Dejan Škuletić predstavio album "Sve ove godine" - Volim Danilovgrad
Connect with us

Društvo

Dejan Škuletić predstavio album “Sve ove godine”

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

Dejan Škuletić, pjevač izvorne muzike, predstavio je album prvijenac ,,Sve ove godine“. Ovo debi izdanje stiglo je kao kruna za trideset godina uspješne muzičke karijere, a objavljeno je za izdavačku kuću PGP-RTS.

,,Sve ove godine“ donosi 14 pjesama koje je, kako kaže u razgovoru za Pobjedu, pažljivo birao.

– Pjesme su i nastajale i snimane postupno i pažljivo bez trke sa vremenom i bez želje da koketiram sa današnjom hiperprodukcijom. Potreban je veliki broj saradnika, autora i muzičara, ako želite kvalitet i profesionalnost. Nadam se da sam u tome i uspio o čemu govore pozitivne kritike što kolega, što laičke javnosti – kaže Škuletić.

Dodaje da je ponosan što je debi izdanje objavljeno pod etiketom najveće regionalne izdavačke kuće.

– Razlog više jer se radi o tradicionalnoj narodnoj muzici, našoj kulturnoj baštini i tradiciji. Iako su pjesme većinom autorske, želio sam da ostavim moj muzički pečat kako sadašnjim, tako i budućim generacijama. Pjesme odražavaju moj senzibilitet i nastojanje da upravo našu izvornu narodnu muziku osvježim nečim novim, a da sačuvam sve one vrijednosti koje je krase – objašnjava Škuletić.

Tokom tridesetogodišnje karijere sarađivao je sa brojnim muzičarima sa domaće scene, a neki od njih su učestvovali i na kreiranju albuma.

– Poznati evrovizijski tandem Slaven Knezović i Minjo Perić, Tanja Šeter sa kojom imam snimljen i duet, Zdravko Đuranović, Rajko Joličić, Marko Mijatov Milačić, Vučko Belojević, a da bi sve ovo ispalo ovako zaslužan je Peđa Nedeljković koji je radio aranžmane, i u čijem studiju se odvijalo sve što se tiče realizacije pjesama. Naravno, sve instrumente su svirale moje drage kolege, a nije ih malo i na neki način ugradili su sebe u sve ovo. Nezaobilazne fotografije radio je Darko Vlahović. Posebnu zahvalnost dugujem porodici pokojnog Božidara Ivaniševića koja mi je dozvolila da ,,retuširam“ evergrin naše narodne muzike -,,Donji Kraj“. Da reakcije publike nijesu po mom sudu bile pozitivne vjerovatno ne bih ovo doveo do kraja. Nadam se da se ne varam – kaže Škuletić.

Album je svjetlo dana ugledao u ne baš idealnom trenutku za umjetnost i muziku. Situacija sa korona virusom je stopirala koncerte koji su, po mišljenju Škuletića najbolji za promociju novih pjesama.

– Iako se dosta umjetnika opredjeljuje za moderan način prezentacije svojih djela koristeći moderne medijske platforme, lično mislim da je bilo koja muzika bez publike neodrživa, jer su, konkretno, koncerti uživo prava i jedina prilika da publika neposredno doživi sve te note na pravi način i odreaguje na njih – rekao je muzičar.

Pjesme će, dodaje, dobiti i vizuelno ruho, kada uslovi dozvole.

– Spotovi su nezaobilazan način da muzička djela pored zvuka dobiju i sliku. Pogotovo zato što su televizijski i slični mediji mnogo značajniji od radijskih mada se muzika više gleda nego sluša, nažalost – zaključuje Škuletić.

Tradicionalna muzika se ne cijeni dovoljno

Tradicionalna muzika, kao jedan od stubova kulture svake zemlje, ne cijeni se u mjeri u kojoj to zaslužuje, smatra Škuletić.

– Ne postoji staromodna i moderna muzika, već se dijeli na dobru i lošu muziku, posebno ako se ista bazira na tradicionalnom melosu i etnosu, to jeste na kulturnom nasljeđu. Ponosan sam na moj muzički ,,rukopis“ i izraz i nadam se da ću gdje god to bude prilika promovisati kako moju, tako i crnogorsku narodnu pjesmu – kaže Škuletić.

Ostavite komentar

Leave a Reply

Društvo

Opština će pomoći stočare, Komunalno radi na rješavanju problema pasa lutalica

Nakon nemilih scena širom opštine Danilovgrad kada su stradala stada ovaca od strane pasa lutalica, kontaktirali smo opštinu Danilovgrad sa pitanjima ko je nadležan za probleme sa psima lutalica, kontrolu njihovog broja, njihovo čuvanje, štetu koju pričinjavaju. Odgovore smo dobili od Komunalnog preduzeća. Opština je navela da je spremna pomoći stočare.

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

Iz opštine Danilovgrad pitanja su proslijeđena Komunalnom preduzeću Danilovgrad jer je, kako kažu, pitanje pasa lutalica u njihovoj nadležnosti.

Iz Komunalnog preuzeća su nam kazali da potpuno razumiju i dijele zabrinutost vezanu za problematiku pasa lutalica u Danilovgradu, a koja je, kako kažu, izražena i u svim drugim sredinama.

Vjerovatno Vam je poznato da opština Danilovgrad nema azil za napuštene životinje, koji kao takav ne posjeduje velika većina opština u Crnoj Gori, kazali su iz Komunalnog preduzeća navodeći da izgradnja jednog takvog centra – azila bi zahtijevala značajna finansijska sredstva i isti bi se morao izgraditi na adekvatnoj lokaciji sa svim standardima, koji podrazumijevaju veterinarsku službu i ekološke uslove što u ovom momentu, nažalost, nije realno.

Ribljak, Spuž, Kopito Janjića su samo neke od lokacija gdje su stada bila napadnuta

U našoj opštini postoji sklonište za napuštene životinje čiji je vlasnik NVO „SPASI ME” a koje se nalazi u Novom Selu. Kapacitet skloništa je 120 mjesta i isto je konstantno popunjeno.

DOO „Komunalno” Danilovgrad je, u cilju  rješavanja ove problematike, uspostavilo veoma korektnu saradnju sa istim, potpisivanjem sporazuma o saradnji, kojim je predviđeno da se uklanjaju psi lutalice u skladu sa mogućnostima navedene NVO.

Iz Komunalnog su ukazali na činjenicu da je  problem sa psima lutalicama uzrokovan i čestom pojavom da se isti dovoze iz drugih opština i puštaju na teritoriju opštine Danilovgrad a kako kažu o ovoj pojavi su ih upravo obavještavali građani ali usljed nemogućnosti obezbjeđenja materijalnih dokaza nijesmo bili u mogućnosti da ovakve pojave procesuiramo.

Sve navedeno ukazuje da opština Danilovgrad ulaže značajna sredstva i napore u cilju smanjenja posljedica navedenog problema, tako da će i u narednom periodu  intenzivirati aktivnosti na ovom planu.

Kabinet predsjednice opštine Danilovgrad, Zorice Kovačević, smo pitali da li Opština Danilovgrad planira pomoći stočarima koji su pretrpjeli materijalnu štetu i na koji način to planira uraditi.

Iz Kabineta su kratko odgovorili da podrška stočarima neće  biti izostavljena ni od strane Opštine Danilovgrad, naravno sve u skladu sa finansijskim mogućnostima ne navodeći tačne mehanizme na koji stočari mogu doći do podrške.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Od ponedjeljka će raditi sve škole i vrtići u cijeloj Crnoj Gori

Javne i privatne obrazovno – vaspitne ustanove u svim opštinama u Crnoj Gori redovno će raditi naredne sedmice, od 10. do 14. maja, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

Nastava će se realizovati prema modelu koji je škola odabrala, u skladu sa prostornim kapacitetima i obavezom poštovanja epidemioloških mjera.

“Uzimajući u obzir da nastavna godina za učenike završnih razreda traje do 28. maja 2021. godine, učenici devetog razreda osnovne škole, četvrtog razreda gimnazije i završnih razreda obrazovnih programa stručnog obrazovanja u trogodišnjem i četvorogodišnjem trajanju, nastavu će pohađati neposredno u školi, bez obzira na to koji je model nastave škola odabrala”.  

U stručnim i mješovitim školama u svim opštinama biće omogućena realizacija praktične nastave, uz poštovanje epidemioloških mjera.

“O daljim koracima u organizaciji nastave, koji se preduzimaju u skladu sa epidemiološkom situacijom i mjerama Ministarstva zdravlja, škole i javnost biće blagovremeno obaviješteni”, zaključeno je u saopštenju.

NASTAVI SA ČITANJEM

Najčitanije