline Armina Mujevića i Milana Gazdića, predsjednika Poljoprivrednog klastera u Nacionalnom udruženju poljoprivrednika Boška Miličića i predsjednika Odbora udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije u PKCG Milutina Đuranovića.

Nadnice problem za gazdinstva

Genci Nimanbegu (Forca) istakao je da ćemo imati veliki problem cijene radne snage u poljoprivredi kakav je ove godine bio slučaj u maslinarstvu.

”To će uticati na održivost naših poljoprivrednih gazdinstava i ako nema pomoći države biće problema. Evidentno je ove godine to bilo u maslinarstvu” poručio je Nimanbegu.

NASTAVI SA ČITANJEM

Ekonomija

Dizel od utorka jeftiniji tri centa?

Objavljeno

dana

By

Handle pumping gasoline fuel nozzle to refuel. Vehicle fueling facility at petrol station

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Po trenutnim projekcijama na berzi, kako saznaje Televizija Vijesti iz naftnih kompanija, dizel bi od utorka mogao da pojeftini tri centa, pa bi koštao 1,52 eura.

Eurosuper 95 trebalo bi da bude niži cent, pa će koštati 1,43 eura, dok cijena eurosupera 98 vjerovatno ostaje ista, odnosno 1,48 eura.

Najviše, osam centi, pojeftiniće lož ulje, jer akciza na taj derivat nije ni smanjivana u prethodnom periodu.

Konačne cijene goriva objaviće Ministarstvo kapitalnih investicija u ponedjeljak.

NASTAVI SA ČITANJEM

Danilovgrad
Магла
06:5516:11 CET
Осећај: 8°C
Ветар: 3km/h NNW
Влажност: 90%
Притисак: 1022.01mbar
УВ индекс: 0
НедПонУто
13/10°C
15/9°C
15/10°C

Facebook

Najčitanije

[wcepe_products recent=true order='desc' number='4' columns='4' hide='rating,onsale' button='Vidi artikal']