Intervju, Aleksandar Saša Milatović: "U ime svih branioca Sinjajevine mogu da kažem da je Sinjajevina srce Crne Gore" - Volim Danilovgrad
Connect with us

Društvo

Intervju, Aleksandar Saša Milatović: “U ime svih branioca Sinjajevine mogu da kažem da je Sinjajevina srce Crne Gore”

Čuvanje prirode je najveći vid patriotizma.

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

Ekološki aktivista Aleksandar Saša Milatović je figura koja se u poslednjih nekoliko godina teško mogla izbjeći na protestima koji su za cilj imali spas Sinjajevine. Gotovo da nije bilo protesta koji se ticao očuvanja prirode a da Milatović, kroz različite organizacije, nije doprinijeo ukazivanju na potrebe održivog razvoja i promocije fakta da Crna Gora konačno mora poštovati Ustav i biti ekološka država.

Aleksandar Saša Milatović, Foto: Privatna arhiva

Aleksandre prije svega hvala na vremenu koje si izdvojio za portal VD. Možeš li nam za početak reći nešto više o sebi, otkud u ekološkom aktivizmu i šta je to što te motiviše da se boriš za opšte dobro?

Hvala Vama na medijskom prostoru i naravno pozdrav za čitaoce portala Volim Danilovgrad. Kao što već znate, ja sam neko ko mnogo voli svoju Bjelopavlićku ravnicu i cijelu Crnu Goru, ali sebe prvenstveno smatram lokal-patriotom, pa svoj život ne mogu zamisliti nigdje drugo. Odmalena sam gajio ljubav prema našim brdima i planinama, a posebno prema rijeci Zeti, biseru Bjelopavlića, pa i Crne Gore.

Otuda je nekako u meni urođen ekološki, ali i građanski aktvizam, koji je minulih godina bio neophodan našem društvu. Veće motivacije nema od činjenice da smo mi prirodna bogatstva, kao naš najveći resurs, pozajmili od budućih generacija i za njih ih moramo i sačuvati.

Dio si, ako se ne varamo, više nevladinih organizacija, jedan od osnivača NVO „Sačuvajmo Sinjajevinu“ ali si dosta često nastupao i samostalno. Šta je sve obilježilo poslednjih nekoliko godina tvog aktivizma?

U prethodnim godinama, nešto što je najviše obilježilo moj aktivizam, jeste uspješna borba za očuvanje najvećeg pašnjaka na Balkanu, ili kako mi aktivisti volimo da kažemo: kraljice katuna, naše Sinjajevine.

Kao član GI ,,Sačuvajmo Sinjajevinu’’, pripadam širokoj Koaliciji za Održivi Razvoj (KOR), gdje sam takođe jedan od osnivača. Sa sigurnošću mogu da kažem da je ,,KOR’’ aktivistička platforma koja će uvijek biti na braniku ekološke Crne Gore.

Generalno, aktivizam je zdrav i zna pružiti čovjeku mnogo lijepih, prijatnih trenutaka. Kada se ljudi nalaze na braniku planine, katuna, rijeke, jezera itd., oni obično znaju šta brane i budu istrajni u tome. Ljubav prema prirodi vas nauči da prirodni resursi nemaju alternativu.

Aleksandar Saša Milatović, Foto: Privatna arhiva

Šta bi izdvojio kao najveću ličnu i kolektivnu pobjedu?

Najveća kolektivna pobjeda jeste sačuvana i netaknuta Sinjavina.

Napomenuću da je na Sinjajevini bio planiran vojni poligon od 108 miliona m2. Za dvije godine konstantne borbe sa odnarođenom vlašću, gdje su ekološkim aktivistima i crtane mete hibridnih ratnika, nema veće kolektivne pobjede i nema većeg kolektivnog uspjeha nego što je sačuvan visokoplaninski netaknuti dragulj u srcu Crne Gore.

Aleksandar Saša Milatović, Foto: Privatna arhiva

U ime svih branioca Sinjajevine mogu da kažem da je Sinjajevina srce Crne Gore.

Buđenje i podizanje kolektivne svijesti o značaju i ljepoti naših pitkih rijeka, raznovrsnosti i bogatstvu Nacionalnih parkova, Parkova prirode i svih predjela koji čekaju da se uvrste u zaštićena područja, je takođe velika kolektivna pobjeda. Kada svaki stanovnik Crne Gore bude imao polaznu osnovu da je Crna Gora jedan veliki Park prirode kojeg njeni građani moraju da njeguju i obnavljaju i budućim generacijama ga takvog predaju to će biti moja najveća pobjeda, ali i pobjeda svakog iskrenog zaljubljenika u prirodu.

Živiš u opštini Danilovgrad. Reci nam: prednosti i mane života u gradu pored Zete? Potencijali?

Život u gradu pored Zete je dosta komforan i svakom građaninu pruža mogućnost da uživa u prirodnim bogatstvima. Prednosti, a ujedno i potencijal, bi trebalo da se ogleda u malim porodičnim biznisima, a sa druge strane u poljoprivredi i turizmu, koji bi trebalo da upotpune turističku ponudu.

Velika šansa našeg grada i našeg društva leži u vjerskom turizmu. To otvara veliki potencijal za razvoj naše Opštine.

Da možeš, šta bi promijenio u svojoj lokalnoj zajednici i kako?

Za početak bih predložio da se razmišlja o većoj poljoprivrednoj otkupnoj stanici u Bjelopavlićima. Bjelopavlićka ravnica je Bogom dana za poljoprivredu, a ja vidim veliku šansu ove oblasti u voćarstvu.

Takođe je neophodno da se u lokalnom parlamentu nalaze odbornici iz svih MZ i većih zaseoka, kako bi problemi građana što prije došli na dnevni red.

Obnova srednjovjekovnog mosta na potoku Ljutotuk

Da li si uključen u život mjesne zajednice, koliko si zadovoljan radom MZ? Šta je po tebi problem u radu ovih tijela?

Moja mjesna zajednica je MZ ,,Jelenak’’ i uvijek sam težio da dam svoj maksimalni doprinos. Međutim u mjesnoj zajednici često stvari ne funkcionišu onako kako mještani žele. Predsjednik i rukovodstvo MZ obično se bira u Kabinetu predsjednika opštine, a predsjednik MZ uglavnom bude žrtva političkog sistema.

Veliki problem u radu moje mjesne zajednice je nedostatak sluha za mještane koji konstantno traže elementarne uslove za život. Obično problem zna da bude i politička volja.

Prije svega, mjesna zajednica nema mjesne prostorije, pa samim tim ni adekvatne uslove za održavanje radnih sastanaka. Uloga rukovodstva mjesne zajednice bi trebalo da se ogleda, prvenstveno, u podacima o školovanim kadrovima i svim profesijama koje se nalaze unutar granica mjesne zajednice. Trebalo bi da imaju evidenciju o preduzećima, firmama i kompanijama koje se nalaze unutar zajednice, jer podsjećam , da svako pravno lice plaća prirez i to bi i te kako trebalo biti evidentirano u mjesnoj zajednici. Mjesna zajednica bi trebalo da pomaže tim istim pravnim licima oko tendera, javnih nabavki i sl.

Takođe, smatram da mjesna zajednica treba da bude na raspolaganju i svim poljoprivrednim gazdinstvima na svojoj teritoriji, kako bi gazdinstva obezbijedila sredstva, eventualne mašine, pa i samo tržište, plasman itd. U suštini, MZ svakako treba da ima veliku ulogu, ali to je nešto na čemu u budućnosti treba da radimo zajedno.

Park prirode Rijeka Zeta, Landža

Ne možemo preskočiti a da te ne pitamo o prečišćaču otpadnih voda koji je planiran u Landži ali i o Parku prirode? Koji su tvoji stavovi o ovim pitanjima?

Mislim da niko u Danilovgradu nije protiv prečišćača otpadnih voda, tu je sporna lokacija.

Rijeka Zeta je proglašena Parkom prirode i to je veliki iskorak. Mjeđutim, izgleda da je to samo mrtvo slovo na papiru. Znamo svi da je traženo od privrednika u opštini Danilovgrad da riješe pitanje otpadnih voda, kao i sama Opština (uže jezgro grada) pitanje kolektora i u tome se ogleda veliki nemar i neozbiljnost rukovodstva Opštine, pa i određenih danilovgradskih privrednika.

Izuzetno veliki problem jeste nelegalna sječa, koja je zabranjena režimima zaštite, a većinom se odvija duž obale korita same rijeke, ali i pritoka, čak mnogo više nego što se sječa odvijala prije proglašenja Parkom prirode. Mislim da je prije svega potrebna ozbiljna edukacija našeg stanovništva o bitnosti Parka prirode.

 

Da li ekološki aktivisti iz Danilovgradu imaju snage možda pokrenuti i neku lokalno-političku priču? Pa da u perspektivi očekujemo i neka nova lica u lokalnom parlamentu. Koji bi zauzeli pravac i na šta bi se bilo potrebno fokusirati kako bi Danilovgrad konačno ozdravio?

Moram priznati da je politički teren izuzetno klizav, ili što bi naš narod rekao, jako prljav teren. Veoma je teško izboriti se za određeni politički status i tako se kandidovati na lokalnim izborima, a da pritom ne pripadate političkim partijama.

Nažalost, partitokratija je veliki problem našeg društva. Poznato vam je da i sam Evropski parlament ima svoje partije sa zelenom ideologijom, ali nažalost to je kod nas oskudno. S obzirom da je tako, tu se otvara velki poliički prostor.

Ogromna šansa Bjelopavlićke ravnice upravo je turizam u sprezi sa poljoprivredom i kvalitetnom domaćinskom ponudom, a ako tome dodamo i potencijal da se kompletno bjelopavlićko područje proglasi zelenom oazom, mislim da imamo dobitnu kombinaciju.

Aleksandar Saša Milatović, Foto: Privatna arhiva

Za kraj, ostavljamo prostora za poruku našim čitaocima.

Čuvanje prirode je najveći vid patriotizma.

Društvo

Predsjednik OFK Spuž, Dejan Rolović glavni skaut menadžerske agencije iz Njemačke

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

Predsjednik OFK Spuž, Dejan Rolović imenovan je za glavnog skauta menadžerske agencije European Soccer Connection GM za Crnu Goru, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, saopšteno je iz tog kluba.

Navodi se da je sjedište agencije u Njemačkoj. Rolović je diplomirani fudbalski trener Univerziteta UNION Beograd, sa UEFA licencom.

“Radi se o veoma ozbiljnoj i respektabilnoj agenciji, čiju ponudu nijesam mogao da odbijem. Vlasnik agencije,proslavljeni turski fudbaler Sercan Guvenisik, sa kojim sam već izvjesno vrijeme u stalnom kontaktu, izrazio je želju da sarađuje sa igračima sa ovih prostora”, rekao je Rolović. On je naglasio da mu imenovanjem za glavnog skauta predstavlja izuzetnu čast i nagradu za dosadašnji rad u fudbalu.

“Trudiću se da opravdam ukazano povjerenje i da postignem što bolje rezultate. Agencija posreduje u većini evropskih država, najviše u Njemačkoj i Turskoj. Ovo je jedinstvena prilika za sve mlade i talentovane igrače da posredstvom naše agencije ostvare svoje snove gradeći fudbalsku karijeru u velikim evropskim klubovima”, kazao je Rolović.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Vlada osudila prijetnje Ministarki Borovinić Bojović

Iz Vlade Crne Gore su najoštrije osudili prijetnje upućene ministarki dr Jeleni Borovinić Bojović i njenoj porodici.

Otpuštanje 3.182 službenika i opštinara

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

“Crna Gora ne smije i neće biti država prijetnji i straha, već država sigurnosti i mira za sve svoje građanke i građane”, navodi se na Twitter nalogu Vlade Crne Gore.

Naveli su da Vlada stoji uz ministarku Borovinić Bojović i ohrabruje je da nastavi posvećeno i profesionalno vođenje resora koji joj je povjeren.

“Od nadležnih institucija zahtjevamo brzo i efikasno djelovanje”, poručuju iz Vlade.

NASTAVI SA ČITANJEM

Sponzorisano

Seljak.me i VD

Danilovgrad
Углавном облачно
06:0119:25 CEST
Осећај: 2°C
Ветар: 21km/h NNW
Влажност: 53%
Притисак: 1018.96mbar
УВ индекс: 0
ПетСубНед
18/8°C
13/8°C
15/6°C

Facebook

Instagram

Najčitanije